Ventspilī vicinās ar vērmahta ieroci, Saulkrastos uzliesmo Ziemassvētku lampiņas, Ulbrokas bērniem jāpārvar šķēršļu josla: kriminālā province
foto: ekrānuzņēmums no video
Ventspils pašvaldības policisti aiztur vīrieti, kurš otrdien Ventspilī vicinājās un šaudījās ar pneimatisko automātu.
112

Ventspilī vicinās ar vērmahta ieroci, Saulkrastos uzliesmo Ziemassvētku lampiņas, Ulbrokas bērniem jāpārvar šķēršļu josla: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saulkrastos aizsvilusies Ziemassvētku lampiņu virtene un tādēļ nācās pārtraukt mācības vietējā vidusskolā un bērnus dzīt ārā no klasēm. Šoreiz viss beidzās bez lieliem negadījumiem un tas liecina par to, ka svētkiem nepieciešams gatavoties laikus, lai vēlāk nebūtu jāpiedzīvo steigā radīti nepatīkami mirkļi. Šoreiz saulkrastieši jau laikus bija parūpējušies, lai pārliecinātos par svētku gaismas dekoru drošību.

Ventspilī vicinās ar vērmahta ieroci, Saulkrastos ...

Savukārt Ulbrokas iedzīvotāji satraukušies par situāciju pie bērnudārza “Pienenīte” un uzskata, ka bērnu un viņu vecāku un pieskatītāju drošību apdraud finiera saplāksnis, kuram neuzkāpjot nevar tikt līdz pirmskolas izglītības iestādes durvīm. Toties Talsos Ziemeļu ielas iedzīvotāji par to varēja arī neuzzināt, jo viņiem šonedēļ vairākas dienas nācās iztikt bez interneta un televīzijas – tur tika pārrauts „Tet” gaisvadu līnijas kabelis. Satraukumu otrdien piedzīvoja ventspilnieki, kurus gaišā dienas laikā pārbiedēja vīrietis, kurš vicinājās un šaudījās ar Otrā pasaules kara laika vāciešu automāta kopiju. Savukārt daugavpiliešus pagājušā mēneša nogalē apdraudēja pa pilsētas centru braukājošie dzērājšoferi.

Saulkrastos aizdegas Ziemassvētku lampiņas

Pie Saulkrastu novada pašvaldības centrālās ēkas Raiņa ielā 8 oktobra pirmajā dienā valdīja neierasta rosība, jo aizdegās Ziemassvētku virtenes. Pašvaldība informē: “Ieslēdzot pārbaudei Ziemassvētku un Valsts svētku dekorus, notika elektrības īssavienojums, kā rezultātā izveidojās sadūmojums un izcēlās ugunsgrēks, kurš veikli tika lokalizēts. Blakus esošās skolas (Raiņa ielā 6 atrodas Saulkrastu novada vidusskola) audzēkņi tika drošības dēļ evakuēti, bet tā kā skolai apdraudējums netika konstatēts, bērni atgriezās skolas ēkā.”

Ulbrokā kašķējas par bērnudārza “slīddēli”

foto: Facebook
Ulbrokas bērnudārza “Pienenīte” vecāku krustugunīs nonākusi saplākšņa laipa pie ieejas pirmskolas izglītības iestādē. Kamēr vieni norāda uz tās bīstamo slīdamību, citi apgalvo, ka uz tās droši var kāpt gan bērni, gan pieaugušie.
Ulbrokas bērnudārza “Pienenīte” vecāku krustugunīs nonākusi saplākšņa laipa pie ieejas pirmskolas izglītības iestādē. Kamēr vieni norāda uz tās bīstamo slīdamību, citi apgalvo, ka uz tās droši var kāpt gan bērni, gan pieaugušie.

