Baidens par atbrīvotajiem Krievijas gūstekņiem: viņu mokām beidzot ir pienācis gals
foto: scanpix
Krievija ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvojusi ASV laikraksta "Wall Street Journal" žurnālistu Evanu Gerškoviču.
Pasaulē
2024. gada 1. augustā, 19:20

Baidens par atbrīvotajiem Krievijas gūstekņiem: viņu mokām beidzot ir pienācis gals

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/BBC

Ceturtdien Turcijas galvaspilsētā Ankarā notikusi 26 cietumnieku apmaiņa rietumvalstu un Krievijas starpā. ASV prezidents Džo Baidens izteicis pateicību sabiedrotajiem, kas panāca šo rezultātu, sakot, ka “šī vienošanās ir piemērs, kāpēc ir tik svarīgi, lai pasaulē būtu draugi, kuriem uzticēties un uz kuriem paļauties.”

Baidens par atbrīvotajiem Krievijas gūstekņiem: vi...

Viņš turpina, ka "nepārstās strādāt, līdz ikviens amerikānis, kas visā pasaulē ir nepamatoti aizturēts vai turēts kā ķīlnieks, atkal varēs būt kopā ar savu ģimeni".

Baidens paziņoja, ka Pols Velans, Evans Gerškovičs, Alsu Kurmaševa un Vladimirs Kara-Murza "beidzot atgriežas mājās". “Vienošanās, kas nodrošināja viņu brīvību, bija diplomātijas varoņdarbs,” norādīja Baidens.

"Kopumā mēs esam vienojušies par 16 cilvēku atbrīvošanu no Krievijas - tostarp piecu vāciešu un septiņu Krievijas pilsoņu, kuri bija politieslodzītie savā valstī. Dažas no šīm sievietēm un vīriešiem gadiem ilgi bija netaisnīgi turēti apcietinājumā. Visi ir pārcietuši neiedomājamas ciešanas un nedrošību. Šodien viņu mokas ir beigušās," sacīja Baidens.

Telekanāls CBS vēsta, ka apmaiņā iesaistīti 24 cilvēki, savukārt izdevums "Insider" norāda, ka Krievija atbrīvojusi 16 politieslodzītos, pretī saņemot 8, tostarp Vācijas cietumā mūža ieslodzījumu izcietušo Krievijas Federālā drošības dienesta virsnieku Vadimu Krasikovu, kurš Berlīnē gaišā dienas laikā nošāva bijušo čečenu komandieri, Vācijā politisko patvērumu saņēmušo Gruzijas pilsoni Zelimhanu Hangošvili.

Krievijas atbrīvoto ieslodzīto skaitā ir nesen Krievijā par spiegošanu notiesātie "The Wall Street Journal" žurnālists Evans Gerškovičs, kurš aiz restēm atrodas kopš 2023. gada marta un šā gada 19. jūlijā saņēmis 16 gadu ieslodzījumu, bijušais ASV jūras kājnieks Pols Vilans, kurš aiz restēm atradās kopš 2018. gada decembra un 2020. gada 15. jūnijā saņēma 16 gadu ieslodzījumu, kā arī Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko apžēlotais Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kuram Baltkrievijā par "terorismu Ukrainas izlūkdienestu uzdevumā" bija piespriests nāvessods.

Citu atbrīvoto politieslodzīto skaitā ir vairāki Krievijas diktatora Vladimira Putina režīma opozionāri, no kuriem pazīstamākie ir Arktikas kolonijā nomocītā Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki Iļja Jašins, kuram 2022. gada decembrī par Krievijas armijas zvērību Bučā atspoguļošanu jeb "Krievijas armijas diskreditāciju" piespriests astoņarpus gadu ieslodzījums, un Vladimirs Kara-Murza, kuram 2023. gada 17. aprīlī piespriests 25 gadu ieslodzījums par "valsts nodevību" un "Krievijas armijas diskreditāciju".

Atbrīvoti vēl vairāki citi, tai skaitā ASV radiostacijas "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL) žurnāliste Alsu Kurmaševa, Vācijas pilsoņi Patriks Šēbelis un Dīters Voroņins, Andrejs Pivovarovs, Oļegs Orlovs, Saša Stočilenko, Kevins Ļiks, Hermans Moigess un citi.