Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Oligarhs Mihails Gucerijevs piedāvājis FIB informāciju par Putina plāniem
foto: Kommersant/ Vida Press
Oligarhs Mihails Gucerijevs.
Pasaulē

Oligarhs Mihails Gucerijevs piedāvājis FIB informāciju par Putina plāniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas oligarhs Mihails Gucerijevs ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) piedāvājis informāciju par Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko plāniem apmaiņā pret sankciju atcelšanu.

Oligarhs Mihails Gucerijevs piedāvājis FIB informā...

Tas kļuvis zināms no dubultaģenta lietas Čehijas policijā, raksta čehu izdevumi "Deniks N" un "Respekt". Gucerijevs ar FIB un Čehijas izlūkdienesta (GIBS) darbiniekiem ticies divas reizes 2022. gadā. Spriežot pēc tā, ka sankcijas biznesmenim Eiropā tā arī nav noņemtas, var pieņemt, ka darījums nav noticis. Tikšanos sarīkoja elites čehu organizētās noziedzības apkarošanas vienības darbinieks, kurš dzimis Gruzijā, un Čehijā stājās dienestā pirms astoņiem gadiem, raksta "The Insider".

Policists, kura vārds redakcijai zināms (izdevums nosauc tikai viņa iniciāļus - L. G.), cīnījās pret korupciju Gruzijā Mihaila Saakašvili laikā. Pēc Saakašvili oponentu nākšanas pie varas korupcijas apkarotājs aizbrauca uz Čehiju, kur iestājās dienestā policijā. Ļoti ātri no parasta policista viņš pārvērtās par vienu no galvenajiem krievvalodīgās organizētās noziedzības speciālistiem, kuru uzrunāja ne tikai Čehijas, bet arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu specdienesti. Piemēram, izdevums stāsta par epizodi, kurā Austrijas specdienests lūdzis čehu kolēģus noskaidrot, kas pārvalda ar Krievijas oligarhu un Putina draugu Borisu Rotenbergu saistīto Austrijas viesnīcu un vai tā nav aktīvs, kas saistīts ar "netīro" Krievijas naudu.

Minētā viesnīca reģistrēta Austrijas kompānijai "GEO Dachstein GmbH", kuru oficiāli pārvalda Georgijs Ordžonikidze un viņa dēls Irži. Abi dzīvo Čehijā, un Austrijas dienesti interesējušies, kur biznesmenim ir pastāvīga dzīvesvieta, vai viņam ir krimināla pagātne un vai viņš ir saistīts ar Krievijas specdienestiem. Drīz pēc tam pie lietas iesaistījās ar Ordžonikidzi pazīstams L. G. Tieši tāpēc, pēc pārbaudes datiem, viņš ar viņu ticies un nodevis viņam informāciju šajā lietā.

Tāpat policists vairākkārt ticies ar saviem gruzīnu tautiešiem, tostarp saistītiem ar organizēto noziedzību Eiropā, un sapulcēs tostu laikā apliecinājis viņiem uzticību un draudzību, bet viņi pateicušies par palīdzību, atbalstu un saukuši viņu par savu "uzticamāko aģentu" šajā valstī.

Turklāt, pēc Čehijas specdienesta datiem, L. G. policijas datubāzē meklējis informāciju, kas attiecas uz šo Gruzijas biznesmeni un viņa it kā aizdomīgajām operācijām laika posmā no 2023. gada augusta līdz oktobrim. Turklāt, pēc izmeklēšanas versijas, viņš Ordžonikidzem paziņojis, ka par viņa ģimeni ļoti interesējas Austrijas specdienesti, jo vēlas zināt, kur atrodas "netīrā nauda". Viņš arī informēja, ka Čehijas policiju interesē vēl viens gruzīns, Laša M. L. G. licis saprast, ka viņš ir "viņu cilvēks un vienmēr stāvēs par viņiem".

Pašlaik policisti, kas izmeklē Gruzijas pilsoņa lietu, noskaidro, vai uzņēmējs Mihails Gucerijevs viņam samaksājis naudu par tikšanās organizēšanu ar čehu un amerikāņu specdienestu pārstāvjiem. Kratīšanas laikā pie viņa dzīvoklī atrasti vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, dārgi uzvalki un pulkstenis.

Mihails Gucerijevs nonāca Eiropas Savienības sankcijās pēc 2021. gada Baltkrievijas protestiem. Viņa Mozras un Atēnu naftas pārstrādes rūpnīcas tirgoja Baltkrievijas naftu, no tā iegūtie līdzekļi tika novirzīti arī Aleksandra Lukašenko ģimenes atbalstam. Pirms tam Gucerijevam piederēja Krievijas kompānija "Rosņeftj", kuru krimināllietas rezultātā viņam nācās pārdot miljardierim Oļegam Deripaskam. Patlaban Gucerijevs atrodas bagātāko Krievijas iedzīvotāju trešajā desmitniekā, pēc žurnāla "Forbes" versijas, viņa bagātības pārsniedz 3, 5 miljardus dolāru.