foto: LETA
Pierīgā nākamgad pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa
SIA "Eco Baltia vide" atkritumu savākšanas automašīna.
Bizness un ekonomika
2018. gada 3. decembris, 11:33

Pierīgā nākamgad pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa

Jauns.lv / LETA

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Eco Baltia grupa" klientiem Tērvetes, Babītes, Mārupes, Ādažu, Salaspils, Rīgas un Siguldas pašvaldībās atkritumu apsaimniekošanas maksa no nākamā gada pieaugs robežās no 0,79 eiro līdz apmēram trim eiro par kubikmetru, pastāstīja "Eco Baltia grupas" vides apsaimniekošanas sektora vadītājs Jānis Aizbalts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš norādīja, ka tādējādi, piemēram, 0,24 kubikmetru konteinera tukšošanas vienas reizes izmaksas minētajās pašvaldībās no nākamā gada pieaugs robežās no 0,19 līdz 0,75 eiro.

""Getliņi EKO" tarifu pieaugums par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā ["Getliņi"] neizbēgami atspoguļosies arī pakalpojumu cenās iedzīvotājiem. Neskatoties uz to, ka pakāpeniski attīstās atkritumu šķirošanas infrastruktūra, uzņēmumi investē atkritumu šķirošanas konteineros un tie kļūst arvien pieejamāki iedzīvotājiem, poligonos joprojām nonāk līdz pat 70% no iedzīvotāju radītājiem atkritumiem. Šis īpatsvars ar katru gadu pakāpeniski mazinās, taču, salīdzinot ar Rietumeiropas un Skandināvijas valstīm, nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa Latvijā joprojām ir zema un tā veido salīdzinoši nelielu īpatsvaru mājsaimniecības kopējos izdevumos, kas arī atspoguļojas faktā, ka virknei iedzīvotāju nav motivācija šķirot atkritumus," sacīja Aizbalts.

Viņš atzīmēja, ka "Getliņi EKO" poligonā "Eco Baltia grupas" vides apsaimniekošanas uzņēmumi nogādā nešķirotos sadzīves atkritumus no Babītes, Mārupes, Ādažu, Salaspils, Rīgas un Siguldas novadu iedzīvotājiem, taču izmaksas pieaugs arī par atkritumu noglabāšanu poligonā "Brakšķi", kur tiek nogādāti Tērvetes novadā savāktie sadzīves atkritumi.

Aizbalts atzīmēja, ka atbilstoši normatīvos paredzētajam arī turpmāk katru gadu pieaugs dabas resursu nodoklis par atkritumu noglabāšanu poligonā, kas atspoguļosies pakalpojumu cenās. "Lai iedzīvotājiem sniegtu iespējas šķirot atkritumus un attiecīgi samazināt izmaksas par nešķiroto atkritumu izvešanu, "Eco Baltia grupas" uzņēmumi turpinās investēt atkritumu šķirošanas infrastruktūrā un jaunos, modernos risinājumos," viņš piebilda.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome 28.novembrī apstiprināja jaunus "Getliņi EKO" sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojuma tarifus, kas stāsies spēkā no 2019.gada 1.janvāra. Jaunais tarifs pie dabas resursu nodokļa likmes 43 eiro par tonnu poligonā "Getliņi" būs 58,12 eiro par tonnu. Tarifs attieksies uz tiem komersantiem un individuālajiem atkritumu piegādātājiem, kas nodod nešķirotus sadzīves atkritumus apglabāšanai poligonā "Getliņi" - Rīgas pilsētas un Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionu.

"Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Kompānija "Getliņi EKO" reģistrēta 1997.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 5,995 miljoni eiro. Uzņēmums pieder Stopiņu novada domei (2,08%) un Rīgas domei (97,92%).

"Eco Baltia grupas" uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu - sākot no atkritumu savākšanas un šķirošanas un noslēdzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu. "Eco Baltia grupā" ietilpst vides apsaimniekošanas uzņēmumi "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", pārstrādes rūpnīcas "Pet Baltija", "Eko Pet" un "Nordic Plast", ražotāju atbildības sistēmas operators "Latvijas Zaļais punkts", kā arī otrreizējo izejvielu tirdzniecības un apstrādes uzņēmums "Eko Reverss".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās