Pasaulē
2024. gada 22. augustā, 09:21

Netālu no vietas Itālijā, kur nogrima britu magnāta greznā jahta, atrastas četru cilvēku mirstīgās atliekas

Anna Klāra

Jauns.lv

Trešdien, netālu no 20. augustā nogrimušās britu tehnoloģiju magnāta Maika Linča jahtas, atrastas četru cilvēku mirstīgās atliekas, paziņojuši Itālijas glābēji.

Netālu no vietas Itālijā, kur nogrima britu magnāt...

Uz 56 metrus garās buru jahtas "Bayesian" klāja atradās 22 cilvēki, ieskaitot Lielbritānijas, ASV un Kanādas pilsoņus. Tomēr 20. augusta rītā tā, nenoskaidrotu iemeslu dēļ, pie Sicīlijas krastiem nogrima. 15 cilvēkus no grimstošās jahtas izdevās glābt, viens cilvēks avārijā gāja bojā, bet seši - pazuda bez vēsts. Avārijas brīdī uz jahtas atradās britu biznesmenis Maiks Linčs, viņa 18 gadus vecā meita. 

Sešu atrasto cilvēku mirstīgās atliekas tika nogādātas krastā ar glābšanas laivām un nodotas tuvējai slimnīcai personu oficiālai identifikācijai. Vietējās varas iestādes atteikušās sniegt jebkādu informāciju par atrasto cilvēku identitātēm, bet laikraksts "Daily Telegraph" ziņojis, ka divi no bojāgājušajiem ir Linčs un viņa 18 gadus vecā meita.

Savukārt, Itālijas medijs "Corriere della Sera" norādījis, ka pagaidām vienīgie identificētie līķi ir britu baņķieris Džonatans Blūmers un ASV advokāts Kriss Morvilo. Arī Blūmera sieva Džūdija un Morvillo sieva Neda pēc avārijas pazuda bez vēsts.

Jahtas nogrimšana samulsina ekspertus

59 gadus vecais Linčs ir viens no Apvienotās Karalistes zināmākajiem tehnoloģijas jomas uzņēmējiem. Pēc tam, kad ASV tiesa viņu bija atzinusi par nevainīgu krāpšanās prāvā, viņš šo notikumu vēlējās atzīmēt un uz savas greznās jahtas sarīkoja svinības, uz kurām tika aicināti uzņēmēja tuvākie draugi.

56 metrus garā jahta "Bayesian" bija noenkurojusies pie Sicīlijas Portičello ostas, līdz to pārsteidza vētra. Aculiecinieki apgalvo, ka "kuģis pazudis zem viļņiem dažu minūšu laikā", tomēr šādi apgalvojumi samulsinājuši jūras spēku ekspertus, kas apgalvo, ka "jahtai šādiem laikapstākļiem nevajadzēja sagādāt problēmas, jo tai bija jābūt aprīkotai ar augstākās klases furnitūru un drošības elementiem".

Ūdenslīdēji atraduši kuģa atlūzas 50 metru dziļumā. Iekļūt kuģa iekšienē ir sarežģīti, jo korpuss ir sagāzies 90 grādu leņķī, bet šaurās kāpnes, kas ved uz kajītēm, ir aizkrautas ar priekšmetu kaudzi. Tāpat nirējiem dotas vien 8 līdz 10 minūtes, lai paliktu zem ūdens, pirms tiem tehnisku iemeslu dēļ jāatgriežas virs ūdens virsmas. Tiek uzskatīts, ka vairāku pazudušo cilvēku līķi vēl aizvien varētu atrasties kajītēs.

Papildus niršanas komandas darbam, Itālijas krasta apsardze notikuma vietā ir nogādājusi attālināti vadāmu transportlīdzekli, kura uzdevums ir skenēt jūras gultni un uzņemtu zemūdens attēlus, kas varētu palīdzēt atklāt katastrofas cēloņus. Kā liecina pirmie izmeklējumi, "jahta no malas izskatās pilnībā neskarta".