Auto un tehnoloģijas
2016. gada 6. oktobris, 13:40

Profesors Ambainis: "Ceļš līdz kvantu datoram ir pusē"

Jauns.lv

Kvantu datora izstrāde norit jau apmēram 20 gadus, un līdz normāli funkcionējošai ierīcei varētu būt jāgaida vēl apmēram tikpat ilgs laiks, šodien notiekošajā informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jautājumiem veltītajā konferencē "Kiberšahs 2016" sacīja Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis.

Kā norādīja Ambainis, kvantu datora projektam attīstoties, tā potenciālu saprot arī nozare, tā, piemēram, tādi uzņēmumi kā "Google", "Intel" un "Alibaba" investē desmitiem miljonu dolāru kvantu datora attīstībā.

"Tas, ko redzam, ka kvantu datora projekts pāriet no zinātniskās vides un industriju," sacīja Amabinis.

Iepriekš Ambainis skaidroja, ka klasiskā datora, kas strādā uz klasiskās mehānikas principiem, iespēju robeža slēpjas divos iespējamos informācijas stāvokļos - nulle vai viens jeb - signāls ir, signāla nav. "Tikmēr kvantu efektam šo stāvokļu skaits teorētiski ir neierobežots, attiecīgi varat nojaust, kādas skaitļošanas jaudas šāds kvantu mehānikā balstīts dators piedāvātu," norādīja Ambainis.

"Pašlaik izstrādātas funkcionējošas vienkāršāko loģisko elementu shēmas," turpina Ambainis. "Problēma slēpjas tajā faktā, ka, lai izveidotu pilnvērtīgu kvantu datoru, kopā jāsavieno daudz šādu loģisko elementu, kas ir grūts uzdevums."

Ambainis ir viens no pasaulē labākajiem kvantu skaitļošanas pētniekiem, kura zinātniskās darbības rezultāti ir jomas visbiežāk citēto rezultātu vidū. 1991.gadā Ambainis ar maksimālo rezultātu uzvarējis Starptautiskajā matemātikas olimpiādē, bet 2012.gadā saņēmis Eižena Āriņa balvu datorikā un 2013.gadā - Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu.

Kā ziņots, šodien Rīgā norisinās starptautiska IT drošības jautājumiem veltīta konference "Kiberšahs 2016".

Konferenci organizē IT drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" un Informācijas sistēmu audita un kontroles asociācijas Latvijas nodaļa sadarbībā ar "Latvijas Mobilo telefonu" un DEAC.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA