Bizness un ekonomika
2013. gada 4. novembris, 01:27

Kuveitas naftinieki finansējuši premjera Dombrovska grāmatas izdošanu. VIDEO

Jauns.lv

Kuveitas naftas kompānija, kurai pieder tiesības Latvijas teritoriālajos ūdeņos meklēt naftu, finansējusi premjera grāmatas izdošanu Latvijā, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "De facto".

Ekonomista Andersa Oslunda un Latvijas premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") grāmatu "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi" organizācija "Ekonomistu apvienība 2010" izdeva 2011.gadā. Grāmatas tulkošanu no angļu valodas finansēja "Kuwait energy" - kompānija, kas Latvijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā meklē naftu. Grāmatai novirzīti 5440 latu.

Valdis Dombrovskis, kurš ir "Ekonomikas apvienības" biedrs, LTV sacīja, ka par šo faktu neko nav zinājis. "Kādā veidā ekonomistu apvienība piesaistīja līdzekļus šim projektam, manā rīcībā informācijas nav," sacīja premjers.

Pētnieks Valts Kalniņš komentēja, ka no kuveitiešu puses tā varētu būt tāda pieklājības dāvana austrumu tradīciju garā, bet no Latvijas puses tiesiska pārkāpuma nav, varētu būt runa par ētisku jautājumu. "Par nožēlu jāatzīst, ka joprojām nav pieņemts valdības locekļu ētikas kodekss, tā ietvaros tad arī šo gadījumu varētu vērtēt," sacīja Kalniņš.

Raidījums atgādina, ka kuveitieši un poļu "PKN Orlen" kopīgi piederošam uzņēmumam "Balin Energy" pieder divas licences naftas meklēšanai un ieguvei Latvijas ūdeņos. Viena iegādāta konkursa kārtībā, otra iegūta no iepriekšējā īpašnieka. Vienas licences cena ir 75 tūkstoši latu un pēdējo konkursa kārtībā uzņēmums ieguva Dombrovska valdīšanas laikā 2009.gadā. Ja naftu atrastu, kompānijai pienāktos 85 procenti peļņas, bet 15 procenti Latvijai. "de facto"noskaidroja, ka pagaidām neveiksmīgajā naftas meklēšanā kuveitieši ieguldījuši vismaz 40 miljonus ASV dolāru. Vēl Latvijā kompānija ziedojusi labdarībai - 75 tūkstošus latu "Ziedot.lv" smagi slimu bērnu aprūpei. Un apmēram piecus tūkstošus premjera grāmatai.

BNS/ Video: LTV de facto