Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zelenskis iesniedzis Ukrainas parlamentam savu "uzvaras plānu"
foto: AFP/Scanpix
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parlamentam prezentē savu “uzvaras plānu”.
Pasaulē

Zelenskis iesniedzis Ukrainas parlamentam savu "uzvaras plānu"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 16. oktobrī Augstākajā Radā prezentējis savu "uzvaras plānu" Krievijas - Ukrainas karā. Plāns sastāv no pieciem punktiem un trīs slepeniem pielikumiem.

Zelenskis iesniedzis Ukrainas parlamentam savu "uz...

Saskaņā ar Zelenska teikto, šī stratēģija ir paredzēta, lai stiprinātu Ukrainu un tās pozīcijas, lai pēc kara valsts būtu "ar muskuļiem". Ukrainas prezidents norādīja, ka šis plāns ir īstenojams ar valsts partneru palīdzību un tas "noteikti nav atkarīgs no Krievijas". Pēc Zelenska teiktā, ja sāktu īstenot stratēģijas punktus tagad, karu varētu pabeigt ne vēlāk kā 2025. gadā. Zelenska uzstāšanās tika pārraidīta Ukrainas prezidenta biroja YouTube kanālā, un viņa runas teksts ir publicēts viņa biroja vietnē.

Zelenska Ukrainas "uzvaras plāna" 5 punkti:

Ukrainas uzaicinājums NATO

Pirmais punkts ir veltīts ģeopolitikai. Zelenskis uzsvēra, ka Krievija jau gadiem izmantojusi Ukrainas ģeopolitisko nenoteiktību, konkrēti faktu, ka Ukraina nav NATO dalībvalsts. Šī nenoteiktība deva Krievijai drosmi apdraudēt Ukrainas drošību. Taču, saskaņā ar Zelenska teikto, Ukraina tagad ir pelnījusi saņemt nepārprotamu uzaicinājumu pievienoties NATO. Uzaicinājums ne tikai nozīmētu ceļu uz dalību, bet arī simbolizētu Ukrainas vietu Eiropas drošības arhitektūrā. NATO dalība šobrīd ir ilgtermiņa jautājums, taču Putinam ir jāredz, ka viņa ģeopolitiskie aprēķini ir neveiksmīgi, un Krievijas tauta jūt, ka tās līderis zaudē. Uzaicinājums NATO arī atzīmētu Ukrainas nenovēršamo virzību uz Eiropas Savienību un nostiprinātu demokrātiju valstī.

Aizsardzība

Šajā punktā Zelenskis koncentrējas uz Ukrainas aizsardzības pastiprināšanu, lai efektīvi pretotos Krievijas agresijai. Viņš uzsvēra nepieciešamību veikt uzbrukumus arī Krievijas teritorijā, lai krievi izjustu kara reālās sekas. Pēc viņa teiktā, ir izveidots skaidrs saraksts ar ieročiem, kas nepieciešami Ukrainas armijai. Viens no mērķiem ir novērst buferzonu izveidi Ukrainas teritorijā. Otrs mērķis ir neatgriezeniski pastiprināt Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas un iznīcināt Krievijas uzbrukuma potenciālu Ukrainas okupētajās teritorijās. Plānā arī paredzēta partneru palīdzība Ukrainas rezervju brigāžu aprīkošanā, pretraķešu aizsardzības sistēmu stiprināšana, lai aizsargātu Ukrainas pilsētas, kā arī kopējas operācijas ar Eiropas kaimiņvalstīm.

Atturēšana

Šis punkts ietver ne-kodolieroču stratēģiskā atturēšanas kompleksa izvietošanu Ukrainā, kas būtu pietiekams, lai aizsargātu valsti no jebkādiem nākotnes Krievijas militāriem draudiem. Mērķis ir likt Krievijai samazināt iespējas turpināt karu vai piespiest to pievienoties godīgām diplomātiskām sarunām. Paredzētais atturēšanas komplekss arī garantētu, ka Krievija zaudē spēju turpināt agresīvu karu pret Ukrainu. Slepenais pielikums šajā punktā jau ir nodots galvenajiem partneriem, piemēram, ASV, Lielbritānijai, Vācijai, Francijai un Itālijai.

Stratēģiskais ekonomiskais potenciāls

Zelenskis uzsvēra, ka Ukrainai ir stratēģiski svarīgi dabas resursi, piemēram, urāns, titāns, litijs, grafīts un citi vērtīgi metāli, kas ir vitāli svarīgi globālajā konkurencē. Šie resursi var stiprināt vai nu Krieviju, vai demokrātisko pasauli. Tādēļ Ukraina piedāvā saviem partneriem, tostarp ASV un Eiropas Savienībai, noslēgt īpašu vienošanos par šo kritisko resursu kopīgu aizsardzību, investēšanu un izmantošanu. Šis punkts tiek papildināts ar slepenu pielikumu, kas tiek sniegts tikai noteiktiem partneriem.

Pēckara laiks

Pēdējais punkts runā par Ukrainas nākotni pēc kara. Zelenskis uzsver, ka Ukraina būs viena no pieredzējušākajām un spēcīgākajām militārajām valstīm Eiropā. Ukrainas karavīriem būs unikāla pieredze mūsdienu karadarbībā, kā arī prakse darbā ar Rietumu ieročiem un NATO spēkiem. Šis pieredzes un prasmju kopums varēs tikt izmantots, lai stiprinātu NATO aizsardzības sistēmu un garantētu drošību Eiropā. Zelenskis ierosina, ka Ukrainas vienības varētu aizstāt daļu no ASV bruņoto spēku kontingenta, kas izvietots Eiropā.

Katrs punkts ir rūpīgi izstrādāts, lai gan uzlabotu Ukrainas pozīcijas pašreizējā karā, gan arī garantētu drošību un stabilitāti reģionā pēc kara.