Izraēlas premjerministrs: uzbrukums "Hezbollah" nebūs stāsta beigas; draud izraisīties plaša mēroga karš
foto: ZUMAPRESS.com
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Pasaulē

Izraēlas premjerministrs: uzbrukums "Hezbollah" nebūs stāsta beigas; draud izraisīties plaša mēroga karš

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/ euronews

Izraēlas plaša mēroga uzbrukums "Hezbollah" raķešu pozīcijām Libānā "nav stāsta beigas," sacīja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Izraēlas premjerministrs: uzbrukums "Hezbollah" ne...

Svētdien Izraēla veica virkni gaisa uzbrukumu visā dienvidu Libānā, ko tā raksturoja kā preventīvu triecienu pret "Hezbollah".  "Hezbollah mēģināja uzbrukt Izraēlas valstij ar raķetēm un droniem agrā rītā. Mēs devām IDF (Izraēlas Aizsardzības spēkiem) pavēli veikt spēcīgu preventīvu triecienu, lai novērstu draudus. IDF iznīcināja tūkstošiem īsa darbības rādiusa raķešu, kuras visas bija paredzētas mūsu pilsoņu un mūsu spēku apdraudēšanai Galilejā," teica Netanjahu.

Intensīvā apšaude draud izraisīt plaša mēroga karu, kurā varētu tikt iesaistītas ASV, Irāna un citas reģiona kaujinieku grupas. Tas varētu arī izjaukt centienus panākt pamieru Gazā, kur Izraēla jau vairāk nekā 10 mēnešus ir konfliktā ar Palestīnas grupu "Hamas", kas ir "Hezbollah" sabiedrotā.

"Hezbollah" līderis Hasans Nasrallah paziņoja, ka grupas uzbrukums Izraēlai, lai atriebtos par Fuada Šukra nogalināšanu Beirūtā pagājušajā mēnesī, tika aizkavēts, lai dotu iespēju Gazas pamiera sarunām. "Viņi (amerikāņi) sāka teikt, ka tiks panākts pamiers, un jānogaida. Un tāpēc mēs gaidījām. Mēs nevienam neteicām, ka gaidīsim, bet, godīgi sakot, mēs to darījām, lai dotu vietu šīm sarunām. Mūsu galvenais mērķis ir apturēt agresiju Gazā," viņš sacīja video uzrunā Libānā.

Tomēr pēdējā pamiera sarunu kārta nav bijusi veiksmīga, jo "Hamas" ir noraidījusi jaunus Izraēlas nosacījumus, kas tika piedāvāti Kairā. Divi Ēģiptes drošības avoti aģentūrai "Reuters" teica, ka sarunas ir beigušās bez vienošanās, jo ne "Hamas", ne Izraēla nav piekritušas starpnieku piedāvātajiem kompromisiem.

Anonīma ASV amatpersona sacīja, ka sarunas turpināsies, lai mēģinātu pārvarēt atlikušās domstarpības. Amatpersona norādīja, ka darba grupas paliks Kairā, lai tiktos ar starpniekiem no ASV, Kataras un Ēģiptes, cerot novērst atlikušās nesaskaņas.

Izraēla un "Hamas" vaino viena otru par to, ka sarunas nav izdevušās. "Hamas" apsūdz Benjaminu Netanjahu, ka viņš izvirza jaunus prasības un nav nopietni noskaņots uz pamiera panākšanu. Netanjahu uzstāj, ka karš Gazā turpināsies, līdz "Hamas" tiks pilnībā iznīcināts, neatkarīgi no tā, vai tiks panākta vienošanās par pamieru.