foto: LETA
"Šis ir vēsturisks brīdis" - "S&P Global Ratings" paaugstina Latvijas kredītreitingu līdz "A+"
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
2020. gada 21. februāris, 23:21

"Šis ir vēsturisks brīdis" - "S&P Global Ratings" paaugstina Latvijas kredītreitingu līdz "A+"

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu no "A" līdz "A+", nosakot tam stabilu nākotnes perspektīvu, teikts aģentūras publiskotajā paziņojumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja Finanšu ministrijā (FM), ar tik augstu kredītreitingu Latvija ir novērtēta pirmo reizi, kopš mūsu valstij tiek noteikts kredītreitings, un tas tiek darīts kopš 1997.gada.

"Šis ir vēsturisks brīdis. Pirmo reizi Latvijas finanšu vēsturē esam novērtēti ar tik augstu kredītreitingu. Tas ir nepārprotams starptautiska līmeņa apliecinājums Latvijas īstenotajai publisko finanšu pārvaldības politikai. Valsts kredītreitinga palielinājums ir pamats turpmākai investīciju piesaistei mūsu valstij kā uzticamam un drošam sadarbības partnerim," uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.

Aģentūra norāda, ka piesardzīga fiskālā politika turpinās atbalstīt jau tā mēreno Latvijas parādsaistību kritumu, neskatoties uz nedaudz vājākām vidēja termiņa ekonomikas izaugsmes prognozēm. "S&P Global Ratings" prognozē, ka Latvijas parādsaistību apmērs līdz 2023.gadam samazināsies līdz aptuveni 27% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Ļoti labvēlīgi makroekonomiskie apstākļi un spēcīga ekonomikas izaugsme vairāku gadu garumā, kā arī Latvijas politiskie pūliņi izdevumu kontrolei atbalstījuši fiskālo konsolidāciju, skaidro aģentūra. Zemais parādsaistību līmenis varētu sniegt Latvijas nelielajai un atvērtajai ekonomikai fiskālās politikas pielāgošanas iespējas ārēju satricinājumu gadījumā.

Aģentūra atzīst, ka, neskatoties uz politisko partiju sadrumstalotību, Latvijas paveiktais "Moneyval" rekomendāciju ieviešanā pēdējo 18 mēnešu laikā ir vērā ņemams, izveidojot atbilstošu ietvaru naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanai un valsts finanšu sistēmas reputācijas atjaunošanai. Aģentūra uzsver, ka gan patlaban, gan arī krīzes laikos Latvija ir demonstrējusi spēju realizēt efektīvu politiku, "S&P Global Ratings" paziņojumu komentēja FM.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzskata, ka tik augsta kredītreitinga noteikšana Latvijai ir nepārprotams starptautiska līmeņa apliecinājums valsts īstenotajai publisko finanšu pārvaldības politikai. "Valsts kredītreitinga palielinājums ir pamats turpmākai investīciju piesaistei mūsu valstij kā uzticamam un drošam sadarbības partnerim," pārliecināts finanšu ministrs.

"S&P Global Ratings" vēsta, ka varētu paaugstināt Latvijas kredītreitingu atkārtoti, ja Latvijas ekonomikas veiktspēja un finansiālais stāvoklis pārsniegtu aģentūras prognozes. Taču, ņemot vērā Latvijas svarīgāko tirdzniecības partnervalstu trauslās ekonomikas perspektīvas, aģentūra šādu scenāriju nākamo divu gadu laikā uzskata par maz ticamu.

Tāpat aģentūra norāda, ka Latvijas kredītreitings varētu tikt samazināts, ja, pretēji tās prognozēm, pieaugtu valsts parādsaistības attiecībā pret IKP, kas liecinātu par pašreizējā spēcīgā fiskālā stāvokļa pasliktināšanos. Tas varētu notikt, piemēram, ja ārējā pieprasījuma samazināšanās krietni izteiktāk negatīvi ietekmētu valsts izaugsmi un finansiālo stāvokli.

"S&P Global Ratings" min, ka faktori, kas ierobežo kredītreitingu, ir salīdzinoši zemais ienākumu līmenis un ilgtermiņa demogrāfiskie izaicinājumi.

Vienlaikus "S&P Global Ratings" prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 2,7%.

Iepriekšējais kredītreitingu aģentūras "S&P Global Ratings" paziņojums tika publicēts 2019.gada septembrī, kad aģentūra saglabāja kredītreitingu "A" līmenī ar stabilu nākotnes perspektīvu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās