foto: REUTERS/SCANPIX
"Google" sāk saraut saites ar "Huawei"
Bizness un ekonomika
2019. gada 20. maijs, 09:13

"Google" sāk saraut saites ar "Huawei"

LETA

ASV interneta tehnoloģiju uzņēmums "Google", kura operētājsistēma "Android" darbojas lielākajā daļā pasaules viedtālruņu, svētdien paziņoja, ka sāk saraut saites ar Ķīnas kompāniju "Huawei", ko Vašingtona uzskata par draudu nacionālajai drošībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Turpinoties tirdzniecības karam ar Pekinu, ASV prezidents Donalds Tramps aizliedzis iesaistīties ASV uzņēmumiem tirdzniecības darījumos telekomunikāciju jomā ar ārvalstu uzņēmumiem, kas atbilstoši Vašingtonas vērtējumam rada draudus Savienoto Valstu nacionālajai drošībai.

Šie soļi ir vērsti pret Ķīnas telekomunikāciju uzņēmumu "Huawei", kuru ASV Tirdzniecības ministrija iekļāvusi to kompāniju vidū, ar kuriem ASV uzņēmumi var veikt tirdzniecību vienīgi tad, kad ir saņemta "zaļā gaisma" no varasiestādēm. Aizliegums attiecas arī uz tehnoloģiju nodošanu.

"Mēs pakļaujamies šim rīkojumam, un izvērtējam, kādas būs sekas," sacīja "Google" pārstāvis sakariem ar presi.

Šim solim varētu būt dramatiskas sekas, jo "Google" tāpat kā visiem tehnoloģiju uzņēmumiem ir jāsadarbojas ar viedtālruņu ražotājiem, lai nodrošinātu, ka tā sistēmas ir savietojamas ar ražotāju iekārtām.

"Google" būs jāaptur darījumi ar "Huawei", kas paredz tādas aparatūras un programmatūras nodošanu un tehnisko pakalpojumu sniegšanu, kas nav publiski pieejami, un tas nozīmē, ka "Huawei" varēs izmantot tikai atvērtā pirmkoda programmatūru, ziņu aģentūrai AFP skaidroja avots, kas pazīstams ar šīm norisēm.

"Huawei" vairs nebūs piekļuves "Google" patentētajām lietotnēm un pakalpojumiem, arī e-pasta pakalpojumam "Gmail".

"Huawei" šos jaunumus pagaidām nav komentējis.

"Huawei" strauji paplašina līderpozīcijas 5G tehnoloģiju jomā, tomēr uzņēmums lielā mērā ir atkarīgs no ārzemju piegādātājiem.

Uzņēmums katru gadu iepērk komponentes 67 miljardu dolāru vērtībā, arī 11 miljardu dolāru vērtībā no ASV piegādātājiem, vēsta izdevums "Nikkei Business".

Jau ziņots, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas "Huawei" ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. "Huawei" noraida šādas apsūdzības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās