Leonīds Volkovs sarunā ar Jauns.lv: "Visi bijām šokēti, uzzinot, ka Soboļa saņēmusi finansējumu no Nevzļina!"
foto: Jauns.lv
Soboļa skaidro, ka nožēlo to, ka uzreiz neizprata Ņevzļina izteikto vārdu "šausmīgo nozīmi".
Pasaulē

Leonīds Volkovs sarunā ar Jauns.lv: "Visi bijām šokēti, uzzinot, ka Soboļa saņēmusi finansējumu no Nevzļina!"

Anna Klāra

Jauns.lv

Pirmdien, 16. septembrī, atklātībā nonāca liecības, ka Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija līdzgaitniece Ļubova Soboļa saņēmusi finansējumu no Krievijas naftas kompānijas “Jukos” bijušā vadības pārstāvja Leonīda Ņevzļina, kas tiek vainots uzbrukumā politiķim Leonīdam Volkovam.

Leonīds Volkovs sarunā ar Jauns.lv: "Visi bijām šo...

Alekseja Navaļnija līdzgaitniecei Ļubova Soboļa Rīgā bāzētajam tīmekļa medijam “Meduza” atklājusi, ka "neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā saņēmusi finansiālu atbalstu no Ņevzļina, kas tiek vainots vardarbīgā uzbrukumā uzņēmējam Leonīdam Volkovam. "Man burtiski nebija ar ko maksāt nākamo algu saviem darbiniekiem," savu lēmumu paskaidro Soboļa, atklājot, ka no Ņevzļina saņēmusi arī 56 tūkstošu dolāru aizņēmumu personīgām vajadzībām.

"Neviens no mums pirms raksta publikācijas nezināja, ka Soboļa saņēmusi finansējumu no Nevzļina, un tas mums visiem šķita šokējoši," Jauns.lv atklāj Volkovs. Jautāts par to, vai viņš vēl aizvien uztur kontaktus ar Navaļnija līdzgaitnieci, uzņēmējs atbildējis apstiprinoši - kontakts viņiem esot, tomēr saziņa notiekot reti.

Soboļa skaidro, ka brīdī, kad viņas vadītais YouTube kanāls "Navaļnija LIVE" nonāca finansiālās grūtībās, viņa lūdza palīdzību arī saviem kolēģiem. "Leonīds Volkovs, zinot, ar kādām grūtībām kanāls saskārās pēc kara sākuma un monetizācijas pārtraukšanas neiedeva nevienu rubli kanāla darbinieku algām. Volkovam šķita, ka kanālam jāpaliek organizatoriski neatkarīgam," medijam norādīja sieviete.

Savukārt Volkovs Jauns.lv norāda, ka "2022. gada pavasarī, pēc Krievijas agresijas Ukrainā, "YouTube" pameta Krieviju, nogriežot kanāla monetizāciju. "Krieviju tajā laikā atstāja ari Visa un Mastercard, kas pārtrauca arī visu kopfinansēšanu no Krievijas. Līdz ar to visi neatkarīgie Krievijas trimdas mediji nokļuva vienlīdz sliktā finansiālā stāvoklī". Tāpat Volkovs atzīst, ka Soboļas atzīšanās Navaļnija komandu daudz neietekmēs, jo "kopš 2023. gada vasaras Soboļa darbojoties viena, pati pie saviem politiskajiem projektiem".

Soboļa savu lēmumu rūgti nožēlo

Soboļa skaidro, ka saziņa ar Ņevzļinu viņai bijusi neregulāra. "Mēs sazinājāmies apmēram reizi sešos mēnešos, bet saziņa bija vērsta galvenokārt uz palīdzības piedāvāšanu man," viņa sacīja. Viņa atklāj, ka aptuveni pirms mēneša "Ņevzlins viņu savstarpējā sarunā esot nodēvējis Volkovu un Mariju Pevčihu par "dubultaģentiem". Tomēr sarunā neesot pieminēti vārdi par atriebību". Soboļa skaidro, ka nožēlo to, ka uzreiz neizprata Ņevzļina izteikto vārdu "šausmīgo nozīmi". “Es nožēloju, ka lūdzu un pieņēmu šo palīdzību no Ņevzļina. Bet darbs ir padarītsm un pagātni vairs nav iespējams labot,” vēstīja Soboļa, piebilstot, ka visus sakarus ar Leonīdu Ņevzļinu ir pārtraukusi. 

Jau ziņots, ka Volkovam, kas savulaik vadīja Krievijas Arktikas kolonijā nomocītā Alekseja Navaļnija izveidoto Korupcijas apkarošanas fondu, uzbruka Viļņā, šī gada 12. martā. Uzbrucēji izsita Volkova automašīnas logu, uzpūta asaru gāzi un sita viņu ar āmuru. Kā vēsta Navaļnija līdzgaitnieki, uzbrukumu Volkovam pasūtījis Ņevzļins, kurš it kā plānoja Volkovu Lietuvā nolaupīt un nogādāt viņu Krievijā, kur viņu nodotu Krievijas drošības dienestiem.