Katram savu Barselonu!
Bizness un ekonomika
2013. gada 5. marts, 16:02

Katram savu Barselonu!

Jauns.lv

Jūras krastā pie Barselonas ostas par godu slavenajam jūrasbraucējam Kristoferam Kolumbam uzcelts piemineklis 60 metru augstumā. Bet tas noteikti nav vienīgais iemesls, kāpēc tūrisma aģentūra Kolumbs iesaka doties ceļojumā uz kolorīto Spānijas metropoli Barselonu. Saules pielietas pludmales un kafejnīcu terases, leģendārie Gaudi arhitektūras brīnumi, garšas kārpiņu eiforija un izsmalcināti vīni, šarmantas vecpilsētas ieliņas un šiki augstās modes kvartāli, visdažādākās izklaides iespējas lieliem un maziem, kičīgas ballītes, kas nerimstas vēl ilgi pēc saullēkta. Ko no tā visa labprāt redzētu un izbaudītu Tu?

Barselona – pēc saules izslāpušajiem

Pamazām pēdējās sniega pēdas Rīgas ielās kūst, un ik pa laikam mūs palutina kāds saules stars, bet līdz kārtīgam pavasarim vēl kāds brīdis visdrīzāk būs jāpagaida. Savukārt, Barselonā jau var mierīgi gozēties kafejnīcu saulainajās vasaras terasēs ar sangrijas kokteili rokās. Šī pilsēta ir ideāli piemērota tiem, kas grib apvienot izklaides un kultūras dzīves baudīšanu ar atpūtu pie jūras. Barselonā atrodas 9 pludmales, kas izstiepušās piecu kilometru garumā, un tuvākā no tām ir tikai 15 minūšu gājiena attālumā no pilsētas centrālā laukuma. Pludmales sezona oficiāli sākas jau no marta vidus. Un, starp citu, 2011.gadā National Geographic nodēvēja Barselonu par labāko pludmales pilsētu pasaulē.

Barselona – Gaudi faniem

Antonio Gaudi ir vārds, ko zina gandrīz katrs, un lielai daļai tieši šis ģeniālais spāņu arhitekts ir pirmā asociācija, kas saistās ar Barselonu. Gaudi savdabīgais stils pārsteidz gan viņa talanta cienītājus, gan betona džungļos uzaugušus pilsētniekus, gan izsmalcinātus arhitektūras pazinējus. Gaudi var nekļūdīgi atpazīt pēc plūstošajām ēku līnijām, krāsainu keramikas flīžu mozaīkām un mistiskās fantastikas pieskaņas. Trīs populārākie pieturas punkti maršrutā, kurā var apbrīnot Gaudi mākslas darbus, ir Sagrada Familia katedrāle, Guella parks un Mila māja ( Casa Mila). Arhitektūras šedevrs Sagrada Familia kļuvis par Barselonas ikonu un rotā neskaitāmu ceļvežu vākus. Katedrāle slavena ne tikai ar īpatnējo izskatu, bet arī ar to, ka tā joprojām nav pabeigta, kaut arī sākta celt pirms 130 gadiem. Otrs apskates vērtais objekts ir Mila māja pilsētas centrā, kuras jumtu rotā dīvainas formas skursteņi un kurā arhitekts pats arī savulaik dzīvojis. Un visbeidzot – veselu pēcpusdienu var veltīt pastaigai pa Guella parku, kas izskatās pēc sirreālas pasaku pilsētiņas ar pūķiem, šķībām kolonnām un palmu ieskautu terasi.

Barselona – gardēžiem

Runā, ka Barselona esot Spānijas gastronomijas meka – ik uz stūra vari palutināt sevi ar dažādiem spāņu nacionālās virtuves labumiem. Īpašumtiesības uz daļu no tiem gan ir citiem valsts reģioniem, bet pirmajā Spānijas apmeklējuma reizē Kolumbs noteikti iesaka nogaršot Valensijā izgudroto jūras velšu risoto paelju vai Andalūzijas slaveno auksto tomātu zupu gaspačo. Barselonai kā ostas pilsētai raksturīgākais ēdiens ir dažādas svaigas jūras veltes, piemēram, moluski, austeres un citas delikateses. Noteikti jānobauda arī tapas – dažādu veidu uzkodas, no kurām populārākās ir tortilja jeb omlete ar kartupeļiem un čorizo jeb piparotas desiņas. Tapas nav tikai ēdiens, ar ko piepildīt vēderu. Tā ir spāņu sabiedriskās dzīves neatņemama sastāvdaļa – parasti tās bauda draugu bariņā pirms vakariņām, pasūtot lielus šķīvjus un bļodas ar gardumiem, no kuriem katrs izmakšķerē sev tīkamāko. Vislabākās tapas tiek servētas pārpildītās, piesmēķētās šķērsielu ēstuvēs.

