foto: AFP/Scanpix
5G lietot ir droši, ziņo Lielbritānijas regulators
5G ir nejonizējošais starojums, kas nespēj radīt šūnu bojājumus.
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 27. februāris, 04:12

5G lietot ir droši, ziņo Lielbritānijas regulators

Jauns.lv

Neraugoties uz sabiedrībā izskanējušām bažām par superātrās mobilo sakaru tehnoloģijas 5G negatīvo ietekmi, Lielbritānijas veselības aizsardzības iestādes ir pasludinājušas to par drošu lietošanai, vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valdības regulatora Ofcom veiktajos testos netika atrasti identificējami riski. Augstākais rezultāts, kas Lielbritānijā tika konstatēts 5G joslai, ir neliels salīdzinot ar atļauto, ko nosaka Starptautiskā komisija aizsardzībai pret nejonizējošo starojumu (ICNIRP).

Testi kopumā aptvēra 16 vietās 10 pilsētās visā Apvienotajā Karalistē, kur bija izveidotas 5G bāzes stacijas.

Tehniskajā ziņojumā minēts, ka 5G tīklu ieviešana ir agrīnā stadijā, tādēļ arī turpmāk tiks veikti elektromagnētiskā lauka mērījumi.

5G pievienošana esošajām tehnoloģijām varot izraisīt nelielu radioviļņu iedarbības pieaugumu, bet kopējā iedarbība esot zema.

5G mobilajos tālruņos, radio un mikroviļņi esot nejonizējošais starojums, kas nespēj radīt šūnu bojājumus. Savukārt vairāk vajadzētu uztraukties par jonizējošo, piemēram, ultravioletā starojuma negatīvo ietekmi.

Latvijā

Latvijas Republikā izvēršot 5G tīklu, tiek ievēroti Latvijas un Eiropas Savienības mēroga noteikumi, kas regulē elektromagnētisko lauku darbību, informē lvportals.lv.

Veselības inspekcija ierīkotās mobilo sakaru bāzes stacijas pieņem ekspluatācijā tikai pēc elektromagnētiskā lauka praktisko mērījumu veikšanas un rezultātu atbilstības izvērtēšanas.

Inspekcija noraida bažas, ka blīvāks 5G bāzes staciju izvietojums varētu radīt lielāku risku iedzīvotāju veselībai.

Sapulce pret 5G tīkla ieviešanu Latvijā

Cilvēki pretī viesnīcai "Radisson Blu" piedalījās sapulcē pret 5G tīkla ieviešanu Latvijā.

gallery icon
20
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās