foto: Riepas1.lv
Riepas1 eksperti iesaka – TOP pirktākie ziemas riepu modeļi
Auto un tehnoloģijas
2019. gada 1. oktobris, 09:45

Riepas1 eksperti iesaka – TOP pirktākie ziemas riepu modeļi

Karlīna Timofejeva

Ziema ir pavisam tuvu, tāpēc uz pēdējo brīdi nevajadzētu atlikt autobraucējiem tik svarīgu procesu kā sezonālo riepu maiņu. Latvijas likumdošana nosaka, ka visām automašīnām no 1. decembra obligāti jābūt aprīkotām ar ziemas riepām. Ir cilvēki, kuriem jaunu riepu iegāde nesagādā ne mazākās grūtības, paļaujoties vienīgi uz savu intuīciju vai piedāvāto cenu. Citiem savukārt tas ir apgrūtinošs process, cenšoties atrast to pašu atbilstošāko komplektu milzīgajā piedāvājumu klāstā. Dažiem vajadzīgas parastas riepas, bet citiem – ziemas riepas ar radzēm.

Par laimi, gadu no gada talkā nāk nozares eksperti, kuri laikus sagatavo dažādus apskatus, kas labāk palīdz orientēties apjukušajiem automašīnu īpašniekiem. Arī Riepas1 eksperti ir izveidojuši topu, noskaidrojot kādu modeļu jaunas ziemas riepas tiek pirktas visbiežāk.

Hankook

Kāds, kurš saka, ka Āzijas valstīs ražotas riepas neizceļas ar augstu kvalitāti, noteikti nav iepazinis šo Dienvidkorejas riepu ražotāju. Starp citiem, šis zīmols uzskatāms vēl par salīdzinoši jaunu, taču tā uzvaras gājiens, iekļūstot top 10 pasaules ražotāju sarakstā, ir ievērības cienīgs. Hankook produkciju vislabāk raksturo augsti kvalitātes standarti un ļoti pieņemama cena.

Hankook Winter i*cept RS2 W452

Tā ir vidējās klases ziemas riepa, kas paredzēta pasažieru un kompaktās klases automašīnām. Dažādos testos šīs riepas ir spējušas parādīt iespaidīgu sniegumu slapja ceļa seguma apstākļos, pateicoties to protektora dizainam ar norādītu kustības virzienu. Papildus tam, protektora griezumi ir veidoti šķērsvirzienā, kas vēl vairāk uzlabo saķeri lietus laikā, samazinot akvaplanēšanas risku. Kopš šī modeļa parādīšanās tirgū, tas laika gaitā tiek aizvien vairāk uzlabots – 3D lameles un „Grip Claw” tehnoloģija nodrošina labu saķeri, īsu bremzēšanas ceļu un drošu vadāmību līkumos.

Visvairāk šīs ziemas riepas tiek pirktas attiecīgajos izmēros:

  • 185/65 R15 88T;
  • 195/65 R15 91T;
  • 205/55 R16 91T ar diska aizsargmalu.

Falken

Šī zīmola produkcija tiek ražota pasažieru, apvidus un vieglajām kravas automašīnām. Tās ierindojas īpaši augstas veiktspējas kategorijā un ir cieši saistītas ar autosporta pasauli. Falken ir zināmi ar ne pārāk plašu modeļu klāstu katrā automašīnas tipu kategorijā, kas var tikt uzskatīta par sava veida priekšrocību. Ražotājs nepārpludina tirgu ar daudziem, savā starpā ļoti līdzīgiem modeļiem, tāpēc pircējiem ir vieglāk izvēlēties sev nepieciešamo.

Falken Eurowinter HS01

Šo riepu protektors ir veidots līdzīgi Hankook modeļa protektoram – ar norādītu virzienu un šķērsvirziena griezumu. Lai gan lietainos apstākļos šīs riepas neizceļas ar pārsteidzošu sniegumu, tās sevi ļoti labi parāda, kad ceļi ir sausāki. Toties, HS01 modelis ir ļoti piemērots mūsu platuma grādiem, jo sniegs un apledojuši ceļi tam nebūs problēma. Vienīgais ar ko būtu jārēķinās izvēloties šo riepu modeli ir to visai augstā rites pretestība. Pretestības dēļ riepas ir skaļākas nekā vidējais rādītājs, taču lielākoties tas nav traucēklis ne pašam automašīnas šoferim, ne citiem satiksmes dalībniekiem. Tāpat šīs riepas nav pašas ekonomiskākās degvielas patēriņa ziņā, taču maka saturu tas neiztukšos.

