Testējot saldējumus, piedzīvo pārsteigumus
Kā neapjukt milzīgajā saldējumu piedāvājumā? Sarīkot saldējuma testu. Portāls kasjauns.lv vērtē 10 saldējumus.
Testam iegādājāmies 10 dažādus saldējumus, deviņi izdevniecības darbinieki tos nogaršoja un katrs izvēlējās viņaprāt gardākos, piešķirot trīs, divus un vienu punktu saviem favorītiem. Kopā katrs vērtētājs varēja piešķirt tikai sešus punktus un nebija viegli izvēlēties tikai trīs pašus labākos. Saldējuma vērtēšana notika tīri pēc garšas, vērtētājiem nezinot kura saldējuma marku viņi nogaršo. Jau nogaršošanas procesā atklājās, ka katram ir sava gaume un uzskati par subjektīvi gardāko saldējumu. Skābeno saldējumu faniem gan nebija daudz par ko balsot un viņi, gan ar ievērojamu punktu starpību, palika otrajā vietā. Tāpēc akli nepaļaujieties šī testa rezultātiem – sarīkojiet ar draugiem vai kolēģiem mazus saldējuma testēšanas svētkus un pārbaudiet vai arī jūsu kompānija pēc garšas spēj atšķirt no īsta piena un krējuma ražotus Latvijas saldējumus.
Pēc garšas testa pētījām un vērtējām sīkiem burtiņiem rakstīto informāciju uz saldējuma – sastāvu, ražošanas valsti, kalorijas un daudzumu.
Testējot piedzīvojām vairākus pārsteigumus. Daži saldējumi, par kuriem visi bija pārliecināti, kā par Latvijas preci, patiesībā bija ražoti Igaunijā, Lietuvā vai pat Čehijā. Otrs pārsteigums - saldējums, kurš ieguva visvairāk punktu, tika noturēts par cita ražotāja iecienītu marku. „Es jau pēc garšas pazīstu! Tas ir vislabākais, es vienmēr pērku X ražotāja saldējumu!” sajūsminājās viena no testētājām. Tas gan šoreiz nebija X ražotāja saldējums, bet gan Rīgas piena kombinātā tapušais Tio plombīrs, kurš, kā izrādās šogad ir piedzīvojis receptūras maiņu un tagad top no piena un krējuma.
Tikai pēc testa atklājās, ka savam līdz šim iecienītākajam saldējumam viņa nav piešķīrusi nevienu punktu. Tāpēc vien ir vērts gan pamēģināt ko jaunu, gan pārliecināties par tā sastāvu un ražotāju. Paši labākie saldējumi ir izgatavoti no svaiga piena un krējuma. Ražotāji mēdz sadējumam pievienot arī sausā piena sūkalas un sauso pienu, lai piešķirtu papildu krēmīgumu un uzturvērtību.
Saldējums Tio plombīrs vafeļu glāzītē - 19 punkti
Ražots: Latvijā, AS „Rīgas Piena kombināts”
: 130 ml
Cena: Ls 0.33
215 kcal 100 gramos produkta
Olbaltumvielas: 3,3 g
24,8 g
Tauki: 11,5 g
Piens, cukurs, sviests, sausās siera sūkalas, saldais krējums, sausais vājpiens, emulgatori, aromatizētāji
Saldējums Klasika no biezpiena – 7 punkti
Čehijā, pēc AS „Premia” pasūtījuma
Daudzums: 60 ml
Ls 0,39
Kalorijas: 152 kcal
13 g
Ogļhidrāti: 27 g
6 g
Sastāvs: Biezpiens 50 %, cukurs, šokolādes garšas glazūra 15 %
Saldējums Pols, klasiskais 1971. gada recepte - 7 punkti
Latvijā, AS „Rīgas Piena kombināts”
Daudzums: 120 ml/80 g
Ls 46
Kalorijas: 270 kcal
2,6 g
Ogļhidrāti: 20,6 g
19,7 g
Sastāvs: Piens, cukurs, sviests, ūdens, sausās siera sūkalas, saldais krējums, ciete, dabīgs vaniļas aromatizētājs, glazūra 21%.
„Ekselence”. Krējuma saldējums ar Brownie cepumiem un valriekstiem piena šokolādē -
6 punkti
Ražots: Latvijā, AS „Rīgas Piena kombināts”
100 ml /75 g
Cena: Ls 0,69
332 kcal
Olbaltumvielas: 4,3 g
32,1 g
Tauki: 20,8 g
Piens, piena šokolāde 27,5 %, cukurs, cepumi „Brownie” 6,2 %, sviests, karamelizēti valrieksti 3,8 %, saldais krējums, sausais vājpiens, inulīns, rīsu milti, piena olbaltumvielas, ciete, citrusaugļu šķiedrvielas, dekstroze, olas dzeltenums, sausās siera sūkalas, dabīgs vaniļas aromatizētājs.
