foto: Ieva Lūka/LETA
“Latvijas balzams” ierauts starptautiskās tiesvedībās
AS "Latvijas balzams" logo.
Bizness un ekonomika
2020. gada 29. janvāris, 12:38

“Latvijas balzams” ierauts starptautiskās tiesvedībās

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Iespējams, ka “Latvijas balzamam” tuvā nākotnē var rasties zināmas problēmas ar produkcijas realizāciju un var nākties ciest finansiālus zaudējumus, jo tā īpašniekam Krievijas miljardierim Jurijam Šefleram būs jāatmaksā Krievijas valstij visu peļņu, ko viņam piederošais uzņēmums "SPI Group" ieguvis pēdējo divdesmit gadu laikā, pārdodot degvīnu “Stoličnaja” Beniluksa valstīs – tā lēmusi Nīderlandes Augstākā tiesa - par to raksta avīze "Financial Times".

Jūnijā Hāgas Starptautiskā tiesa izskatīs arī lietu par šīs produkcijas tirdzniecības aizliegšanu Eiropas Savienības 13 valstīs. Līdzīgi tiesas procesi turpinās arī ASV un Austrālijā, Austrijas tiesa ir divas reizes lēmusi Krievijai par labu, bet Brazīlijā un Grieķijā uzvarējusi "SPI Group".

Konflikts starp Šefleru un Krievijas valsti aizsakās jau deviņdesmito gadu beigās, kad uzņēmējs ar skandalozā Borisa Berezovska svētību kļuva par “Soyuzplodoimport” prezidentu.

Tieši šai kompānijai piederēja īpašuma tiesības uz visiem populārākajiem Krievijā ražotajiem dzērieniem. Šeflers, izmainot tikai vienu burtu nosaukumā, izveidoja jaunu uzņēmumu “Sojuzplodimport” un par 300 tūkstošiem dolāru pārdeva tam 43 populārāko dzērienu brendus. Pēc Berezovska ietekmes samazināšanās Krievijas puse aprēķināja, ka patiesā šo preču zīmju vērtība bijusi vismaz 400 miljoni ASV dolāru un uzsāka tiesāšanos par to atgūšanu. Krievu degvīna markas “Stoličnaja”, “Moskovskaja” un” Russkaja” pasaulē ir ļoti populāras un daļu no eksporta versijas ražo tieši Rīgā.

Krievijas presē ir atrodama informācija par gan pret Šefleru savulaik ierosinātām krimināllietām, gan viņa iespējamiem sakariem ar ietekmīgo Solncevas noziedzīgo grupējumu. Latvijā viņa biznesa partneris projekta " Z-Towers" pirmsākumos bija uzņēmējs Igors Ivanovs, kuru notiesāja par  sievas, Ellas Ivanovas slepkavības organizēšanu.

Savulaik, “Latvijas balzama” privatizēšanas laikā ar Šeflera vārdu saistīja daudzus politiķus, ieskaitot Andri Šķēli un Dzintaru Jaundžeikaru. Šī privatizācijas procesa laikā tika nogalināti arī vairāki Latvijas spirta ražošanas uzņēmumu īpašnieki.
Kaut arī Šefleram Jūrmalā ir divas mājas, viņš pastāvīgi dzīvo Londonā un Latvijā ierodas vien epizodiski.

Komentējot situāciju, “Latvijas Balzams” valdes priekšsēdētājs Intars Gaidāns pastāstīja sekojošo: "Jau pēc pirmā Nīderlandes tiesas lēmuma 2015. gadā ir ierobežota degvīna marku “Stolichnaya vodka” un “Moskovskaya vodka” tirdzniecība Beniluksa valstīs un tas nekādi neietekmē “Latvijas Balzama” biznesu. Neraugoties uz jau 20 gadus ilgstošo tiesvedības procesu, koncernam SPI joprojām pieder “Stolichnaya” un “Moskovskaya” preču zīmes vairāk nekā 180 valstīs."

“Latvijas Balzama” peļņa aizvadītajā gadā sasniegusi 9,38 miljonus eiro.

Pagaidām gan nav vēl zināms, cik lielu naudas summu atbilstoši pēdējam spriedumam, “SPI Group” var nākties samaksāt par Beniluksa valstīs iegūto peļņu laikā no 1999. gada.  Arī citās uzsāktajās tiesvedībās iznākumu un iespējamos zaudējumus prognozēt vēl nav iespējams.