foto: Ieva Lūka/LETA
Policija kriminālprocesā arestējusi "Arēnas Rīga" kapitāla daļas
Daudzfunkcionālā halle "Arēna Rīga".
Bizness un ekonomika
2017. gada 10. jūlijs, 13:59

Policija kriminālprocesā arestējusi "Arēnas Rīga" kapitāla daļas

LETA

Valsts policija kriminālprocesā, kurā par cietušo atzīts uzņēmējs Igors Ivanovs, arestējusi SIA "Arēna Rīga" kapitāla daļas, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizvadītajā piektdienā 35% "Arēnas Rīga" kapitāla daļu ir oficiāli reģistrēts arests kā ar kriminālprocesu saistītai mantai, kas iegūta noziedzīgā ceļā. Šo kapitāla daļu kādreizējais īpašnieks Ivanovs ir atbrīvots no ieslodzījuma un tagad spēris pirmos soļus, lai atgūtu savus iespaidīgos īpašumus, no kā viņš tika "atbrīvots" uzreiz pēc apcietināšanas 2008.gadā.

Kopš 2006.gada beigām "Arēna Rīga" bija Ivanova publiski zināmais vērtīgākais īpašums. Viņš no būvuzņēmuma "Merks" 100% SIA "Arēna Rīga" kapitāldaļu iegādājās par 17,61 miljonu eiro. Par šo summu Ivanovs iegādājās gan pašu arēnu, gan arī zemesgabalu 5,8 hektāru platībā un publiski paziņoja, ka gatavojas arēnai piegulošajā teritorijā izveidot Baltijā lielāko izklaides un atpūtas kompleksu.

2008.gada 3.martā Ivanovs tika aizturēts aizdomās par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavības organizēšanu un divas dienas vēlāk viņu ar tiesas lēmumu oficiāli apcietināja. Savukārt mēnesi vēlāk ar atsauci uz "Lursoft" datubāzi "Baltic Screen" informēja, ka aizturēšana un apcietināšana Ivanovam nav traucējusi nedēļu vēlāk atbrīvoties no tolaik viņam piederošajiem 35% kapitāla daļu "Arēnā Rīga".

Publiskie dati tobrīd rādīja, ka par šo kapitāla daļu jauno īpašnieku ir kļuvis Ivanova ilggadējais kompanjons Genādijs Bondariks. Iepriekš Bondarika īpašumā bija 25% "Arēnas Rīga" kapitāla daļu, bet no 11.marta atbilstoši Uzņēmumu reģistra datiem to apjoms bija palielinājies līdz 60%.

Jau tolaik radās jautājums - kā, atrodoties apcietinājumā, Ivanovs spējis noorganizēt kapitāla daļu nodošanu savam kompanjonam. Ne "Arēnas Rīga" vadība, ne Bondariks nekādus komentārus nesniedza, savukārt Uzņēmumu reģistrs skaidroja - informāciju par uzņēmuma īpašnieku maiņu reģistrā iesniedz SIA valde, tā ka, ja Ivanovam būtu laikus ienācis prātā kapitāla daļas nodot drošākās rokās, šīs maiņas formālā reģistrēšana varēja būt notikusi arī pēc viņa apcietināšanas.

Rīgas apgabaltiesa Ivanovam 2009.gada nogalē piesprieda 12 ar pusi gadu cietumsodu, bet ar "Arēnas Rīga" īpašumtiesībām tupinājās publiski neizskaidrotas darbības, vēsta "Latvijas Avīze".

Jau 2007.gadā par jaunu lielu "Arēnas Rīga" līdzīpašnieku caur SIA "Arēna Invests" bija kļuvusi nezināmiem īpašniekiem piederošā Kiprā reģistrētā "Grantox Consult Limited" ar 30% kapitāla daļu. Bondarika dzīvesbiedres Jeļenas Bondarikas daļa no 25% bija samazinājusies līdz 10%, bet Ivanova savus 15% kapitāldaļu bija zaudējusi vispār.

Savukārt 2009.gada decembra beigās jau visi 100% "Arēnas Rīga" kapitāla daļu pārgāja Kiprā reģistrētās "AR Entertainment Limited" īpašumā, savukārt 2013.gada septembra sākumā tie nonāca SIA "Glesum Investments" rīcībā. Kopš 2015.gada augusta šīs SIA vienīgais īpašnieks ir pazīstamais uzņēmējs, ar gāzes biznesu saistītais bijušais Valsts drošības komitejas štata darbinieks Juris Savickis.

