"Paldies par to!" krievu okupants stāsta, ka frontē baudījis "Starlink" internetu ar IP adresi Latvijā
foto: Ekrānuzņēmums
Krievu dezertieris ar segvārdu Silvers.
Pasaulē
2024. gada 22. augustā, 10:53

"Paldies par to!" krievu okupants stāsta, ka frontē baudījis "Starlink" internetu ar IP adresi Latvijā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas bruņoto spēku dezertieris ar iesauku Silvers intervijā Ukrainas projektam “Gribu dzīvot” norādījis, ka krievu karavīri sevi izklaidēja ar “Starlink” internetu ar IP adresi Latvijā.

"Paldies par to!" krievu okupants stāsta, ka front...

Kā norāda Silvers, kurš tagad ir pievienojies leģiona “Krievijas brīvība” rindām, viņam nepaveicās un viņš nokļuva vienā no “Storm” pašnāvnieku vienībām. Dienesta laikā viņš redzējis pietiekami daudz Krievijas armijas “prieku” – pilnīgu nelikumību, militārā aprīkojuma nolietojumu, krājumu trūkumu, sadistiskus komandierus u.tml.

Tostarp viņš stāsta, ka ar sakariem bija problēmas, taču tad parādījās "Starlink" un palika vieglāk: "Paldies "Starlink"!”

Viņš apgalvo, ka "Starlink" izmantojis ar IP adresi Latvijā. "Mēs maksājam caur "Telegram". Mēs maksājam kādam un viņš tālāk mums apmaksāja "Starlink" internetu,” stāsta krievu dezertieris.

CERT.LV sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Gubene Jauns.lv norāda, ka CERT.LV rīcībā par šo gadījumu nav detalizētākas informācijas: "Nepieciešamības gadījumā CERT.LV ir gatava sniegt atbalstu Latvijas drošības dienestiem."

Jauns.lv ar jautājumiem par šo gadījumu vērsies arī Valsts drošības dienestā.

To, ka Krievijas bruņotie spēki lieto "Starlink" internetu frontes līnijā, iepriekš ziņoja tīmekļa vietne "Defense One". Žurnālistu sarunbiedri Ukrainā sacīja, ka Krievijas karavīri pirmo reizi "Starlink" pakalpojumus saziņai sākuši izmantot pirms vairākiem mēnešiem.  Tiek uzskatīts, ka "Starlink" termināļi ar aktivizētiem kontiem tiek masveidā piegādāti Krievijai caur Dubaiju.

Īlona Maska  uzņēmums "SpaceX", kas nodrošina "Starlink" satelītinternetu, paziņoja, ka tas nesadarbojas ar Krievijas valdību un bruņotajiem spēkiem un "Starlink" pakalpojums Krievijā nav pieejams. Uzņēmums arī norādīja, ka tas nedarbojas Dubaijā.

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam, "SpaceX" Ukrainā izvērsa "Starlink" tīklu un piegādāja tūkstošiem satelītinterneta termināļu kā ziedojumu vai piegādes, ko apmaksāja ASV valdība un brīvprātīgie.

"Starlink" ir satelīta interneta konstelācija, kas nodrošina satelīta interneta piekļuves pārklājumu 40 valstīs. Tā mērķis ir arī globāls mobilo tālruņu pakalpojums pēc 2023. gada. "SpaceX" sāka "Starlink" satelītu palaišanu 2019. gadā.