foto: Publicitātes
Kā izskatās Saulkrastu "zelta atejā" - publiskajā tualetē par 100 000 eiro
Jaunā sabiedriskā tualete par 100 000 eiro - kā tajā izskatās, skaties video zemāk!
2018. gada 19. septembris, 06:30

Kā izskatās Saulkrastu "zelta atejā" - publiskajā tualetē par 100 000 eiro

Jauns.lv

Pirms pāris nedēļām portāls Jauns.lv vēstīja, ka Saulkrastos, Baltajā kāpā, par apmēram 100 000 eiro atjaunota sabiedriskā tualete. Kāda tā ir, kādas ekstras ir iekšā - par to šoreiz.

Pašas tualetes kardināla atjaunošana izmaksājusi vairāk nekā 100 000 eiro. Būvniecības darbus veica iepirkumā uzvarējusī firma SIA "BK Māja". No tualetes pārbūves kopējām izmaksām nedaudz mazāk par pusi jeb 49 500 eiro finansējis Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds, bet atlikušos 51 074 eiro - Saulkrastu novada pašvaldība.

Kā vēsta LTV raidījums "4.studija", Baltajā kāpā Saulkrastos līdz šim nebija vietas, kur cieņpilni nokārtot dabiskās vajadzības vietējiem un pilsētas viesiem. Līdz šim tūristi čurājuši kur nu kurais - mežiņā vai kādu kafejnīcu labierīcībās -, tāpēc sabiedrisko tualeti kāpu zonā tik tiešām vajadzēja. Nu mazmājiņa uzcelta, taču cilvēkos sašutumu izraisījusi gan izmaksu summa, gan arī pats rezultāts. Jaunajā tualetē, piemēram, nav pisuāru. Taču tieši santehnikas un iekšējās apdares izmaksas tāmē veidojušas lielākās summas.

Saulkrastu novada domes attīstības un plānošanas nodaļas šefs Pauls Lielmanis LTV skaidro, ka tualete ir liela, un izmantotie materiāli nav tie lētākie. Tas tālab, lai ēka kalpotu ilgi un labi. "Jau sākotnēji uzstādījums bija būvēt tualeti kā lielākajam un skaistākajam apskates objektam Saulkrastos [Baltajai kāpai - red. piez.]. Nevarējām būvēt kaut ko primitīvu, ir jābūt skaisti. Lai ir ilgākam laikam un arī izturīgi pret vandālismu un nolietošanos," skaidro Lielmanis. 

Kas cik izmaksājis slavenajā tualetē

Bez PVN Saulkrastu sabiedriskā tualete izmaksājusi 83 tūkstošus. Kā skaidro domes pārstāvis, summā iekļauta arī zibens aizsardzība, skaista apdare. Bet visdārgāk izmaksājusi tieši telpu iekšējā apdare un pašas labierīcības jeb santehnika, kas iepirkta par 11 000 eiro. Tualetes ārējā apdare izmaksājusi ap 9000 eiro. Dārgs bijis ēkas jumts. Tāpat savu daļu izmaksu veido videonovērošanas sistēmas izveide. Raidījums "4.studija" vēsta, ka tāmē ir 13 izmaksu pozīcijas, taču pašvaldība nevēlas atklāt, kā finanses sadalītas katrā no tām, jo tas esot komercnoslēpums.

Kādas ir ekstras? Pisuāru te nav

LTV žurnāliste Inese Supe, ieejot tualetē, uzreiz secina, ka visā telpā labi strādā ventilācija. Tualetes pods tur ir no nerūsējošā tērauda, kas maksā vismaz 1100 eiro. Sieviešu pusē telpa atvēlēta daudz plašāka nekā vīriešu pusē. Pods vīriešiem ir tieši tāds pats kā dāmām, turklāt tur nav neviena paša pisuāra - tik pierastā atribūta vīriešu sabiedriskajās tualetēs. Taču ir padomāts par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī māmiņām, kurām Saulkrastu ekskursijas laikā rodas vajadzība pārtīt mazuli. Tāpat šajā tualetē viegli var orientēties cilvēki ar vāju redzi, proti, pārtīšanas galdiņu braila rakstā var samanīt arī aklie.

Vietējie iedzīvotāji dodas ekskursijā

"Tur jau māju var uzbūvēt," par cenu, kas tērēta sabiedriskajai tualetei saka Saulkrastu iemītniece, puķu tirgotāja Ilze. Viņai piekrīt pensionāre Irēna, uzskatot, ka pārāk jau nu dārgi tas viss izmaksājis. "Cilvēkiem bija kaut kādas lielākas vajadzības, nevis tik dārga tualete. Tur ceļ kafejnīcu, tur vajadzēja arī sabiedrisko tualeti kopā uztaisīt!" Tikmēr citi vietējie iedzīvotāji uz jauno "zelta ateju" dodas ekskursijā, lai saprastu, kur tieši iztērēta viņu nodokļos samaksātā nauda. Saulkrastu domē uzskata, ka tualete savam mērķim kalpos daudzus gadus, turklāt tā apmeklētājiem ir bez maksas.

Jau vēstījām, ka tualetes pārbūve veikta, piesaistot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu projektā "Labierīcību infrastruktūras izveide Baltās kāpas teritorijā". Kā norādīts pašvaldības mājaslapā, projekta mērķis ir "izveidot mūsdienīgas labierīcības Baltās kāpas teritorijā, nodrošinot apmeklētājiem kvalitatīvu un pilnvērtīgu dabas un kultūrvēstures mantojuma objekta apskati, tādējādi turpinot uzlabot tūrisma pakalpojumu kvalitāti pie iecienītā tūrisma objekta - Baltās kāpas".

No tualetes pārbūves kopējām izmaksām nedaudz mazāk par pusi jeb 49 500 eiro finansējis Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds, bet atlikušos 51 074 eiro - Saulkrastu novada pašvaldība.

Sabiedriskā tualete darbu sākusi 1.septembrī, tās apmeklējums ir bezmaksas. Līdz oktobra vidum tualetes darba laiks būs no plkst.10 līdz 20, bet par darba laiku ziemas periodā informācija sekošot vēlāk.

Tualetes pārbūvi veica SIA "BK Māja", kas arhīvu arī iepriekš izpildījusi publiskus būvniecības pasūtījumus, piemēram, remontējusi Ogres mūzikas skolu, Jelgavas kultūras nama jumtu, Lielvārdes pamatskolas aktu zāli un citus objektus.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, 2010.gadā Rīgā reģistrētais celtniecības un remonta darbu uzņēmums ar pamatkapitālu 2845 eiro pilnībā pieder Ilonai Baumanai, kura tajā ir arī valdes priekšsēdētāja. Pērn "BK Māja" strādājusi ar 348 677 eiro apgrozījumu un 9514 eiro peļņu, bet gadu iepriekš uzņēmums apgrozījis 1,03 miljonus un nopelnījis 84 692 eiro.

Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājaslapā pieejamajiem Partiju finanšu datubāzes datiem, Baumane pērn ziedojusi 20 eiro Jaunajai konservatīvajai partijai.