Latvijas geji un lesbietes lūdz izbeigt šņabja "Stolichnaya" boikotu
„Stolichnaya” boikots pamatots ar to, ka šis degvīns daudzās valstīs ir viens no populārākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, it īpaši geju bāros, un vairāk asociējas ar Krieviju. Taču ražots tas tiek Latvijā, tāpēc cieš bizness.
Bizness un ekonomika
2013. gada 2. augusts, 22:31

Latvijas geji un lesbietes lūdz izbeigt šņabja "Stolichnaya" boikotu

Jauns.lv

Lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu apvienība „Mozaīka” izplatījusi aicinājumu pārtraukt degvīna „Stolichnaya” boikotu, kas pēdējās nedēļas laikā guvis arvien lielāku atsaucību Eiropā un Ziemeļamerikā.

Uz Krievijas degvīna boikotu aicinājuši rietumvalstu LGBT tiesību aizstāvji, lai pievērstu uzmanību pēdējā laika notikumiem Krievijā – Valsts domes pieņemtajam likumam, kas aizliedz „homoseksualitātes propagandu” jauniešiem, kā arī pieaugošajai neiecietībai un vardarbībai pret LGBT kopienu šajā valstī.

„Stolichnaya” boikots pamatots ar to, ka šis degvīns daudzās valstīs ir viens no populārākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, it īpaši geju bāros, un tas visvairāk asociējas ar Krieviju.

„Mozaīkas” izplatītajā preses relīzē uzsvērts, ka šāds boikots vairāk kaitē Latvijai, nevis Krievijai, jo uz rietumvalstīm eksportēto degvīnu „Stolichnaya” ražo AS „Latvijas balzams” Rīgā.

„Latvija ir demokrātiska valsts, Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kurā pēdējos gados ir panākts nozīmīgs progress cilvēktiesību aizsardzībā. Šī kampaņa var kaitēt Latvijas ekonomikai, kas vēl nav atguvusies pēc globālās finanšu krīzes, kā arī LGBT kopienai Latvijā, kas joprojām ir viegli ievainojama un netiek pilnībā aizsargāta no valsts puses,” norāda „Mozaīkas” valdes loceklis Kaspars Zālītis.

Apvienība uzturot kontaktus ar „SPI Group”, kas ir „Latvijas balzama” un zīmola „Stolichnaya” īpašniece, un varot apliecināt, ka „SPI Group” atbalsta LGBT kopienu un šis boikots nemainīšot kompānijas attieksmi.

„SPI Group” vadītājs Vals Mendeļejevs kritizējis Krievijā pieņemto „antigeju” likumu un norādījis, ka kompānija vairākkārt ir atbalstījusi LGBT kopienu, tostarp praidu rīkošanu dažādās pasaules malās. Kompānijas mājaslapā publicēta atklāta vēstule LGBT kopienai, kurā V.Mendeļejevs cita starpā paskaidro, ka degvīnu „Stolichnaya” gatavo, no Krievijas importētu jēlspirtu Rīgā sajaucot ar Latvijas artēziskajos urbumos iegūtu ūdeni.

AS „Latvijas balzams” pārstāvji paziņojuši, ka uzņēmuma darbība boikota dēļ nav ietekmēta, piebilstot, ka degvīna „Stolichnaya” ražošanas apjomi šā gada pirmajos sešos mēnešos auguši par 10 procentiem attiecībā pret pērnā gada attiecīgo posmu.

Par spīti ražotāju un atsevišķu LGBT organizāciju iebildumiem, pagaidām nav pazīmju, ka boikots varētu beigties, piektdienas vakarā vēstīja ziņu aģentūra AP, norādot, ka vismaz viena apvienība – „Queer Nation” – kompāniju „SPI Group” arvien uzskata par atbilstošu mērķi boikotam, jo tā „klusēja, kad Krievijas valdība diskutēja par šo briesmīgo likumu, un neko nedarīja, kad šis likums tika pieņemts. „Stolichnaya” ierunājās tikai pēc tam, kad tika izziņots boikots”.

„Mozaīka” cer uz „SPI Group” atbalstu Eiropraida rīkošanā 2015.gadā Rīgā.

Starp cilvēktiesību aizstāvjiem pretrunas izraisījusi arī vēlme boikotēt 2014.gada Ziemas olimpiskās spēles Sočos, pret ko iebilst gan Krievijas LGBT organizācijas, gan sportistus apvienojošās organizācijas, norādot, ka šāds boikots nekādā veidā nepalīdzētu uzlabot cilvēktiesību stāvokli Krievijā.

BNS, Foto: shutterstock