Tālēs zilajās: bebrs postītājs aizmucis prom no sava dambja pie Vidusdaugavas autoceļa
foto: Evija Trifanova
Bebrs.
Novadu ziņas

Tālēs zilajās: bebrs postītājs aizmucis prom no sava dambja pie Vidusdaugavas autoceļa

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jau vairāk nekā divu gadus AS “Latvijas valsts meži” (LVM) meža infrastruktūras darbinieki Vidusdaugavas reģiona Seces meža iecirknī cīnījās ar bebru ietekmi uz meža autoceļu – dambi pie caurtekas, kas nosprostoja ūdens plūsmu. Šobrīd bebrs teritoriju ir pametis.

Tālēs zilajās: bebrs postītājs aizmucis prom no sa...

Dambis veidoja ūdens uzpludinājumu, kas ietekmēja blakus esošās meža platības un veicināja regulāru meža autoceļa applūšanu, ziņo LVM.  Meža autoceļa “Lāču trase” sākumā kāds bebrs bija izvēlējies privātpersonas meža īpašumu, kur uzbūvēja sev māju, kas atradās aptuveni 50 metru attālumā no LVM meža autoceļa caurtekas.

Bebrs regulāri veidoja dambi pie caurtekas, kavējot ūdens plūsmu. Pavasara un rudens laikā, kad gruntsūdens līmenis paaugstinās, kā arī intensīvu un ilgstošu lietavu dēļ, meža autoceļš bieži tika appludināts. Lai atjaunotu ūdens plūsmu un caurtekas darbību, LVM darbinieki sazinājāmies gan ar zemes īpašnieku, gan piesaistīja kolēģus no LVM infrastruktūras un mežkopības, taču bebru neizdevās noķert.

Pateicoties šīs vasaras siltajiem un labvēlīgajiem laikapstākļiem, ūdens uzpludinājums pie bebru mājas un dambja izžuva, un bebrs teritoriju pameta. Caurtekas apsekošanas laikā tika konstatēts, ka puse no caurtekas diametra visā garumā bija aizsērējusi. Veicot ikdienas uzturēšanas darbus, meža infrastruktūras darbinieki attīrīja caurteku no aizsērējuma un pārtīrīja grāvjus tās ietecē un iztecē. LVM plāno regulāri apsekot caurteku pie meža autoceļa “Lāču trase”, lai savlaicīgi reaģētu, ja bebrs atkal nolemtu apdzīvot šo teritoriju.