„Kārums” Vaniļas krējuma saldējums šokolādes glazūrā – 6 punkti
Igaunijā, pēc AS „Balbiino” pasūtījuma
Daudzums: 90 ml (56 grami)
Ls 0,34
Kalorijas: 296 kcal
21,5 g
Olbaltumvielas: 3,6 g
22 g
Sastāvs: Ūdens, šokolādes glazūra 23 %, saldais krējums, cukurs, vājpiena pulveris, sviests, sūkalu pulveris, emulgatori, aromatizētāji (vanilīns, vaniļa).
Rūjienas krējuma saldējums „Plombīrs” šokolādes glazūrā
-
4 punkti
Ražots: Latvijā, SIA “Rūjienas saldējums”
110 ml
Cena: Ls 0,49
187,1 kcal uz 100 ml
Olbaltumvielas: 2,4 g
15,58 g
Tauki: 12,8 g
piens, saldais krējums, šokolādes glazūra 20 %, cukurs, sausais vājpiens, glikozes – fruktozes sīrups, sūkalu pulveris, stabilizētāji, emulgators, vaniļas aromatizators,
Premium Supersize – vaniļas saldējums ar krāsainiem šokolādes garšas gabaliņiem, šokolādes skaidiņām un šokolādes garšas glazūru vafeles glāzītē - 4 punkti
Igaunijā, AS „Premia”
Daudzums: 100 g /200 ml
Ls 0,49
Kalorijas: 311 kcal
: 4 g
Ogļhidrāti: 31 g
19 g
Sastāvs: ūdens, augu tauki (bez trans-taukskābēm), cukurs, kakao glazūra 11 %, sausās sūkalas un vājpiena pulveris, glazēti (krāsaini) šokolādes garšas gabaliņi saldējuma masā 7 % (cukurs, kakao sviests, pilnpiena pulveris, kakao masa un pārtikas krāsvielas E 171, E 100, E 120, E 141, E 163, biezinātājs, emulgators, kukurūzas sīrups, glazēšanas līdzekļi E 903, E 901, E 904, sāls, skābuma regulētājs citronskābe, garšas un aromāta pastiprinātājs), glikozes, fruktozes un saharozes sīrups, vafele 5 %, šokolādes garšas glazūra 3 %, šokolādes skaidiņas saldējuma masā 3 %, emulgators, stabilizētāji, piena garšas un aromāta pastiprinātājs, vanilīns.
Druvas saldējums. Vaniļas saldējums vafeļu glāzītē - 1 punkts
Ražots: Latvijā, AS „Druva Food”
120 ml
Cena: Ls 0,25
: uz 100 ml 137,6 kcal
Olbaltumvielas: 1,2 g
18,3 g
Tauki: 6,6 g
Piens, dzeramais ūdens, cukurs, vafeļu glāzīte 8 %, augu tauki, piena olbaltumvielas, glikozes fruktozes sīrups, emulgators, stabilizatori, vanilīns.
Vāverīte. Riekstu krējuma saldējums ar lazdu riekstiem piena šokolādē - 0 punkti
Ražots: Igaunijā, pēc AS „Laima” pasūtījuma
100 ml /65 g
Cena: Ls 0,59
206 kcal
Olbaltumvielas: 2 g
18 g
Tauki: 14 g
ūdens, piena šokolādes glazūra 22 %, saldais krējums 10 %, cukurs, sausās sūkalas un sausais vājpiens, riekstu pildījums 9 % (cukurs, augu tauki, hidrogenizēti augu tauki, lecitīns) sviests, lazdu rieksti 4 % emulgators, stabilizētāji, karamele, aromatizētāji (riekstu, vanilīns),
Vaniļas krējuma saldējums piena šokolādes glazūrā. Saldējums Mājas Latvijas leģendas, Krējuma saldējums. Plombīrs - 0 punkti
Lietuvā, pēc SIA „Ingman Saldējums”, 100 ml
Daudzums: 100 ml/65 g
Ls 0,46
Kalorijas: 350 kcal (uz 100 gramiem)
25 g
Ogļhidrāti: 28 g
Sastāvs: Vājpiens, piena šokolādes glazūra 30 %, saldais krējums 21 %, cukurs, vājpiena pulveris, glikozes sīrups, sviests, emulgators, biezinātāji, aromatizētājs.
Anda Leiškalne / Publicitātes foto, Shutterstock