"Ceru, ka Pāvels Durovs turēs muti!": Krievijas spiegu šefs Sergejs Nariškins "caur puķēm" piedraud Francijā aizturētajam "Telegram" radītājam
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Sergejs Nariškins (foto: Vidapress / Sipa USA)
Pasaulē
2024. gada 27. augustā, 20:06

"Ceru, ka Pāvels Durovs turēs muti!": Krievijas spiegu šefs Sergejs Nariškins "caur puķēm" piedraud Francijā aizturētajam "Telegram" radītājam

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr Kremļa amatpersonas un propagandisti aizgūtnēm lej krokodila asaras par Francijā aizturētā ziņapmaiņas platformas “Telegram” radītāja Pāvela Durova likteni, nosodot Francijas diktatūru un piedāvājot viņam visu iespējamo atbalstu, Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs Sergejs Nariškins viņam ieteicis nepalaist muti.

"Ceru, ka Pāvels Durovs turēs muti!": Krievijas sp...

“Ļoti rēķinos ar to, ka viņš to nepieļaus,” šādi Nariškins atbildēja uz Kremļa rupora TASS korespondenta jautājumu, vai Durovs nevarētu Rietumu specdienestiem izpaust Krievijas noslēpumus.

Krievijas čekistu, militāristu un propagandistu kņadu var saprast, "Telegram" ir milzīga loma tās invāzijā Ukrainā, ko pavisam nesen izpļāpājās propagandistu raidījumā.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova sūkstījās, ka Durovam ir arī Francijas pilsonība, kas apgrūtina Krievijas diplomātu piekļuvi. “Problēma ir tā, ka Pāvelam Durovam ir Francijas pilsonība. Attiecīgi Parīzei, Francijai viņš pirmām kārtām ir viņu valsts pilsonis,” viņa paziņoja.

Jau ziņots, ka platformas "Telegram" dibinātāja Pāvela Durova aizturēšana nav politisks solis, pirmdien apliecināja Francijas prezidents Emanuels Makrons, norādot, ka lēmums šajā lietā ir izmeklēšanas tiesnešu ziņā. 

""Telegram" prezidenta aizturēšana Francijas teritorijā notika patlaban notiekošās tiesas izmeklēšanas ietvaros," platformā "X" pauda Makrons. "Tas nekādā ziņā nav politisks lēmums. Spriedums šajā lietā ir tiesnešu ziņā," klāstīja prezidents, piebilstot, ka ir lasījis "nepatiesu informāciju" par Francijas lomu šajā lietā.

39 gadus vecais uzņēmējs sestdien aizturēts, kad ar privāto lidmašīnu bija ieradies no Azerbaidžānas galvaspilsētas Baku. Durovu aizturējusi gaisa transporta žandarmērija, jo viņš ir Francijā meklēto personu sarakstā. Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā un ka viņš zinājis, ka var tikt aizturēts, tādēļ nav skaidrs, kādēļ viņš ieradies Francijā. Dažas dienas pirms aresta Francijā viņš Baku nesekmīgi mēģinājies tikties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kurš tobrīd bija ieradies vizītē Azerbaidžānā.

Francijas mediji ziņoja, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu.

Pāvels Durovs ir pazīstams ar sociālo tīklu vietnes “VKontakte” (2006. gadā) un lietotnes “Telegram” (2013. gadā) izveidošanu. 2014. gada 16. aprīlī Durovs paziņoja, ka iepriekšējā gada decembrī Krievijas Federālais drošības dienests bija pieprasījis nodot Ukrainas tautas protesta “Eiromaidana” organizatoru personisko informāciju, kā arī bloķēt opozicionāra Alekseja Navaļnija “VKontakte” kontu, bet viņš atteicās to darīt. Pēc dažām dienām Durovu atlaida no “VKontakte” vadītāja amata, bet viņš paziņoja, ka to jau pārņēmušas Putinam pietuvinātas personas. Pēc tam Durovs pameta Krieviju un paziņoja, ka neplāno tur atgriezties.

Pēc emigrēšanas viņš ieguva Sentkitsas un Nevisas pilsonību un pievērsās “Telegram” pilnveidošanai. Kopš 2017. gada viņš dzīvo Dubaijā, kur atrodas “Telegram” galvenais birojs. 2021. gadā viņš ieguva Apvienoto Arābu Emirātu un Francijas pilsonību.

Pašlaik “Forbes” Durova īpašumu vērtību lēš 15,5 miljardu dolāru apmērā, viņu ierindojot 122. vietā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā.