foto: Edijs Pālens/LETA
Reirs grib atgriezt tautsaimniecības kreditēšanu pienācīgā apmērā
Finanšu ministrs Jānis Reirs.
Bizness un ekonomika
2020. gada 21. februāris, 09:39

Reirs grib atgriezt tautsaimniecības kreditēšanu pienācīgā apmērā

Jauns.lv / LETA

Latvijā ir jāpanāk atgriešanās pie tautsaimniecības kreditēšanas pienācīgā apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Viņš norādīja, ka pēdējā laikā Latvijā bankas, izvērtējot riskus, bieži vien ir nepamatoti atteikušās sadarboties ar klientiem, tādējādi ir samazinājies banku kredītportfelis. "Mums kopā gan ar finanšu uzraugu, gan centrālo banku, gan komercbankām pārrunu rezultātā ir jāpanāk, lai atsāktos tautsaimniecības kreditēšana pienācīgā apmērā, lai klientus tiešām izvērtētu, nevis vienkārši attiektos no riska," uzsvēra ministrs.

Vienlaikus Reirs piebilda, ka pie šī jautājuma jau tiek strādāts, tostarp, ņemot vērā banku biznesa modeļu maiņu un pārorientēšanos uz vietējo tirgu, plānots pārskatīt kapitāla pietiekamības prasības. "Normatīvi kapitāla pietiekamībai ir palikuši tādi paši it kā bankas joprojām strādātu rika zonā. Bankas pārorientējas uz vietējo tirgu un uz kreditēšanu, tāpēc ir jāmaina regulējums, lai palīdzētu bankām," viņš sacīja.

Pēc ministra atzīmētā, kapitāla pietiekamības prasības bankām plānots pārskatīt pēc to gada pārskatu iesniegšanas.

Tāpat Reirs pauda cerību, ka Finanšu darījumu darba grupas (FATF) lēmums par Latvijas paveikto finanšu sektora sakārtošanā būs pozitīvs. "Ir jācer, ka piektdiena un 21.datums nostrādās kā pozitīvo ziņu diena," sacīja finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka Parīzē šodien noslēgsies FATF plenārsesija, kurā varētu pieņemt lēmumu par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

Pašlaik FATF "pelēkajā sarakstā" ir iekļautas 12 pasaules valstis, tostarp no Eiropas - Islande.

Tāpat ziņots, ka jaunākajā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" novērtējumā uzlabots Latvijas vērtējums 11 rekomendāciju izpildē, tādējādi Latvija ir izpildījusi visas 40 FATF, kuras asociētais biedrs ir "Moneyval", rekomendācijas, tostarp septiņas rekomendācijas ir pilnībā atbilstošas, bet 33 - lielākoties atbilstošas.

"Moneyval" uzskata, ka Latvija lielākoties izpildījusi "Moneyval" rekomendācijas tādās jomās kā finansiālas sankcijas saistībā ar terorismu un terorisma finansēšanu; finansiālas sankcijas saistībā ar kodolieroču izplatīšanu; bezpeļņas organizācijas; klientu padziļināta izpēte; konkrētu nefinanšu biznesu un profesiju klientu padziļināta izpēte; finanšu institūciju regulēšana, skaidras naudas kurjeri, izdošana, kā arī cita starptautiskās sadarbības formas.