Barselona – veikalu ķemmētājiem

Arī no šopinga atkarīgie Barselonā nebūs vīlušies. Tur atradīsi visu rangu iepirkšanās vietas – no mazām boutique stila bodītēm gotiskā rajona šķērsieliņās līdz glamūrīgiem tirdzniecības centriem vairākos stāvos. Vari doties pastaigā pa slaveno gājēju bulvāri La Rambla, kas abās pusēs nosēts ar veikaliem, kafejnīcām, restorāniem, mīmiem, klauniem un citiem ielu māksliniekiem. Bet ņem vērā, ka tā ir centrālā tūristu pulcēšanās vieta, līdz ar to cenas ir saskrūvētas uz augšu. Piemēram, suvenīrus lētāk iegādāties Montjuic kalnā pilsētas nomalē, kur atrodas muzikālās strūklakas, pils un Olimpiskais parks. Bet uz Ramblas ielas esošajā tirdziņā gan noteikti vērts iegriezties! Mercat de la Boqueri tirgū acis un garšas kārpiņas priecēs sulīgi augļi, saldējuma un sulu kokteiļi, eksotiskas garšvielas, končas un citi saldumi visās varavīksnes krāsās. Letes nokrautas ar spāņu vīniem, tapām un visdažādākajām jūras veltēm.

Ja medī sezonas atlaides, tad skatlogos meklē uzrakstu rebaixes. Ražīgākie izpārdošanas mēneši ir janvāris, februāris, marts, jūlijs un augusts. Visērtāko veidu, kā izķemmēt populārākos Barselonas veikalus, Kolumbs iesaka īpaši šim nolūkam paredzēto autobusa maršrutu Barcelona Shopping Line, kas atiet no pilsētas centrālā laukuma Placa de Catalunya vairākas reizes stundā.

Barselona – mazajiem ceļotājiem

Ceļojot uz Barselonu, Kolumbs aicina bērnus mājās neatstāt. Šī ģimenēm draudzīgā pilsēta piedāvā veselu virkni aktivitāšu, kas noteikti iepriecinās mazās atvases. Barselonā atrodas Eiropā lielākais akvārijs. Tajā apskatāmi vairāk kā 11 000 jūras iemītnieku no visas planētas, bet iemīļotākā atrakcija ir milzīgs stikla tunelis virs galvas, kurā peld haizivis. Pie akvārija atrodas IMAX kinoteātris, kurā rāda aktuālās 3D filmas un multenes. Var apmeklēt Barselonas zoodārzu, kas atrodas pilsētas parkā, un turpat blakus esošo Šokolādes muzeju. Ar gaisa tramvajiņu var uzbraukt kalnā, kur atrodas Tibidabo izklaides parks. Izbraucienā ar panorāmas ratu paveras fantastisks skats uz pilsētu. Bet, ja pietiek pacietības mērot stundu ilgu braucienu uz dienvidiem, noteikti ir vērts doties uz Eiropas otro lielāko atrakciju parku Port Aventura. Bērni būs sajūsmā par galvu reibinošajiem amerikāņu kalniņiem, ūdens slidkalniņiem un krītošo torni, kas šobrīd esot Eiropā augstākais karuselis. Parkā ir 5 tematiskās zonas: Vidusjūra, Polinēzija, Ķīna, Meksika un Mežonīgie Rietumi. Ieejas biļetes cenā iekļautas visas no tām.

Barselona – ballīšu zvēriem

Ja ceļojumu nevari iedomāties bez kārtīga tusiņa, tad Spānija ir īstā vieta! Pavadot pusdienlaiku pēc klasiskās spāņu receptes sjestas, laiski atpūšoties viesnīcas numuriņā vai pludmalē, vakars ir kā radīts jautram ballīšu maratonam. Ideālo izklaides vietu atradīs pat visprasīgākie naktsdzīves mīļotāji, un ir absolūti mazsvarīgi, vai ir nedēļas nogale vai pirmdiena. Atliek vien izvēlēties sev piemērotāko: omulīgi krodziņi, kur aiz letes rosās īpašnieks un servē apmeklētājiem tapas un vīnu, kosmopolītiski lounge bāri, kur stilīgi jaunieši sūc mohito kokteiļus, vai kičīgi pasaules līmeņa naktsklubi, kas durvis ver vaļā tikai ap diviem naktī, bet deju grīdas (un bieži vien arī galdi) ir pārpildīti līdz pat rītam. Karstās vasaras naktīs gan vietējie, gan tūristi ballējas arī pilsētas laukumos, parkos un pludmalēs.

Kolumbs ved uz Barselonu:

ceļojumus meklē

šeit

!

Reklāmas materiāls tapis sadarbībā ar tūrisma aģentūru Kolumbs/Publicitātes foto