Tas nozīmē, ka līdz ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirkņa 3.jūlija lēmumu par aresta uzlikšanu mantai tieši 35% no Savickim netieši piederošajām "Arēnas Rīga" kapitāla daļām tagad ir uzlikts arests kā "ar kriminālprocesu saistītajai mantai, kas ir iegūta noziedzīgā ceļā un atrodas pie citas personas". Nepieciešamā nodrošinājuma summa ir 6,17 miljoni eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā vēsta "Latvijas Avīze", kriminālprocess sākts šogad 28.aprīlī par "iespējamu krāpšanas faktu no, iespējams, Genādija Bondarika puses, viltojot dokumentus par Ivanovam piederošo SIA "Arēna Rīga" kapitāla daļu atsavināšanu, un zvērinātas notāres puses, izsniedzot viltotu universālpilnvaru pārstāvēt un brīvi rīkoties ar Ivanovam piederošo mantu". Savukārt pats Ivanovs kriminālprocesā atzīts par cietušo.

Laikraksta rīcībā esošie dokumenti, kas ir bijuši pamatā kriminālprocesa sākšanai, rāda, ka 2008.gada marta sākumā notikusī Ivanovam piederējušo "Arēnas Rīga" 35% kapitāla daļu pāriešana Bondarika īpašumā ir notikusi, izmantojot primitīvu shēmu, kuras pamatā, iespējams, bijis aprēķins, ka Ivanovs no cietuma nekad neiznāks un nekādas pretenzijas neizvirzīs.

Laikraksta atgādina, ka Ivanovs aizdomās par sievas slepkavības organizēšanu tika aizturēts 3.martā, pēc tam viņš divas dienas pavadīja iepriekšējās aizturēšanas izolatorā, no kurienes tika konvojēts uz tiesu un tad oficiāli apcietināts. Taču dokumenti, kuri tikuši iesniegti Uzņēmumu reģistram, ir liecinājuši, ka dienu pēc aizturēšanas - tātad laikā, kad atradās izolatorā - Ivanovs esot parakstījis "Arēnas Rīga" pamatkapitāla daļu pirkuma līgumu, tās pārdodot Bondarikam par 6,17 miljoniem eiro.

"No kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2008.gada 4.martā Ivanovs nav parakstījis un nevarēja parakstīt SIA "Arēna Rīga" pamatkapitāla daļu pirkuma līgumu saskaņā ar kriminālprocesā veiktajām procesuālajām darbībām, kas tika veiktas no 2008.gada 3.marta līdz 2008.gada 5.martam," tā šis fakts aprakstīts Valsts policijas lēmumā par aresta uzlikšanu "Arēnas Rīga" kapitāla daļām, ko apstiprinājusi izmeklēšanas tiesnese.

Turklāt, kā vēsta laikraksts, tie nav vienīgi īpatnējie fakti saistībā ar šo pirkuma līgumu, jo šķietamais Ivanova liktais paraksts zem līguma izskatās pilnīgi citāds nekā citos viņa patiešām parakstītos dokumentos, bet līgumā minētie 6,17 miljoni eiro, kas Bondarikam uz Ivanova bankas kontu bija jāpārskaita 30 dienu laikā, nav pārskaitīti vēl joprojām.

Jau ziņots, ka Ivanovs iepriekš ar tiesas 2009.gada 30.decembra spriedumu ir notiesāts par uzkūdīšanu 2008.gada 7.janvārī veikt savas sievas slepkavību un šīs slepkavības izdarīšanas atbalstīšanu.

Ar minēto tiesas spriedumu persona notiesāta ar brīvības atņemšanas sodu uz 12 gadiem sešiem mēnešiem ar policijas kontroli uz trim gadiem, bet šogad maijā atbrīvota nosacīti pirms termiņa no soda izciešanas uz trim gadiem trīs mēnešiem un 19 dienām, nosakot elektronisko uzraudzību uz gadu.

Ivanova savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Priedkalnē tika nošauta naktī uz 2008.gada 7.janvāri.

Tikmēr Rīgas apgabaltiesā atrodas krimināllieta pret bijušo cietuma darbinieci par iespējamu Ivanova slepkavības organizēšanu laikā, kad Ivanovs atradās ieslodzījumā.