Pirktākais šī modeļa izmērs ir 195/65 R15 91T. 

Pirelli

Zīmols, kas liekus jautājums neprasa. Pirelli ir senākais riepu ražotājs, kurš jau labu laiku ir ierindojams premium klasē. Ņemot vērā ilggadējo pieredzi, ražotājs nemitīgi piedāvā inovatīvus risinājumus gan veiktspējas, gan dizaina ziņā. Par to rūpējas Pirelli izpētes un attīstības departaments, kopumā piesaistot pat līdz 2000 ekspertu. Ražotāja riepas izceļas ar pārsteidzoši ilgu kalpošanas mūžu un komforta līmeni. Piemēram, lai samazinātu riepu radīto troksni, Pirelli attīstīja speciālu tehnoloģiju, kas ar skaņu absorbējoša sūkļa palīdzību decibelu līmeni samazina līdz minimumam.

Pirelli Cinturato Winter

Kā jau tas pieklājas premium klases riepām, Cinturato spēj nodrošināt drošu un komfortablu braucienu arī ļoti skarbos apstākļos. 4D lameļu tehnoloģija, bultas formas protektora dizains un augstvērtīgs gumijas sastāvs padara to piemērotu braukšanai pa biezu sniega segu, tāpat kā šķīdoni. Lai arī šis būtu ziemai paredzēts modelis, no auto īpašnieku atsauksmēm ir noprotams, ka riepām ir ļoti laba saķere un vadāmība arī uz sausa ceļa seguma. Tas būtu skaidrojams ar kvadrātveida kontakta laukumu, kas atklājās protektora vidusdaļā.

Arī šim modelim ejošākais izmērs ir 195/65 R15 91T.

foto: Shutterstock.com

Westlake

Westlake ir Ķīnas zīmols, kas ražo budžeta klases riepas. Tās nesacenšas par premium riepu statusu, tāpat kā netiek izmantotas kā standarta aprīkojums jaunām automašīnām. Westlake ražotās riepas ir uzskatāmas par piemērotu variantu, kad nepieciešams aizvietot vecās, nodilušās riepas. Tās nereti izvēlas šoferi, kuri meklē lētu komplektu praktiskai ikdienas braukšanai. Ražotāja modeļi ir izstrādāti tā, lai sniegtu pietiekamu komfortu pēc iespējas dažādākiem ceļu apstākļiem.

Westlake SW608

Šis ir viens no zīmola atpazīstamākajiem modeļiem. Kā par brīnumu, daudziem, šīs riepas dažādos testos ir spējušas apsteigt tirgū jau ļoti atpazīstamus zīmolus. Tās sevi labi pierāda lietus laikā, taču viduvējus rezultātus saņemot par veiktspēju uz sausa vai piesniguša ceļa. Kas vēl jāņem vērā izvēloties šis riepu modelis – tās nodilst samērā ātri, taču, ja biežāka riepu maiņa nav apgrūtinājums, to zemā cena ļaus iegādāties jaunu komplektu kaut katru otro gadu.

Pirktākais šī modeļa izmērs – 205/55 R16 91H

Dunlop

Dunlop riepas pasaulē vislabāk zināmas pēc to saistības ar autosportu. Dunlop ir premium klases riepas ar stingri nostiprinātu pozīciju labāko zīmolu vidū. Riepas tiek ražotas gan standarta pasažieru automašīnām, gan sporta automašīnām. Zīmolu un tā produkciju vislabāk raksturo:

  • Plašs produktu klāsts, kas paredzēts dažāda tipa transportlīdzekļiem;
  • Spēcīga tehnoloģiskā attīstība;
  • Kontrole braukšanas laikā;
  • Izturība jebkādos apstākļos.

Dunlop SP Winter Response 2

Winter Response 2 nodrošina ideālu saķeri līkumos arī uz piesnigušiem, kā arī apledojušiem ceļiem. Tas ir pateicoties protektora plecu lamelēm, kuras ir novietotas 45 grādu leņķī. Laba saķere un bremzēšana gan uz slapjas, gan apledojušas virsmas tiek panākta ar blīvu lameļu izkārtojumu protektorā. Tas rada vairāk šķautnes, kuras gluži kā „iekožas” ceļa segumā. Paralēli tam, Winter Response 2 riepās ir izmantots Dunlop patentētais Reverse Snowguide protektora bloku raksts – tas sniegu uzkrāj riepas protektora centrālajā daļā, palielinot kontakta virsmas laukumu ar ceļu, kas palīdz uzlabot saķeri bremzējot vai uzņemot ātrumu.

