Izskan runas, ka Baltkrievijas līderim Aleksandram Lukašenko atkal sašķobījusies veselība
foto: REUTERS/SCANPIX
Aleksandram Lukašenko jau iepriekš bija kļuvis slikti, un jau sen klīda runas par viņa ne pārāk labo veselību.
Pasaulē

Izskan runas, ka Baltkrievijas līderim Aleksandram Lukašenko atkal sašķobījusies veselība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko nesenās vizītes laikā Kazahstānā palicis slikti, vēsta "Doždj", atsaucoties uz informētiem avotiem. Tas noticis 3. jūlijā, pusotru līdz divas stundas pēc viņa ierašanās Astanā.

Izskan runas, ka Baltkrievijas līderim Aleksandram...

Nākamajā dienā, uzstājoties Šanhajas sadarbības organizācijas samitā, viņš izskatījās bāls un runāja nepārliecinoši, atzīmē krievu TV kanāls.

Pasākuma laikā Baltkrievija kļuva par Šanhajas sadarbības organizācijas dalībvalsti. "Mūsu organizācijā ir divi spēcīgākie līderi - Ķīna un Krievijas Federācija. Un visi drebam dolāra priekšā," savas runas laikā sacīja Lukašenko. Viņš arī aicināja veikt "noteiktus pasākumus", lai kļūtu mazāk atkarīgi no ASV valūtas.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

"Un jūs redzēsiet: nobijušies tie, kas manipulē ar dolāra vāli, sapratīs, ka tā nevar turpināties. Mēs to visu redzam, bet nedarām. Bet cilvēki gaida," sacīja Baltkrievijas prezidents.

Lukašenko jau iepriekš bija kļuvis slikti, un jau sen klīda runas par viņa ne pārāk labo veselību, vēsta "Doždj". 2023. gadā Uzvaras parādē Maskavā viņam bija "grūtības pārvietoties", līdz mūžīgajai uguns viņu nogādāja ar elektro auto, bet pēdas uz viņa rokas liecināja par katetras ievadīšanu. Uzreiz pēc parādes Lukašenko atgriezās Minskā, kamēr svinīgo runu svētkos teica nevis viņš, bet gan Baltkrievijas aizsardzības ministrs. Drīz valsts vadītājs izteicās par adenovīrusu un uz piecām dienām nozuda. Šā gada janvārī Aleksandrs Lukašenko atteicās spēlēt hokeju, aizbildinoties ar to, ka, skaldot malku, savainojis ceļgalu.

Maijā žurnālisti pamanīja, ka Lukašenko sāka bieži valkāt jaku. Šajā jakā viņš pretēji protokolam pat pavadīja Vladimiru Putinu uz lidostu. Arī uz Šanhajas sadarbības organizācijas samitu Astanā Baltkrievijas prezidents ieradās tērpies bumbvedēja stila jakā.

Medija "Zerkalo" darbiniekiem izdevies noskaidrot, ka pērn pavasarī Aleksandrs Lukašenko strādāja ne vairāk kā četras dienas nedēļā un gandrīz visas viņa "neierašanās" iekrita trešdienās vai retāk piektdienās. Žurnālisti uzskata, ka tas saistīts ar Baltkrievijas prezidenta medicīnisko procedūru apmeklējumu.

Krievijā atzīmē Uzvaras dienu, kur Putins izceļ "svēto" kauju ar Rietumiem Ukrainā

Ikgadējā uzrunā par godu PSRS uzvarai 1945.gadā pār Vāciju Vladimirs Putins apgalvoja, ka "pret Krieviju izvērsts īsts karš", Krievija devusi ...

Viens no avotiem "Doždj" pastāstīja, ka Lukašenko ir smagi slims, taču ar ko — nav zināms, jo šī informācija tiek turēta stingrā slepenībā. Arī baltkrievu politologs Valērijs Karabaļevičs saka, ka Lukašenko veselība ir valsts noslēpums: "Skaidrs, ka viņam nav pārāk labi. Lukašenko veselība ir valsts noslēpums, noslēpums, kas apzīmogots ar septiņiem zīmogiem. Protams, viņa izskats nav īpaši labs. Viņš izskatās sliktāk nekā iepriekš. Tas ir acīmredzams. Viņš pieņēmies svarā. Ir skaidri redzams, ka viņam ir problēmas ar kājām. Viņš smagi pārvietojas. Publiskas uzstāšanās laikā var pamanīt sejas un galvas trīci."

Saskaņā ar jauno Baltkrievijas konstitūciju, ja kaut kas notiks ar Lukašenko, vara pāries parlamenta augšpalātas priekšsēdētājai Natālijai Kačanovai, kurai būs jārīko jaunas prezidenta vēlēšanas. Pēc noklusējuma kandidāti uz pēcteci ir Lukašenko bērni - vecākais dēls Viktors un jaunākais dēls Nikolajs, kuri, pēc informētiem avotiem, "viens otru nevar ciest", ziņo "Doždj". Varas nodošana mantojumā nebūs vienkārša: jaunākais dēls nevēlas ieņemt prezidenta amatu, bet vecākais krita apkaunojumā pēc tam, kad 2020. gadā izteicās pret tēvu vērsto demonstrāciju apspiešanu ar spēku 2020. gadā, un tagad Lukašenko neredz viņā mantinieku, atzīmē izdevums.

Tajā pašā laikā politologs Artjoms Šreibens uzskata, ka Baltkrievijas prezidents negatavojas pamest savu amatu. Pēc viņa teiktā, Lukašenko plāno piedalīties vēlēšanās, kas notiks nākamgad.