foto: LETA
"Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta novembra sākumā
Farmācijas kompānijas AS "Olainfarm" ēka.
Bizness un ekonomika
2019. gada 16. augusts, 14:36

"Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta novembra sākumā

Jauns.lv / LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta 1. novembrī, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Akcionāru ārkārtas sapulce notiks 2019. gada 1.novembrī plkst.11 "Olainfarm" telpās Olainē, Rūpnīcu ielā 5.

"Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulces darba kārtībā iekļauts jautājums par padomes atsaukšanu un jaunās padomes ievēlēšanu, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu un jaunās revīzijas komitejas ievēlēšanu.

Sapulce sasaukta pēc lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" pieprasījuma.

"Akcionāru sapulce ir sasaukta likumā noteiktajā kārtībā un termiņos. "Olmafarm" valdes priekšsēdētājs Pēteris Rubenis nav spējis sniegt nevienu argumentu, kāpēc akcionāru sapulce būtu jāsasauc paātrinātā kārtībā. "Olainfarm" valde un padome šā gada septiņos mēnešos ir strādājusi sekmīgi, par ko liecina finanšu rādītāji. Mūsu ieskatā Rubenis un "Olainfarm" agrāk strādājušie, bet atbrīvotie darbinieki, ārēju spēku un, iespējams, personīgu mērķu vadīti, dezinformē sabiedrību un akcionārus, un melīgi interpretē datus, lai manipulētu ar akciju cenu. Esam Rubeni aicinājuši ierasties uz "Olainfarm" apvienoto valdes un padomes sēdi, lai saņemtu detalizētu skaidrojumu par nepieciešamību sasaukt akcionāru sapulci, viņš to neuzskatīja par nepieciešamu. Tā vietā Rubenis sācis dezinformācijas kampaņu, kas ir tiešs apliecinājums viņa patiesajiem ar "Olainfarm" interesēm nesaistītiem mērķiem," teikts "Olainfarm" valdes paziņojumā.

Jau vēstīts, ka "Olmafarm", kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai, aicinājis kompānijas padomi atkāpties.

"Šīs padomes vadībā vien dažu mēnešu laikā pieņemti vairāki destruktīvi lēmumi, kas "Olainfarm" var ilgstoši negatīvi ietekmēt nākotnē, tādēļ uzskatām, ka līdzšinējai padomei ir nekavējoties jāatkāpjas, un valdei akcionāru ārkārtas sapulce jāsasauc iespējami drīzākā laikā," sacīja Rubenis.

Viņš norādīja, ka tostarp pēdējo mēnešu laikā ir mainīta "Olainfarm" un tās meitasuzņēmumu vadība, no amatiem atceļot farmācijas nozarē pieredzējušus, ilggadējus darbiniekus.

Kompānijā norādīja, ka "Olmafarm" ir saņēmis informāciju, ka "Olainfarm" valdes spiediena rezultātā, tostarp piedraudot ar sankcijām, no holdinga meitasuzņēmuma "Olainmed" valdes locekļa amata nācies atkāpties ilggadējai kompānijas darbiniecei, izpilddirektorei Darjai Cvetkovai. Tāpat pašreizējās "Olainfarm" valdes attieksmes dēļ no amata nācies atkāpties kompānijas attīstības direktorei un "Klīnika Diamed" valdes priekšsēdētājai Viktorijai Zefirovai-Tačinskai.

"Pašreizējās "Olainfarm" vadības rīcība ir neizprotama un destruktīva - uz ilggadējiem mātes un meitas uzņēmumu darbiniekiem tiek izdarīts spiediens ar mērķi panākt viņu aiziešanu. Tieši šo pieredzējušo cilvēku vadībā holdings vairāku gadu garumā ir veiksmīgi attīstījies, taču pašlaik "Olainfarm" vadība mēģina tikt no šiem cilvēkiem vaļā, paralēli tērējot lielas summas starptautiskai jaunā vadītāja atlasei, kaut gan nozarē kompetenti un spējīgi darbinieki jau ir un ilgstoši ir bijuši pieejami pašā uzņēmumā," sacīja Rubenis.

Viņš pauda, ka šie notikumi un cita "Olainfarm" valdes priekšsēdētāja meklējumi starptautiskā konkursā kārtējo reizi norāda uz to, ka pašreizējā vadība netiek galā ar uzņēmuma pārvaldību un nerīkojas atbilstoši labas pārvaldības principiem. "Ja tas tā turpināsies, tiks nopietni apdraudēta uzņēmuma nākotne," teica Rubenis.

Pēc viņa minētā, papildu signāli sliktai pārvaldībai ir "milzīgais padomes un valdes atalgojums" - padomes locekļu algas ir noteiktas kopā 57 tūkstošu eiro apmērā mēnesī, savukārt katra valdes locekļa atalgojums mēnesī pārsniedz 10 tūkstošus eiro. Tāpat esošās valdes un padomes darba laikā "Olainfarm" pārtraucis sadarbību ar stratēģiski svarīgu produkcijas izplatītāju ārzemēs un piedzīvojis arī vēsturiski lielāko kritumu - virs 60% - ārvalstu mērķa tirgū Krievijā. "Nekad iepriekš tik lieli pārdošanas apjomu kritumi uzņēmuma mērķa tirgos nav konstatēti," piebilda kompānijā.

"Olmafarm" norādīja, ka šie notikumi ir papildu signāls tam, ka bez kavēšanās ir nepieciešams sasaukt akcionāru sapulci, tāpēc "Olmafarm" ir atkārtoti vērsies pie "Olainfarm" valdes ar prasību par akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu.

"Olainfarm" padomē strādā Gundars Bērziņš, Kārlis Krastiņš, Jānis Buks, Haralds Velmers un Andrejs Saveļjevs.

Tāpat ziņots, ka šogad 2.augustā "Olmafarm" izplatīja aicinājumu sasaukt "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci neapmierinošo "Olainfarm" darbības rezultātu dēļ. Kompānijā skaidroja, ka "Olmafarm" nosūtījis pieprasījumu "Olainfarm" valdei nekavējoties sasaukt akcionāru sapulci, reaģējot uz publiski pieejamo informāciju par "Olainfarm" darbības rezultātiem jūnijā, kas norāda uz būtisku pārdošanas apmēru kritumu.

"Olainfarm" konsolidētais apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 66,326 miljoni eiro, kas ir pieaugums par 7%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

"Olainfarm" kapitālu veido 14 085 078 akcijas 1,4 eiro nominālvērtībā. Kompānijas lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm" (42,56%).

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.