Liela uzmanība ir veltīta arī paša riepas karkasa izveidē, līdz minimumam samazinot riepas deformāciju braukšanas laikā. Tādējādi samazinās rites pretestība, kas ilgākā laika posmā palīdzēs samazināt degvielas patēriņu.

Pirktākais Dunlop SP Winter Response 2 modeļa izmērs ir 195/65 R15 91T

Goodride

Budžeta klases riepas, kurām ir tas pats ražotājs, kas Westlake zīmolam. Attiecīgi, arī šī zīmola riepas sniedz viduvējus veiktspējas rādītājus, taču nemitīgi sekojot līdzi tehnoloģiskajai attīstībai. Ražotājs katru gadu šā zīmola attīstībā iegulda miljoniem eiro, lai gala rezultāts atbilstu visiem drošības un patērētāju standartiem.

Goodride SW608

Tāpat kā Westlake modelis, arī šī zīmola riepas visai labi sevi pierāda uz sausas ceļa virsmas. Slapjos apstākļos rādītāji ir viduvēji, taču V-veida protektors labi spēj novadīt lieko ūdeni un sniegu. Lameļu novietojums un to virziens palīdz palielināt saskarsmes laukumu ar ceļa virsmu, uzlabojot saķeri, bremzēšanu un paātrinājumu uzsākot braukšanu.

Ejošākais modeļa izmērs – 205/55 R16 91H

Michelin

Vēl viens zīmols, kas liekus jautājumus neprasa. Tāpat kā daudzi citi premium klases riepu ražotāji, arī Michelin ir pazīstams pēc tā saiknes ar autosporta pasauli. Michelin riepas tiek ražotas izmantojot jaunākos tehnoloģiskos risinājumus un katru jauno modeli pakļaujot nopietniem pārbaudījumiem. Pārbaudīts tiek tas, kāda būs riepu veiktspēja dažādās temperatūrās un pie dažādiem ātrumiem. Tas ir labāk palīdzējis uzlabot riepu izturību, samazinot akmeņu un dažādu šķembu negatīvo ietekmi uz to funkcionalitāti.

Domāts tiek ne tikai par braukšanas drošību, bet arī kopēju komforta līmeni. Michelin izmanto pašu patentētu tehnoloģiju, kas samazina riepu radīto troksni pat par 20%.

Michelin Alpin 6

Šis modelis ir viens no labākajiem ziemas riepu modeļiem, kāds tirgū pieejams. Tas garantēs, ka piesnigušu un apledojušu ceļu apstākļos automašīnas bremzēšanas ceļš būs maksimāli īss. Riepas protektora zīmējums un gumijas sastāvs ļaus bez grūtībām uzsākt braukšanu brīžos, kad krustojums ir apledojis, taču ātri nepieciešams uzsākt kustību. Protektora V-veida zīmējums ir izstrādāts tā, lai pēc iespējas labāk novadītu ūdeni un slapjdraņķi, taču tajā pašā laikā īpašās kabatiņās krātos sniegs, kas palielina protektora virsmas laukumu un uzlabo saķeri.

Šī modeļa riepas ir ļoti izturīgas un kalpos kā labs ieguldījums nākotnē, jo to ilgmūžība esot pat par 20% garāka nekā citām augstas klases riepām. To veiktspēja saglabājas maksimāli laba arī protektoram nodilstot līdz 1,5 mm dziļumam.

Visvairāk cilvēki pērk šī modeļa riepas izmērā 195/65 R15 91T.

foto: Shutterstock.com

Atrast jaunas ziemas riepas, kas būtu ideāli piemērotas, katra autobraucēja uzstādītajiem kritērijiem nemaz nav tik vienkārši. Vienam nepieciešamas riepas, lai dotos retos izbraukumos, citam – ziemas riepas ar radzēm skarbākiem apstākļiem. Ļoti noderīgi ir tas, ka ir kāds, kurš piedāvā iepazīties ar dažādiem produktiem, kurus ir iecienījuši paši auto īpašnieki.

Šī raksta tops sevī iekļauj riepas dažādās kvalitātes un cenu klasēs, tāpēc pirms iegādāties jaunu komplektu, iespējams, iedvesmu var smelties no attiecīgā piedāvājuma. Ja Jums nepieciešamas jaunas ziemas riepas vai ziemas riepas ar radzēm, plašā klāstā tās ir pieejamas pie topa sagatavotājiem – interneta veikalā Riepas1.lv!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar www.riepas1.lv.