Ticīgie somi pamet baznīcu, protestējot pret viendzimuma laulībām
Protestētāji pret viendzimuma laulībām pie Somijas parlamenta samierinās ar zaudējumu.
Pasaulē
2014. gada 14. decembris, 09:11

Ticīgie somi pamet baznīcu, protestējot pret viendzimuma laulībām

Jauns.lv

Ticīgie masveidā atstāj Somijas evaņģēliski luterisko baznīcu, protestējot pret tās atbalstu viendzimuma laulībām. Pirms dažiem gadiem šādai rīcībai bija pretējs iemesls.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Novembra beigās baznīcu ir pametuši 13 184 cilvēki. Vairākums no viņiem skaidro savu lēmumu ar arhibīskapa Kari Mekinena atbalstu viendzimuma laulībām, kurš paudis, ka “baznīcai ir jāmaina sava izpratne par laulību”.

„Geju vakars” šķeļ baznīcu

Somijas luterāņu baznīca ir zaudējusi savas avis arī pretēju iemeslu dēļ. 2010. gadā nepilnas nedēļas laikā 18 tūkstoši pameta draudzes pēc televīzijas programmas „Geju vakars”. Toreiz viņus sadusmoja baznīcas tā brīža negatīvā attieksme pret geju tiesībām laulāties.

Viendzimuma partnerattiecības Somijā reģistrē kopš 2002. gada, tomēr homoseksuālajiem pāriem ar to nepietiek. Somijas parlaments ar 105 balsīm par un 92 pret apstiprinājis pilsoņu iniciatīvu, kas ir solis ceļā uz viendzimuma laulību atzīšanu. Jautājums tālāk jāskata parlamenta komisijai, pirms likumprojektu iesniegs parlamentam.

Latvija neseko Igaunijai

Šogad šādu attiecību likumu pieņēma Igaunija, bet Latvijas tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs paziņojis, ka viņa vadītā resora dienas kārtībā šā jautājuma nav un nebūs.

Slovākijā katoļu baznīcas atbalstītā Alianse par ģimenēm ir savākusi 400 000 parakstu par labu referendumam, kura mērķis ir nepieļaut viendzimuma partnerattiecību pielīdzināšanu vīrieša un sievietes laulībai. Referendums paredzēts 7. februārī.

Polijā nebaidās no geja mēra amatā

Tikmēr katoliskajā Polijā mēra amatā ar 57% balsu ievēlēts pirmais atklātais gejs – Roberts Bedrons vadīs Slupskas pilsētu. Viņš pieder pie kreisi liberālās partijas „Tava kustība”, bet vēlēšanās startēja kā neatkarīgais kandidāts. Programmā uzsvars bija likts uz bezmaksas interneta nodrošināšanu visā pilsētā un efektivitāti energoresursu patērēšanā.

Bedrons solījis uz darbu braukt ar divriteni. Laikraksta „Polityka” slejās šogad atzīts par vienu no desmit labākajiem Polijas likumdevējiem. 2011. gadā viņu ievēlēja parlamentā kā Polijā pirmo atklāti homoseksuālo deputātu. Tajā pašā gadā poļi ievēlēja savu pirmo transseksuālo parlamentārieti Annu Grodzku. Polijā 90% iedzīvotāju sevi sauc par katoļiem, lai gan arvien mazāks skaits svētdienās dodas uz baznīcu.

Kasjaunsl.lv, Foto: AFP/LETA