Francijā aizturēts "Telegram" dibinātājs Pāvels Durovs
foto: REUTERS/SCANPIX
Pāvels Durovs,
Pasaulē
2024. gada 25. augustā, 08:28

Francijā aizturēts "Telegram" dibinātājs Pāvels Durovs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Parīzes Le Buržē lidostā sestdien aizturēts ziņapmaiņas pakalpojuma "Telegram" dibinātājs un vadītājs Pāvels Durovs, vēsta Francijas televīzijas kanāli TF1 un BFMTV, atsaucoties uz avotiem.

Francijā aizturēts "Telegram" dibinātājs Pāvels Du...

39 gadus vecais uzņēmējs aizturēts, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku. Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo Durovs ir Francijā meklēto personu sarakstā.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos,  jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots.

Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms,  ka tajā Durovam tiks noteikts drošības līdzeklis apcietinājums. Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā un ka viņš zinājis, ka var tikt aizturēts, tādēļ nav skaidrs, kādēļ viņš ieradies Francijā. 

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Pāvels Durovs ir 100 bērnu tēvs

Nesen Pāvels Durovs paziņojis, ka ir vairāk nekā 100 bioloģisku bērnu tēvs 12 valstīs. Kā viņam tas izdevies? Izrādās, pirms 15 gadiem viņš kļuva par spermas donoru.

Savulaik par to viņu esot lūdzis kāds draugs, kurš sūdzējies, ka ar sievu nespēj kļūt par vecākiem. “Es turēju vēderu no smiekliem, pirms sapratu, ka viņš to domā pavisam nopietni,” apgalvoja Durovs. Savukārt klīnikā esot žēlojušies, ka trūkst “augstas kvalitātes donoru materiāla” un viņa “pilsoņa pienākums ir nodot vairāk spermas, lai anonīmi palīdzētu lielam pāru skaitam”. “Tas izklausījās pietiekami neprātīgi, lai mani piespiestu pierakstīties kā spermas donoram,” viņš apgalvoja. Viņš piebilda, ka vismaz vienā klīnikā joprojām ir viņa sasaldēta sperma.

Tagad 39 gadus vecais Durovs paziņojis, ka vēlas “dot piekļuvi savam DNS kodam, lai maniem bioloģiskajiem bērniem būtu vieglāk atrast vienam otru”. “Protams, pastāv risks, taču es nenožēloju, ka kļuvu par donoru. Veselīgas spermas trūkums kļūst par aizvien nopietnāku problēmu visā pasaulē, un es lepojos, ka devu savu artavu tās risināšanā.”

Ziņojumi par Durova donora darbību izraisīja ažiotāžu internetā un pat iedvesmoja radīt “kriptovalūtu” ar nosaukumu “Durova spermas cena” (“Durov’s Sperm Price” (SPERM)). SPERM darbojas blokķēdē “Telegram Open Network” (TON). Durova 100 bērnu ziņas publicēšanas laikā šīs kriptovalūtas tirdzniecības apjoms sasniedza 3,1 miljonu dolāru.

Ne mazāk ekscentriskais informācijas tehnoloģiju multimiljardieris Īlons Masks jau pasmējās par Durova atklāsmi, viņu nodēvējot par “iesācēju”. Pašam Maskam ir vismaz 12 bērni no dažādām sievietēm. Ziņa par Durova bērnu lērumu izraisīja jautrību internetā, komentētājiem sacenšoties ar asprātībām.