foto: LETA
Baņķieri Fiļs un Bernis turpina ziedot labdarībai
Likvidējamās "ABLV Bank" līdzīpašnieks Oļegs Fiļs.
2019. gada 29. janvāris, 22:19

Baņķieri Fiļs un Bernis turpina ziedot labdarībai

Jauns.lv / LETA

Likvidējamās "ABLV Bank" īpašnieku Ernesta Berņa un Oļega Fiļa labdarības fonds "Novum Riga Charitable Foundation" (iepriekš "ABLV Charitable Foundation") pagājušajā gadā atbalstījis 22 iesāktus un jaunus projektus, piešķirot kopumā 479 800 eiro, pavēstīja fonda pārstāve Jekaterina Koļesina.

Viņa norādīja, ka 2018.gadā labdarības fonds piedzīvoja būtiskākās pārmaiņas kopš tā dibināšanas - neskatoties uz fonda galvenā partnera "ABLV Bank" darbības apturēšanu, fonds atjaunoja virkni programmu. "Fonda mecenāti un dibinātāji Ernests Bernis un Oļegs Fiļs atrada iespēju reorganizēt fonda darbību, nolemjot turpināt vairākas būtiskas programmas, sniedzot palīdzību sabiedrībai un cilvēkiem svarīgu projektu īstenošanā," pauda Koļesina.

Viņa informēja, ka pagājušajā gadā "Novum Riga Charitable Foundation" turpināja darbu piecās jomās - "Bērni un ģimene", "Izglītība", "Pilsētvide", "Mecenātu projekti" un "Laikmetīgā māksla". Ziedojumos fonds pērn saņēma 139 012 eiro.

Pērn "Novum Riga Charitable Foundation" turpināja darboties sociālajos projektos, palīdzot vājdzirdīgiem bērniem, Zolitūdes traģēdijā cietušajām ģimenēm un smagu slimību skartajiem. Programmā "Palīdzēsim dzirdēt!", kas ir viena no fonda ilglaicīgākajām programmām, augstas kvalitātes digitālos daudzkanālu dzirdes aparātus saņēma 20 bērni.

Pilsētvides labiekārtošanas programmā "Jaunā Rīga" fonds turpināja atbalstīt topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja veidošanu, panākot vienošanos par muzeja būvniecības un arhitektūras projekta pabeigšanu, bet mecenātu programmā fonds sniedza atbalstu trim sabiedriskām un izglītības organizācijām.

"2019.gadā labdarības fonds plāno turpināt darboties iepriekšminētajās programmās, nemainot savu vīziju - palīdzēt Latvijas cilvēkiem iespēju dzīvot pilnvērtīgu dzīvi atklātākā un gudrākā sabiedrībā, pieejamā un labiekārtotā vidē," atzīmēja Koļesina.

Vairāk nekā 12 gadu laikā ar fonda atbalstu realizēti 364 projekti, 422 bērni saņēmuši dzirdes aparātus, 5667 dalībnieki piedalījušies izglītojošās nometnēs, kopumā projektiem piešķirot vairāk nekā piecus miljonus eiro.

Maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu, savukārt licence kredītiestādes darbībai bankai anulēta no 2018.gada 12.jūlija.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.