Pasaulē
2024. gada 20. augustā, 14:51

VIDEO: pie Itālijas krastiem nogrimst grezna jahta; pazudušo vidū britu uzņēmējs ar meitu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Britu biznesmenis Maiks Linčs un viņa 18 gadus vecā meita ir starp sešiem cilvēkiem, kas pazuduši bez vēsts pēc tam, kad agrā pirmdienas rītā pie Sicīlijas krastiem nogrima grezna jahta. Avārijā viens cilvēks gāja bojā. Glābēji turpina meklēšanu.

VIDEO: pie Itālijas krastiem nogrimst grezna jahta...

Kā otrdien kļuva zināms, bankas "Morgan Stanley International" valdes priekšsēdētājs Džonatans Blūmers, viņa dzīvesbiedre Džūdija, kompānijas "Clifford Chance" jurists Kriss Morvillo un jahtas šefpavārs, arī ir bezvēsts pazudušo vidū, vēsta BBC. Uz 56 metrus garās buru jahtas "Bayesian" klāja atradās 22 cilvēki, ieskaitot Lielbritānijas, ASV un Kanādas pilsoņus. 15 cilvēki, ieskaitot gadu vecu britu meiteni, izglābti, un varas iestādes turpina pārējo pasažieru un kuģa apkalpes locekļu meklēšanu.

Jahta nogrima aptuveni plkst. 5 no rīta pēc vietējā laika pēc tam, kad to skāra spēcīga vētra. Aculiecinieki Itālijas informācijas aģentūrai ANSA stāstījuši, ka vētras laikā jahtas masts pārlūzis, kuģis zaudējis līdzsvaru un nogrimis blakus Portičello ciematam netālu no Palermo. Ūdenslīdēji atraduši kuģa atlūzas 50 metru dziļumā. Ūdenslīdēju vienības inspektors Marko Tilota, kurš cenšas nokļūt līdz jahtas "Bayesian" atlūzām, saka, ka komanda strādās "nepārtraukti" visu dienu.

Tilota aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka iekļūt kuģa iekšienē ir sarežģīti, jo korpuss ir slīpi 90 grādu leņķī, bet šaurās kāpnes, kas ved uz kajītēm, ir aizkrautas ar priekšmetu kaudzi. "Mēs neapstāsimies. Mums ir resursi, darbaspēks un līdzekļi. Mūsu mērķis ir atrast visus cilvēkus, kas ir pazuduši bez vēsts, un tas ir mūsu darbs," saka Tilota. Linčs, kuru mediji dēvē par "britu Bilu Geitsu", bija viens no kompānijas "Autonomy" dibinātājiem, kuru vēlāk par 11 miljardiem dolāru nopirka tehnoloģiju gigants "Hewlett-Packard".

Pēdējās dienās pēc vairāku nedēļu lielā karstuma Itāliju skārušas vētras un lietusgāzes, plūdi un zemes nogruvumi nodarījuši nopietnus postījumus valsts ziemeļu daļai. "Vējš bija ļoti stiprs," aģentūrai "Reuters" pavēstīja Palermo krasta apsardzes pārstāvis. Astoņi izglābtie nogādāti vietējās slimnīcās. Viņu stāvoklis ir stabils, vēsta vietējie mediji. 

Jahtu "Bayesian" 2008. gadā uzbūvēja Itālijas kuģubūves kompānija "Perini" un pēdējo reizi pārveidoja 2020. gadā britu kompānijas "Camper & Nicholsons" vadībā. Kuģis saņēmis vairākas balvas par savu dizainu un var uzņemt līdz 12 viesus sešās kajītēs un 10 cilvēku lielu ekipāžu. Interneta vietnē "Perini" apgalvots, ka 75 metrus augstais jahtas masts ir augstākais alumīnija masts pasaulē.