Bizness un ekonomika
2012. gada 21. maijā, 10:31

Savickis prognozē, ka "Itera Latvija" ietekmēs "Rosņeftj" un "Itera" gāzes aktīvu apvienošana

Jauns.lv

"Itera Latvija" ietekmēs Krievijas milžu "Rosņeftj" un "Itera" gāzes aktīvu apvienošana, intervijā laikrakstam "Diena" prognozē SIA "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis.

Kā skaidro Savickis, "Rosņeftj" kopā ar "Itera" organizē kopuzņēmumu, kurā abas kompānijas ieliks aktīvus un kurā 51% piederēs "Rosņeftj".

Lūgts komentēt, vai tas kaut kā iespaidos "Itera Latvija", Savickis norāda: "Pateikšu atklāti - domāju, ka jā, bet es vēl nezinu, kā."

Komentējot baumas, ka uzņēmējs Ainārs Gulbis vairs nav partneris "Itera Latvija", Savickis uzsver: "Teiksim tā... Ainārs Gulbis nolēmis attīstīt citus biznesus, neko vairāk nekomentēšu."

Kā ziņots, Krievijas Federālais pretmonopolu dienests apstiprinājis Krievijas naftas kompānijas "Rosņeftj" plānu iegādāties 51% gāzes uzņēmuma "Itera" akciju.

Kā pavēstīja šo situāciju labi pārzinošs informācijas avots, šis darījums tiks īstenots, izveidojot gāzes kopuzņēmumu, kas, visticamāk, tiks dibināts uz "Itera" bāzes.

Šā gada februārī "Rosņeftj" un "Itera" paziņoja, ka vienojušies par kopuzņēmuma izveidi, kas apvienos abu kompāniju gāzes aktīvus. Šīs vienošanās ietvaros uzņēmumi plāno veikt kopīgu gāzes lauku izpēti un attīstību Krievijas teritorijā.

Sākotnējie plāni paredz iegūt aptuveni 60 miljonus tonnu šķidro ogļūdeņražu un 1,2 triljonus kubikmetru gāzes. Savukārt turpmāko gadu laikā kopuzņēmums būs spējīgs iegūt un realizēt vairāk nekā 40 miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Tāpat "Rosņeftj" un "Itera" vienojušies par kopīgu sadarbību gāzes biznesa paplašināšanā, iegādājoties jaunus gāzes ieguves aktīvus.

"Itera" meitasuzņēmums "Itera Latvija" ir 16% dabasgāzes apgādes uzņēmuma "Latvijas Gāze" akciju īpašnieks. 34% "Latvijas Gāzes" akciju pieder Krievijas AS "Gazprom", bet 47,2% - Vācijas uzņēmumam "Ruhrgas Energie Beteiligungs AG".

"Itera Latvija" iepērk dabasgāzi no māteskompānijas Krievijā, piegādā to Latvijai, bet no 2001.gada nodrošina arī gāzes piegādi Igaunijai.

"Itera Latvija" kapitāldaļas pieder Dānijā reģistrētajai "Inter Energia Holding ApS" - 34%, kā arī Kiprā reģistrētajai "Davonte Holding Limited" - 66%.

2011.gadā "Itera Latvija" apgrozījums bija 111,63 miljoni latu (pieaugums par 52,2% no 73,35 miljoniem latu 2010.gadā). Savukārt peļņa sasniegusi 8,22 miljonus latu - tas ir par 60,9% vairāk nekā 2010.gadā, kad "Itera Latvija" nopelnīja 5,11 miljonus latu.

LETA