Bizness un ekonomika
2011. gada 8. jūlijs, 02:13

Dāņu profesors: paziņojums par 1,5% transtaukskābju saturu "Selgas" vafelēs nav precīzs

Jauns.lv

Saldumu un konditorejas ražotāju "Laima" un "Staburadze" vadības uzņēmuma "NP Foods" paziņojums par 1,5% transtaukskābju saturu "Selgas" jogurta vafelēs nav precīzs, piektdien Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā norādīja dāņu profesors Stēns Stenders.

Viņš un vairāki mediķi ziņu raidījumam norādījuši, ka uzņēmums ņēmis vērā transtaukskābju daudzumu produktā, nevis tauku saturā, kā tas tiek ņemts vērā Dānijā, Šveicē, Austrijā un Islandē. Tāpēc neesot pamats uzskatīt, ka šajās vafelēs būtu tikpat neliels transtaukskābju daudzums, kā tas ir atļauts Dānijā.

"NP Foods" valdes loceklis Dans Bērtulis norādīja, ka uzņēmums veicis analīzes, lai noteiktu, cik daudz "Selgas vafeļu" saturā ir palmu eļļas transtaukskābes. "Šajā te produktā ir 1,55% transtaukskābju," sacīja Bērtulis un piebilda, ka ne Latvijā, ne Eiropas Savienībā tas netiek regulēts.

Savukārt dāņu profesors atzina, ka "Selgas" vafelēs ir 30 grami tauku 100 gramos produkta. "Šajos 30 gramos ir pusotrs grams transtaukskābju – tas nozīmē, ka kopējais transtaukskābju daudzums taukos sasniedz 5%," paskaifroja Stenders, taču izteica priekšlikumu nosūtīt vafeles uz neatkarīgu laboratoriju, piemēram, Amerikā, lai izbeigtu uzņēmēju aizdomas par apzinātu Latvijas ražotāju nomelnošanu.

Jau vēstīts, ka "NP Foods" vērsies pie varas un uzraugošajām iestādēm, arī Drošības policijas, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar neslavas celšanu un apzinātām darbībām, kaitējot Latvijas ekonomikai. Ierosinātās krimināllietas ietvaros ceturtdien Valsts policija dāņu profesoru uzaicināja sniegt liecības.

Stenders iepriekš paziņoja, ka "Selgas" jogurta vafeles ir kaitīgas veselībai – atsaucoties uz starptautiskās komerclaboratorijas "Eurofins" Dānijas nodaļas veikto analīzi, viņš minēja, ka "NP Foods" ražotajās vafelēs "Selga" transtaukskābju daudzums no visiem taukiem ir 44%. Vēlāk gan šī informācija tika atsaukta, jo laboratorija bija pieļāvusi kļūdu. Tā laboja iepriekš iegūto rezultātu uz 9%.

Savukārt saldumu un konditorejas ražotāju "Laima" un "Staburadze" vadības uzņēmuma "NP Foods" Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga vēlāk informēja, ka neatkarīgas laboratorijas "BIOR" testa rezultāti uzrādījuši tikai 1,55% transtaukskābju saturu "Selgas" vafelēs.

"NP Foods" valdes priekšsēdētājs Juris Jonaitis iepriekš aģentūrai BNS norādīja, ka plānots vērsties arī Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū. "Līgums par Eiropas Savienības darbību noteic, ka Eiropas Komisijai jāgādā, lai netiktu izkropļota dalībvalstu konkurence gatavu preču tirdzniecībā," paskaidroja Jonaitis.

Koncerns arī vērsies Konkurences padomē ar iesniegumu par negodīgas konkurences darbībām pret saldumu ražotājiem "Laima" un "Staburadze".

"NP Foods" apvieno Latvijas, Lietuvas un Polijas pārtikas, tirdzniecības un loģistikas uzņēmumus "Laima", "Staburadze", "Gutta", "Staburadzes konditoreja", "Lider Artur", "Saldumu tirdzniecība", "NP Logistics". Tas ir Latvijas lielākais vadības uzņēmums saldumu un dzērienu sektorā.


BNS