Pavārs Sirmais tviterī "cepas" par Viesnīcu un restorānu asociāciju
Latvijā pazīstamais pavārs Mārtiņš Sirmais mikroblogošanas vietnē "Twitter" kritizē Latvijas Viesnīcu un Restorānu asociācijai (LVRA) par tās darbu saistībā ar sabiedriskās ēdināšanas nozari, turpretim asociācijas vadītājs Jānis Pinnis šo kritiku neuzskata par pamatotu un aicina Sirmo uz konstruktīvu dialogu.
Sirmais savā publikācijā tviterī norādījis, ka LVRA "nav cienīga nest vārdu restorāns savā nosaukumā". Aģentūrai LETA gan pavārs savu publiski pausto nostāju atteicās komentēt plašāk, tomēr viņš norādīja, ka paudis savu un citu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu pārstāvju viedokli, ka LVRA pret restorānu pārstāvošajiem biedriem nav pietiekami pretimnākoša.
Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija /LVRA/ nav cienīga nest vārdu restorāns savā nosaukumā, BASTA.
— Martins Sirmais (@sirmais_martins) July 21, 2017
LVRA prezidents Pinnis pastāstīja, ka gan Sirmā, gan viņa restorānu biznesa partnera, pavāra Ērika Dreibanta iepriekš paustā kritika asociācijai ir izskanējusi tikai publiski un ka ne LVRA, ne pats tās prezidents nav saņēmuši nekādu ziņu no uzņēmēju vai citu asociācijas biedru puses.
"Man katru dienu ir tikšanās vai saruna ar kādu no biedriem - vai tā ir viesnīca vai restorāns, un es tās visas varu nosaukt par konstruktīviem dialogiem, kur mēs pārrunājam asociācijas paveikto un to, kurām lietām pievērsties nākamajām," uzsvēra LVRA vadītājs.
Viņš skaidroja, ka LVRA ir biedrība, kura strādā savu biedru interesēs, kaut arī ļoti bieži darba rezultātus var baudīt visi nozarē strādājošie uzņēmēji. Pēc Piņņa teiktā, kopumā asociācijas biedru vidū ir 280 juridiskie uzņēmumi, no kuriem 154 ir viesnīcas, savukārt 60 ir sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.
Asociācijas vadītājs uzsvēra, ka par spīti tam, ka LVRA krietni lielāks biedru skaits pārstāv viesnīcas, restorānus pārstāvošie uzņēmumi aptver pietiekami ilustratīvu izlasi - visu veidu ēdināšanas uzņēmumus, lai asociācija varētu pārstāvēt arī restorānu problemātiku. "To mēs arī darām," uzsvēra Pinnis.
Pēc viņa teiktā, tieši, biedru restorānu atbalstīta un mudināta, LVRA sāka sarunas par vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kas veiksmīgi tika noslēgta un paver asociācijai tālākas iespējas nozares sakārtošanai. "Tieši tā arī, manuprāt, ir jāstrādā biedrībām," norādīja LVRA prezidents.
Tāpat viņš sacīja, ka asociācija iepriekš bija piedāvājusi Dreibantam norunāt šonedēļ konkrētu tikšanās laiku, tomēr iepriekš ieplānotu darbu dēļ viņš to nevarēja īstenot. "Mēs vēlamies visus neskaidros jautājumus izrunāt klātienē, neatkarīgi no tā, kad mēs varēsim noturēt tikšanos, cik ilgu laiku un daudz skaidrojumus tas prasīs," sacīja Pinnis.
Savukārt, runājot par VID inspektoru pārbaudēm restorānos, viņš norādīja ka asociācija ir veikusi biedru aptauju un apkopojusi viņu pieredzi. "Diemžēl jāatzīst - vairums gadījumu runā par negatīvu pieredzi, taču ir arī pozitīvi gadījumi," sacīja LVRA vadītājs.
Pēc Piņņa teiktā, asociācija plāno minēto jautājumu tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā apspriest ar VID vadību. Viņaprāt, asociācijai izdosies panākt būtiskus uzlabojumus pārbaužu norises gaitā.
