Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

Ukrainas policija publicējusi vīrieša fotogrāfiju, kuru tur aizdomās par valodnieces Farionas slepkavību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas Iekšlietu ministrija izsludinājusi meklēšanā aizdomās turamo par līdzdalību bijušās Augstākās Radas deputātes Irinas Farionas slepkavībā.

Ukrainas policija publicējusi vīrieša fotogrāfiju,...

Iekšlietu ministrijas vēstījumā meklētais vīrietis raksturots kā aptuveni 20 gadus vecs, 170–180 centimetrus garš un ar kalsnu miesas būvi.

foto: Ekrānuzņēmums
Iekšlietu ministrijas vēstījumā meklētais vīrietis raksturots kā aptuveni 20 gadus vecs.
Iekšlietu ministrijas vēstījumā meklētais vīrietis raksturots kā aptuveni 20 gadus vecs.

Policijas publiskoto aizdomās turamā fotogrāfiju iepriekš publicēja Ukrainas izdevumi un "Telegram" kanāli. Mājas pagalmā nogalinātās Irinas Farionas kaimiņi stāstīja, ka divas nedēļas pirms slepkavības aizdomās turamo redzējuši katru dienu. Pēc viņu teiktā, puisis sēdējis uz soliņa un skatījies. Uz jautājumu, no kurienes viņš ir, vīrietis kaimiņiem sacīja, ka ir no Ternopiļas. Tomēr lieciniekiem bija grūti detalizēti aprakstīt aizdomās turamā izskatu. Pēc viņu teiktā, viņš vienmēr bija ģērbies slēgtās drēbēs, cepurē, brilles un sarkanos cimdos.

Tāda pati ievirze dota arī Ukrainas Iekšlietu ministrijas vēstījumā. Tajā norādīts, ka nozieguma izdarīšanas brīdī aizdomās turamais bija ģērbies tumšas krāsas sporta biksēs, melnā džemperī ar sarkanu T-kreklu virs tā, tumšas krāsas Panamas cepurē, bet rokās bija sarkani cimdi.

foto: Ekrānuzņēmums
Irinas Farionas kaimiņi stāstīja, ka divas nedēļas pirms slepkavības aizdomās turamo redzējuši katru dienu.
Irinas Farionas kaimiņi stāstīja, ka divas nedēļas pirms slepkavības aizdomās turamo redzējuši katru dienu.

Iekšlietu ministrija lūdz ikvienu, kuram ir informācija par aizdomās turamo, zvanīt uz norādītajiem numuriem un nemēģināt viņu aizturēt saviem spēkiem.

Jauns.lv jau vēstīja, ka  Ļvivā, Ukrainas rietumos, 19. jūlija vakarā pie mājas tika sašauta pazīstamā ukraiņu politiķe un valodniece Irina Fariona, viena no dedzīgākajām cīnītājām par ukraiņu valodas tiesībām. Sievietei tika iešauts galvā. Kad ieradās ātrā palīdzība, Fariona vēl bija dzīva, taču pēc dažām stundām viņa slimnīcā nomira. Slepkavības motīvs oficiāli netika norādīts. Aizdomās turamais no slepkavības vietas aizbēga.

foto: Ekrānuzņēmums
Irina Fariona (1964-2024)
Irina Fariona (1964-2024)

"Lai noskaidrotu šī nozieguma apstākļus, ir iesaistīti visi nepieciešamie Ukrainas Nacionālās policijas un SBU spēki," reaģējot uz atentātu, piektdienas vakarā paziņoja prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ir skaidrs, ka jebkura vardarbība ir pelnījusi vienīgi nosodījumu, un ikviens, kas ir atbildīgs par šo uzbrukumu, ir saucams pie atbildības pilnā mērā," uzsvēra Zelenskis.

Iekšlietu ministrs Ihors Klimenko preses konferencē neizslēdza iespēju, ka Farionas slepkavību organizējuši Krievijas specdienesti.

Fariona ir filoloģijas doktore. No 2012. līdz 2014.gadam viņa bija Ukrainas parlamenta deputāte, likumdevēju sapulcē viņa pārstāvēja partiju "Brīvība".