foto: Evija Trifanova/LETA
Ukrainā vervē viesstrādniekus Latvijai. Kādus un par kādu algu?
Viesstrādniekus Latvijā visvairāk gaida metinātāju vakances.
Bizness un ekonomika
2019. gada 30. janvāris, 06:30

Ukrainā vervē viesstrādniekus Latvijai. Kādus un par kādu algu?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ukrainas darba biržas portāls eurabota.ua vervē viesstrādniekus Latvijas uzņēmumiem, galvenokārt celtniecībā. Vispieprasītākie ir metinātāji, bet vajadzīgi arī darbinieki kokapstrādes cehos un kūdras purvos. Var pieteikties arī darbam ēdināšanas uzņēmumos – par virtuves strādnieku vai picu iznēsātāju.

Darba alga bieži vien tiek piedāvāta Latvijas apstākļiem cienījama – 1000 eiro un pat vairāk. Tomēr darba grafiks nav tas saudzējošākais, bieži tiek norādīts, ka jāstrādā sešas dienas nedēļā pa desmit stundām dienā.

Jāteic, ka potenciālos darbiniekus vervē darbā iekārtošanās aģentūras un strādātgribētājiem nāksies arī atskatīt zināmu summu starpniekam. Dzīvesvieta tiek piedāvāta netālu no darba vietas – kopmītnes tipa istabiņās. Gultasvietas vieni darba devēji piedāvā bezmaksas, bet citi par samaksu – no 30 līdz 150 eiro mēnesī. Jauns.lv ieskatījās darba sludinājumos, kuri piedāvā vairākus desmitus brīvu darba vietu ukraiņiem, darbā iekārtošanās biroji viņiem arī piedāvā nokārtot darba atļaujas:

* Vispieprasītākie ir metinātāji. Uzņēmums TTS metinātājam gatavs maksāt 6 eiro stundā, bet metāla konstrukciju atslēdzniekam (montētājam) - 4,5-5 eiro stundā. Tomēr darba laiks nav tas iekārojamākais: sešas dienas nedēļā pa 8-12 stundām dienā. Kādā citā sludinājumā metinātajam vidējā alga tiek piedāvāta no 1200 līdz 1500 eiro. Ja metinātājam Rīgā ir augstāka samaksa, tad Jelgavā tiek piedāvāti vien četri eiro stundā. Katrā ziņā metinātāji ir vispieprasītākā profesija, un šajā gadījumā ir no kā izvēlēties, kas nebūt neattiecas uz citām vakancēm.

* Vairāki darbinieki vajadzīgi kokapstrādē. Kādam kokapstrādes uzņēmumam Bolderājā nepieciešams darbagalda operators. Alga: 3-6 eiro stundā. “Gaujas kokam” vajadzīgi gan galdnieki un atslēdznieki, gan strādnieki kokzāģētavā un palīgstrādnieki. Ja palīgstrādniekiem “Gaujas koks” gatavs maksāt 3-3,5 eiro stundā,  tad atslēdzniekiem jau 4,5 eiro stundā.

* Vajadzīgi arī darbinieki celtniecībā. Apmetējiem par darbu tiek piedāvāti 4 eiro stundā, bruģētājam – 1500 eiro mēnesī, bet būs jāstrādā sešas dienas nedēļā. Krāsotāji darbu var atrast par 2700–3600 eiro mēnesī.

* Kādā uzņēmumā tiek piedāvāts darbs arī nekvalificētiem melnstrādniekiem – 5 eiro stundā.

* Gaļas pārstrādes uzņēmumam “Forevers” nepieciešami darbinieki, kuriem tas gatavs maksāt līdz pieciem eiro stundā.

* Tiek piedāvāts arī darbs vīriešiem kūdras iepakošanai Limbažu pusē. Alga: 5 eiro stundā jeb 1500 eiro mēnesī. Bet par darbu piena fermā maksā 1000-1200 eiro mēnesī.

* Par 680 eiro mēnesī meklē virtuves strādnieku, bet par 800-900 eiro strādnieku picērijā.

Praktiski nav sludinājumu, kas darbā aicina mājkalpotājus un aprūpētājus. Viens gan tāds ir, kas aicina darbā 40-50 gadus vecu pāri par palīgiem lauku mājā. Darba pienākumi: tīrīšana, ēdienu gatavošana, gludināšana, dārza darbi, nelieli remontdarbi mājā. Alga netiek norādīta.

Viskvalificētāko darbu piedāvā „transporta firmas vadītājam”, kura pienākumos būšot reģistrēt transporta uzņēmumu un saņemt kravas pārvadājumu atļauju Eiropā. Arī šai gadījumā algas apmērs netiek norādīts. Savukārt autobusa vadītājs mēnesī var nopelnīt 700-900 eiro. Kādam uzņēmumam vajadzīgs arī automehāniķis.

Eurabota.ua strādāt uz Latviju aicina, jo mūsu valsts Eiropas ziemeļaustrumos „piesaista ar stabilu algu un labām perspektīvām”. „Ukraiņiem darbs šeit ir iekārojams arī tādēļ, ka ekonomiskā situācija Baltijas valstīs stabilizējas,” uzsver eurabota.eu. Vienlaikus tiek minēti mīnusi – Latvijā ir viens no zemākajiem darba samaksas līmeņiem Eiropas Savienībā, par nekvalificētu darbu maksā ļoti maz, bet viesstrādniekam labi apmaksātu darbu bez latviešu valodas zināšanām ir praktiski neiespējami atrast.