Kā ziņots, Sirmā restorānu biznesa partneris un pavārs Dreibants publiski paudis šaubas par LVRA un VID nesen izveidotās kopīgās izglītojošās akcijas "Prasi čeku!" lietderīgumu, liecina teiktais Dreibanta atklātajā vēstulē LVRA un VID vadībai.
Viņš sacīja, ka LVRA neesot komunicējuši ar ēdināšanas biznesa pārstāvjiem, pirms sākt sadarbību ar VID, lai uzklausītu uzņēmēju problēmas un idejas par to, kādas pārmaiņas industrijā nepieciešams ieviest, lai ēdināšanas bizness neatrastos "pelēkajā zonā".
Uzņēmējs Dreibants arī skaidroja, ka "ēnu ekonomikas" process sākas tad, kad VID, piemēram, martā bloķēja uzņēmuma bankas kontu par 2000 eiro nodokļu parādu.
Gan LVRA, gan VID viņu virzienā raidītos pārmetumus noraidīja.
Kā aģentūrai LETA sacīja LVRA prezidents Pinnis, par Dreibanta atklātajā vēstulē paustajiem jautājumiem iepriekš ir notikusi apspriešanās ar nozares pārstāvjiem. Vienlaikus viņš atzīst, ka komunikācija ar restorānu biznesa pārstāvjiem ir jautājums, kam ir vērts pievērst uzmanību.
Savukārt VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule aģentūrai LETA skaidroja, ka šī akcija ir viens no pirmajiem soļiem, lai nozari sakārtotu. Tas ir valsts un tajā skaitā jebkura ēdināšanas nozares pārstāvja interesēs, viņa piebilda.
Kā ziņots, nostiprinot līdzšinējo sadarbību, Cīrule un LVRA prezidents Pinnis parakstīja vienošanos par sadarbību un informācijas apmaiņu. Līdz ar vienošanās parakstīšanu sāksies arī VID un LVRA kopīgā izglītojošā akcija "Prasi čeku!".
Sadarbības vienošanās mērķis ir mazināt izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sekmēt atbilstošu atalgojumu un godprātīgu nodokļu nomaksu nozares uzņēmumos, kā arī caurskatāmus un pilnīgus pārskatus par gūtajiem ieņēmumiem, tādējādi samazinot negodīgas konkurences iespējas šajā nozarē.
Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Dreibantam un Sirmajam katram pieder 29,99% kapitāldaļu restorānu ""Restaurant3" pārvaldošajā uzņēmumā SIA "Kartupeļu ēdāji" un 30% restorānu "Trīs pavāru restorāns "Tam labam būs augt"" pārvaldošajā SIA "Medu". Dreibantam pilnībā pieder arī sabiedrisko attiecību un komunikāciju vadības pakalpojumu uzņēmums SIA "Suns un pirksts", savukārt Sirmajam pieder 60% kapitāldaļu SIA "Dikļu puikas".
"Kartupeļu ēdāju" apgrozījums 2015.gadā bija 423 011 eiro. Togad uzņēmums cieta zaudējumus 81 266 eiro apmērā. Pagājušā gada dati patlaban vēl nav pieejami. Tikmēr SIA "Medu" nav iesniedzis pārskatus ne par 2015., ne 2016.gada darbību. Savukārt uzņēmuma "Suns un pirksts" apgrozījums pērn bija 48 960 eiro, bet peļņa - 1398 eiro, bet SIA "Dikļu puikas" pēdējais iesniegtais pārskats ir par 2014.gadu, kad uzņēmuma apgrozījums bija 2288 eiro un zaudējumi 1629 eiro.
SIA "Kartupeļu ēdāji" dibināta 2001.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2844 eiro. Tā īpašnieki ir Sirmais - 29,99%, Dreibants - 29,99%, Uldis Brūders - 20,01% un Dana Gritāne - 20,01%. SIA "Medu" dibināta 2015.gada 15.decembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2800 eiro. "Medu" īpašnieki ir Sirmais - 30%, Dreibants - 30%, Brūders - 20% un Gritāne - 20%