Dažas dienas pirms aresta "Telegram" dibinātājs Durovs mēģinājis tikties ar Putinu
foto: Kremlin POOL/UPI/Shutterstock/ Vida Press
Kremļa diktators Vladimirs Putins
Pasaulē
2024. gada 25. augustā, 18:54

Dažas dienas pirms aresta "Telegram" dibinātājs Durovs mēģinājis tikties ar Putinu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr Krievijas amatpersonas un propagandisti lej krokodila asaras par ziņapmaiņas platformas "Telegram” dibinātāja Pāvela Durova arestu Francijā, izrādās, ka pagājušajā nedēļā Krievijā testēta “Telegram” bloķēšana, bet pats Durovs Azerbaidžānā bija mēģinājis tikties ar Kremļa diktatoru Vladimiru Putinu.

Dažas dienas pirms aresta "Telegram" dibinātājs Du...

Krievijas mediji vēsta, ka dažas dienas pirms Putina vizītes Azerbaidžānā Kremļa administrācijas amatpersonas bija piedāvājušas organizēt diktatora tikšanos ar “Telegram” dibinātāju, taču publiski nezināmu iemeslu dēļ Putins atteicies.

Savukārt Interneta aizsardzības biedrības direktors Mihails Kļimarjovs bija paziņojis, ka naktī uz 19. augustu Krievijā testēja “Telegram” bloķēšanu un šajā laikā bija fiksēti vērienīgi “Telegram” darbības traucējumi, tiesa, ar VPN tas darbojās, vēsta "The Moscow Times".

Pirms nedēļas Putins bija ieradies divu dienu valsts vizītē Azerbaidžānā, un tieši šajā laikā Baku atradies arī Durovs. 

Azerbaidžāna nav pievienojusies Romas Statūtiem, ar kuriem tika izveidota Starptautiskā Krimināltiesa (SKT), un tas nozīmē, ka Putins varēja ierasties Azerbaidžānā, neriskējot, ka tiks aizturēts. SKT 2023.gada martā izdeva Putina aresta orderi saistībā ar apsūdzībām par Ukrainas bērnu nelikumīgu pārvietošanu uz Krieviju. Tas tiek uzskatīts par kara noziegumu.

TF1 ziņo, ka Durovam Francijā varētu tikt izvirzītas apsūdzības saistībā ar to, ka viņš kā "Telegram" izveidotājs un vadītājs neko nav darījis, lai novērstu, ka platforma tiek izmantota, lai pastrādātu tādus noziegumus kā terorisms, narkotiku tirdzniecība, krāpšana, naudas atmazgāšana, zagtu preču pārdošana un bērnu seksuālā izmantošana. Francijas tiesībaizsardzības iestādes uzskata, ka Durovs ir līdzvainīgs šajos noziegumos, jo viņš atsakās moderēt platformas saturu, norādījis BFMTV avots. Svētdien paredzēta tiesas sēde, un gaidāms, ka tajā Durovam kā drošības līdzeklis tiks noteikts apcietinājums.

Telekanāli ziņo, ka Durova aizturēšanas orderis ir spēkā tikai Francijā un ka viņš zinājis, ka var tikt aizturēts, tādēļ nav skaidrs, kādēļ viņš ieradies Francijā.

Durovs nedzīvo Krievijā kopš 2014.gada. 2021.gadā tika ziņots, ka viņam piešķirta Francijas pilsonība. Lielākoties viņš uzturējās Apvienotajos Arābu Emirātos, un viņam ir arī šīs valsts pilsonība. Vēl Durovam ir Sentkitsas un Nevisas pilsonība.

Pāvels Durovs ir pazīstams ar sociālo tīklu vietnes “VKontakte” (2006. gadā) un lietotnes “Telegram” (2013. gadā) izveidošanu. 2014. gada 16. aprīlī Durovs paziņoja, ka iepriekšējā gada decembrī Krievijas Federālais drošības dienests bija pieprasījis nodot Ukrainas tautas protesta “Eiromaidana” organizatoru personisko informāciju, kā arī bloķēt opozicionāra Alekseja Navaļnija “VKontakte” kontu, bet viņš atteicās to darīt. Pēc dažām dienām Durovu atlaida no “VKontakte” vadītāja amata, bet viņš paziņoja, ka to jau pārņēmušas Kremļa diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātas personas. Pēc tam Durovs pameta Krieviju un paziņoja, ka neplāno tur atgriezties.

Pēc emigrēšanas viņš ieguva Sentkitsas un Nevisas pilsonību un pievērsās “Telegram” pilnveidošanai. Kopš 2017. gada viņš dzīvo Dubaijā, kur atrodas “Telegram” galvenais birojs. 2021. gadā viņš ieguva Apvienoto Arābu Emirātu un Francijas pilsonību.

Pašlaik “Forbes” Durova īpašumu vērtību lēš 15,5 miljardu dolāru apmērā, viņu ierindojot 122. vietā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā.