foto: AFP/Scanpix
Latvijai joprojām ir visas iespējas sevi veiksmīgi prezentēt "Expo 2020"
Darbā pie "Expo 2020" projekta nācies saskarties ar vairākiem izaicinājumiem.
Bizness un ekonomika
2019. gada 21. oktobris, 22:29

Latvijai joprojām ir visas iespējas sevi veiksmīgi prezentēt "Expo 2020"

Jauns.lv / LETA

Latvijai joprojām ir visas iespējas sevi veiksmīgi prezentēt pasaulei starptautiskajā izstādē "Expo 2020" Dubaijā, sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, komentējot Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" vēstīto par apdraudējumu Latvijas dalībai "Expo 2020".

"Šodienas acīm raugoties, ir visas iespējas projektu realizēt noteiktajā termiņā, kvalitātē un finansējuma robežās, lai Latvija veiksmīgi sevi prezentētu pasaulei," sacīja Endziņš, tajā pašā laikā atzīstot, ka darbā pie "Expo 2020" projekta nācies saskarties ar vairākiem izaicinājumiem.

Pēc Endziņa teiktā, līdzšinējā projekta attīstības gaitā kā izaicinājums ir izvēlētais administratīvi - juridiskais modelis, kas uzskatāms par neefektīvu šāda izmēra projektu realizēšanā, jo nepieciešama daudz lielāka fleksibilitāte un ātrums lēmumu pieņemšanas procesā. Pašreiz LTRK kopā ar Ekonomikas ministriju izskata vairākus attīstības scenārijus, ko piedāvāt valdībai, lai šos riskus noņemtu.

Vienlaikus LTRK valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka līdz šim LTRK ir paveicis daudz projekta kontekstā. Tostarp ir izstrādāta un apstiprināta apjomīgākā un sarežģītākā projektēšanas sadaļa - koncepta dizains ("concept-designe"), kas aizņem desmit no septiņpadsmit dokumentu sējumiem. Tuvākajā laikā jāpabeidz atlikušie galīgā dizaina ("final-design") septiņi dokumentu sējumi, lai saņemtu būvatļauju.

Tāpat Endziņš pastāstīja, ka līdz šim ir izstrādāta arī paviljona satura koncepcija.

"Apvienotie Arābu Emirāti Latvijas izstrādāto projektu vērtē ļoti augstu, piedāvājot pēc "Expo 2020" noslēguma savu paviljonu nejaukt nost, bet trīs gadus turpināt izmantot kā uzņēmēju atbalsta punktu. Mēs pašreiz esam vienīgā valsts mazo paviljonu grupā, kurai šāds piedāvājums ir izteikts," uzsvēra LTRK valdes priekšsēdētājs.

Saskaņā ar "De facto" vēstīto Latvijas dalība starptautiskajā izstādē "Expo 2020" Dubaijā varētu būt apdraudēta, jo Latvijas paviljona būvniecība vēl nav sākta un arī pārējie darbi kavējas. "Neatbilstošas kvalitātes dēļ" neesot apstiprināts arī darbu grafiks.

Izstādes administratīvo procesu vadošais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis pērn paviljona izveides organizēšanu uzticēja LTRK. Raidījums ziņo, ka LTRK stratēģiskās komunikācijas plānu ir iesniegusi ar divu mēnešu nokavēšanos. Līdz pērnā gada beigām bija jāizveido ekspozīcijas vīzija. Taču līgumu ar meta konkursa uzvarētāju noslēdza vien šā gada marta beigās. Tāpat katru gadu līdz aprīlim jāiesniedz auditēts pārskats par padarīto, kas šogad ir iesniegts ar vismaz četru mēnešu kavēšanos. Turklāt Ekonomikas ministrijas rīcībā neesot paviljona tehniskā projekta.

Eglītis norādīja, ka konkrētajā tirgū, kur norisināsies izstāde, ir savas īpatnības, un ir citādāk nekā citos "Expo" gadījumos.

"Iet lēnāk, ir sadārdzinājumi - tie parādās no tiem piegādātājiem, kas tur ir uz vietas. Tādi nepatīkami pārsteigumi. Tie nāk vairākās jomās. Līdz ar to mēs ar viņiem visiem neesam tikuši galā," viņš atzina.

Kā vēstīja raidījums, neoficiāli tiekot runāts par problēmām pašā ministrijā. Proti, amatpersonas esot īpaši piesardzīgas, ņemot vērā pieredzi ar neizdevušos "Expo" organizēšanu Milānā pirms četriem gadiem. Tagad tiesa lemj par to, kurš atbildīgs par iespējamo naudas izšķērdēšanu.

Raidījums vēstīja, ka šonedēļ par šo jautājumu varētu runāt valdība. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka šajā jautājumā gaidīs ekonomikas ministra ieteikumus.

"Expo 2020" Dubaijā norisināsies no 2020.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 10.aprīlim. Plānots, ka tajā piedalīsies 190 valstu.