Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Maskava gatavojas rudenī slēgt robežu saistībā ar jauno mobilizācijas vilni
foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas armijas rezervisti Rostovas apgabalā piedalās iesvētīšanas ceremonijā pirms izsūtīšanas uz militārajām vienībām Ukrainā.
Pasaulē

Maskava gatavojas rudenī slēgt robežu saistībā ar jauno mobilizācijas vilni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas valdība izstrādā sistēmu, lai neļautu potenciālajiem Krievijas armijā iesauktajiem un mobilizētajiem atstāt valsti, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Maskava gatavojas rudenī slēgt robežu saistībā ar ...

Britu izlūkdienesta ziņojumā teikts, ka 11. jūlijā Krievijas neatkarīgā mediju organizācija "Meduza" ziņoja, ka Krievijas valdība ievieš "informācijas apmaiņas sistēmu" starp Aizsardzības ministriju un Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD), lai nosūtītu detalizētu informāciju par potenciālajiem iesauktajiem FDD robeždienestā un neļautu viņiem aizbēgt no valsts. Tiek ziņots, ka sistēmai pilnībā jādarbojas līdz 2024. gada rudenim.

Saskaņā ar Lielbritānijas izlūkdienestu datiem, Krievija katru gadu veic divus iesaukumus, katru gadu vairāk nekā 250 000 cilvēku iesaucot uz vienu gadu obligātajā militārajā dienestā.

"Kopš daļējas mobilizācijas izsludināšanas 2022. gadā valsti ir pametuši simtiem tūkstošu Krievijas iedzīvotāju, tie bija nesamērīgi koncentrēti jauniešu un augsti izglītotu cilvēku vidū, kas, visticamāk, negatīvi ietekmēs darba tirgu. Šīs sistēmas ieviešana droši vien ir paredzēta, lai novērstu tā atkārtošanos mazākā mērogā ikgadējā iesaukšanas cikla laikā un turpmāka mobilizācijas viļņa gadījumā," norāda Lielbritānijas aizsardzības ministrijā.

Pēc britu izlūkdienestu datiem, Krievija ik mēnesi armijā uzņem ap 30 tūkstošiem jaunu karavīru, kas ļauj segt zaudējumus un turpināt karu pret Ukrainu, neveicot nepopulāro mobilizāciju.

Pēc "Levadas" centra datiem, pēdējā gada laikā ir samazinājies to īpatsvars, kuri gaida otro mobilizācijas vilni. 48% Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka par to var paziņot tuvāko trīs mēnešu laikā.

Krievu okupantu zaudējumi Ukrainā

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz 16. jūlija rītam sasnieguši 561 400 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1110 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8227 tankus, 15 862 bruņutransportierus, 15 368 lielgabalus un mīnmetējus, 1119 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 892 zenītartilērijas iekārtas, 361 lidmašīnu, 326 helikopterus, 12 193 bezpilota lidaparātus, 2398 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 20 680 automobiļus un autocisternas, kā arī 2577 specializētās tehnikas vienības.