foto: LETA
"ABLV Bank" sākusi kreditoru prasījumu izmaksas
"ABLV Bank" bankas izkārtne.
Bizness un ekonomika
2019. gada 25. oktobris, 15:34

"ABLV Bank" sākusi kreditoru prasījumu izmaksas

Jauns.lv / LETA

Likvidējamā "ABLV Bank" sākusi kreditoru prasījumu izmaksas, aģentūrai LETA pavēstīja bankā.

Bankā informēja, ka prasījums izmaksāts atzītajam kreditoram, kuram veiktas visas pārbaudes atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) saskaņotajai metodoloģijai.

Izmaksas sāktas Kredītiestāžu likumā noteiktai kreditoru otrajai kārtai, kurā šobrīd ir 865 kreditori ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 347 miljoni eiro. Tās ir privātpersonas, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi.

Plānots, ka 2020.gada pirmajā pusē tiks sāktas izmaksas arī lielākajai kreditoru kārtai, kurā šobrīd ir vairāk nekā 2000 kreditoru ar kopējo atzīto prasījumu apmēru 1,5 miljardi eiro.

"Līdz šim Latvijā un Eiropā šāda veida kreditoru pārbaudes nav īstenotas. Tas mums lika izveidot pilnīgi jaunus procesus un procedūras, lai šo pārbaužu mehānismu iedarbinātu. Jā, tas prasīja ilgāku laiku, nekā plānots, taču šobrīd sagatavošanās darbs ir paveikts un pirmais tests veiksmīgi īstenots, lai sāktu naudas izmaksu kreditoriem," sacīja bankas likvidators Arvīds Kostomārovs.

Atzīto kreditoru prasījumu izmaksas tiks veiktas tikai tad, ja pēc kreditora pārbaudes nav konstatēti normatīvos noteiktie šķēršļi šādu izmaksu veikšanai. Pārbaudes atbilstoši metodoloģijai veic starptautiskās auditorkompānijas EY konsultantu komanda no piecām valstīm, tostarp ASV. Šobrīd pārbaudes process sākts vairākiem simtiem kreditoru.

Pārbaudēm kopš šā gada 6.marta, kad FKTK saskaņoja metodoloģiju, EY izstrādāja nepieciešamās procedūras, izveidoja pārbaužu speciālistu komandu un apmācīja speciālistus metodoloģijas piemērošanā. Tāpat EY ieviesa atbilstošus informācijas tehnoloģiju (IT) programmu rīkus, izveidoja drošu IT vidi pārbaužu veikšanai un veica testus sistēmu darbības pārbaudei. Banka ieviesa visas nepieciešamās atbalsta procedūras, klāstīja bankā.

Pārbaužu procesu veido trīs posmi: kreditora izpētes process - identifikācija, patiesā labuma guvēja noskaidrošana, labklājības un naudas līdzekļu izcelsmes analīze, politiski nozīmīgas personas statusa identifikācija; kreditora un ar to saistīto partneru vēsturiski veikto operāciju pārbaude, kas ietver kontos veikto maksājumu un darījumu ar finanšu instrumentiem analīzi; kreditora un ar to saistīto partneru pārbaude pret starptautisko (ES, ANO, OFAC) sankciju sarakstiem un iespējamo sankciju prasību pārkāpšanas identificēšana.

"ABLV Bank" aktīvi 2019.gada septembra beigās bija 2,36 miljardi eiro, kas ir pilnīgi pietiekams, lai segtu visus kreditoru prasījumus pilnībā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt FKTK padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc FinCEN 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. FinCEN publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, un tās advokāti ASV aicinājuši FinCEN publicēto paziņojumu atsaukt.