foto: Ieva Čīka/LETA
Tuvākajā laikā gaidāma "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce
"Olainfarm" padome turpina darboties nepilnā - četru padomes locekļu sastāvā.
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. janvāris, 11:23

Tuvākajā laikā gaidāma "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulce

Jauns.lv / LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina mantinieces - meita Nika Saveļjeva un meitas Annas Emīlijas Maliginas aizbildne Signe Baldere-Sildedze uzskata, ka "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcei jānotiek tuvākajā laikā, nevis tās norises laiks jānovilcina līdz likumā noteiktā termiņa beigām, liecina mantinieču paziņojums plašsaziņas līdzekļiem.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze norāda, ka "Olainfarm" valdes sasauktās akcionāru ārkārtas sapulces datums, kas ir 1.aprīlis, ir novilcināts līdz likumā noteiktā termiņa pēdējai dienai. ""Olainfarm" valdes izpildījumā šāds solis atkārtojas jau otro reizi - 2018.gada 22.novembrī notikusī akcionāru ārkārtas sapulce arī tika tīši novilcināta līdz likumā noteiktajam maksimālajam termiņam," pausts paziņojumā.

Kā iemeslu novēlotai akcionāru sapulces sasaukšanas datumam, valde paziņojumā min vajadzību mazināt ar akcionāru sapulces sasaukšanu un noturēšanu saistītus izdevumus un uzņēmuma stabilitātes nodrošināšanas nolūkā. Tomēr Saveļjeva un Baldere-Sildedze uzskata, ka aiz valdes paziņojuma par līdzekļu ekonomiju un uzņēmuma stabilitāti tiek slēpts patiesais mērķis novilcināt sapulci, lai, iespējams, šajā laikā paspētu realizēt kādus negodprātīgus plānus. Paziņojumā minēts, ka akcionāru sapulces datuma izvēle un tīša tās novilcināšana norāda uz esošās uzņēmuma padomes un valdes mērķi - šajā starplaikā, realizējot dažādus plānus, izsaimniekot "Olainfarm", tādējādi nodarot zaudējumus visiem akcionāriem, tostarp apdraudot uzņēmuma nākotni.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze paziņojumā atzīmē, ka akcionāru sapulce nav būtiska izdevumu pozīcija, vienlaikus norādot, ka kompānijas padomes locekle Irina Maligina, kura ir Maligina vecākā meita, 2018.gada 4.septembrī notikušajā akcionāru sapulces laikā ar rakstveida rīkojumu palielināja kopējo padomes mēneša atalgojumu par 75% - no 40 000 eiro līdz 70 000 eiro mēnesī, tādējādi katrs no četriem padomes locekļiem mēnesī saņemot algu apmēram 17 500 eiro apmērā.

Paziņojumā arī pausts, ka "Olainfarm" padome turpina darboties nepilnā - četru padomes locekļu sastāvā, kas ir prettiesiski. Savukārt, Saveļjevas un Balderes-Sildedzes ieskatā, uzņēmuma stabilitāti nodrošinās nevis akcionāru sapulču biežums, bet laicīgi sasaukta sapulce, akcionāru paustā griba, saskaņots darbs un tas, ka tā darbību neietekmēs "reiderisma shēmu īstenotāji" jeb, kā norādīts paziņojumā, līdzšinējā "Olainfarm" padome.

Pieminot Komerclikuma 291.pantu, Saveļjeva un Baldere-Sildedze atgādina, ka padome ir sabiedrības pārraudzības institūcija, kas pārstāv akcionāru intereses sapulču starplaikā un šajā likumā un statūtos noteiktajos ietvaros uzrauga valdes darbību. "Jau vairākkārt apliecinājies, ka "Olainfarm" valde rīkojas padomes cieši vadīta un kā pārvaldes institūcija tā ir bezspēcīga. Tāpēc vēlamies vēlreiz atgādināt par valdes un padomes atbildību likuma priekšā un to, ka rūpīgi izvērtēsim abu rīcību laikā līdz ārkārtas akcionāru sapulcei," teikts paziņojumā.

Tāpat paziņojumā piebilsts, ka šogad 2.janvārī ar līdzmantinieču vairākuma lēmumu veiktās izmaiņas "Olainfarm" akcionāra SIA "Olmafarm" valdē, no tās atceļot vienīgo valdes locekli Irinu Maliginu, bet viņas vietā ieceļot Milanu Beļeviču, ļāvušas operatīvi novērst mēģinājumu Saveļjevas un Annas Emīlijas Maliginas piederošās vairāku miljonu vērtās akcijas ieguldīt Irinas Maliginas jaundibinātā uzņēmumā SIA "Olfchem", kuru kontrolētu ar Irinu Maliginu, Pāvelu Rebenoku un Mārtiņu Krieķi saistītās personas - Ingus Balandins un Žanete Eihmane.

Saveļjeva un Baldere-Sildedze paziņojumā vēršas arī pie mazākuma akcionāriem, norādot, ka ir ļoti svarīgi, ka viņi ierastos uz plānoto akcionāru sapulci 1.aprīlī, jo viņiem pieder 31% no "Olainfarm" akcijām.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē 1.aprīlī plānots lemt par izmaiņām padomes sastāvā, par atlīdzības noteikšanu padomes locekļiem, kā arī par revīzijas komitejas atsaukšanu, jaunas revīzijas komitejas ievēlēšanu un atlīdzības noteikšanu revīzijas komitejas locekļiem.

Šobrīd "Olainfarm" padomē strādā Pāvels Rebenoks, Irina Maligina, Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka.

Minētā akcionāru ārkārtas sapulce sasaukta pamatojoties uz 8.janvārī saņemto Balderes-Sisldedzes un Saveļjevas pieprasījumu. "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulci tika lūgts sasaukt, jo padomes locekļi zaudējuši akcionāru vairākuma uzticību. ""Olainfarm" līdzšinējā padome - īpaši Irina Maligina, Pāvels Rebenoks un Mārtiņš Krieķis, ir zaudējuši uzņēmuma akcionāru vairākuma uzticību," bija teikts paziņojumā.

Tāpat ziņots, ka pērn septembrī Maligina meitas saņēma mantojuma apliecības, tādējādi mantojums tika oficiāli sadalīts, taču mantiniecēm vēl bija jāparaksta vienošanās par mantojuma sadali. Novembrī starp Maligina mantiniecēm bija sadalīti 27% "Olainfarm" akciju, kas viņam piederēja tiešā veidā, kamēr Irina Maligina turpināja kontrolēt "Olmafarm", kam pieder 42,56% no "Olainfarm" akcijām. Vienlaikus šogad 2.janvārī iegrāmatotas izmaiņas "Olmafarm" dalībnieku sastāvā, vēstot, ka kopš 2018.gada 6.novembra kompānijas īpašnieki ir Saveļjeva (33,33%), Anna Emīlija Maligina (33,33%) un Maligins (33,33%).

Maligina mantinieces ir noslēgušas vienošanos arī ar Maligina atraitni Elīnu Maliginu, kura nebija minēta testamentā, par viņai likumīgi pienākošās mantojuma daļas izmaksu.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.