Pierīgā – Ropažu novada Ulbrokā – vētrainas diskusijas izraisījis bērnudārza “slīddēlis” jeb finiera laipa, kas novietota pie ieejas pirmskolas izglītības iestādē (PII) “Pienenīte”. To nevar ne apiet, ne pārlēkt. Vārdu sakot – visiem, gan bērniem, gan pieaugušajiem, uz tās jāuzkāpj un jāpaiet daži soļi, lai cauri vārtiņiem iekļūtu bērnudārza teritorijā. Kamēr daudzi uzskata, ka laminētais bērza saplāksnis rada nevis drošību, bet gan risku lietainā laikā paslīdēt un salauzt locekļus vai sāpīgi sasisties, iestādes vadītāja apgalvo pretējo - tas ir drošs pagaida risinājums. Saplākšņa laipa pie ieejas bērnudārzā uzlikta tādēļ, ka tās budžetā nav atvēlēta nauda celiņa bruģa savešanai kārtībā.

Sociālās vietnes “Facebook” vietējo iedzīvotāju forumā “Ropažu novada notikumi” kāds vietējais ierakstījis niknu komentāru: “Uzstādīts “Slīddēlis izturīgākajiem” pie ieejas PII “Pienenīte” Ulbrokā. Lūdzu, Ropažu novada pašvaldībai rast iespēju to nomainīt, lai novērstu potenciālas traumas!” Kāds cits to komentē: „Darba drošības speciālistiem noteikti būtu daudz ko teikt. Jo, ja laminētais finieris saskaras ar mitrumu vai sniegu, tas kļūst ļoti slidens, un traumu iespējamība ir tikai laika jautājums. Viens no risinājumiem varētu būt perforētas metāla loksnes uzklāšana uz finiera, lai novērstu slīdēšanu. Protams, speciālistiem varētu būt arī citi ieteikumi, kā šo problēmu atrisināt, bet lūgums atbildīgajiem nevilkt laiku un izdarīt visu, lai mazajiem un lielajiem bērnudārza apmeklētājiem tas būtu drošs.”

Uz vietējo ļaužu satraukumu atbildējusi “Pienenītes” vadītāja Lelde Sturme: “Kā iestādes vadītāja varu apliecināt, ka šī laipa ir droša un stabila, jo ir izgatavota no bērza saplākšņa ar pretslīdes fenola pārklājumu. Cits jautājums ir, kā katrs pa laipu pārvietojas. Laipa ir uzstādīta kā pagaidu risinājums, līdz jaunajā iestādes budžetā tiks iekļauti līdzekļi bruģētā celiņa līmeņa pacelšanai un lietusūdens komunikāciju izbūvei. Šī jautājuma apspriešanā piedalījās gan Stopiņu iedzīvotāju padomes priekšsēdētāja, kas ir arī Iestādes padomē, katras grupas vecāku pārstāvji, kā arī Ropažu pašvaldības priekšsēdētāja. Piekrītu, ka šis jautājums nav pirmā prioritāte, bet ir iekļauts darba plānā!”

Desmitiem Ulbrokas iedzīvotāju interneta komentāros pauž, ka viņus Leldes Sturmes teiktais nav nomierinājis: * “Viss ir jauki. Līdz brīdim, kamēr kāds nav guvis traumas. Parasti par incidentiem un to sekām atbild iestādes vadītājs”; * “Laipa ir slidena. Ne tikai man tā šķiet slidīga; * “Laipa tiešām ir slidena, un par to runā daudzi vecāki. Pati esmu ar kustību traucējumiem, un nesen uz tās paslīdēju, bet, par laimi, nenokritu. Laipa ir slidena tieši, kad līst vai ir mitrs.”

Pirmskolas iestādes vecāku padomes priekšsēdētāja Evita Kopāne informē: “Padomes sēdē šis jautājums tika izrunāts un vecāki, kas piedalījās vienojās, ka bērnu drošība kara gadījumā ir svarīgāka un nolēma līdzekļus ieguldīt pagraba piemērošanā bumbu patvertnei. Patreiz nav brīvu līdzekļu šīs ieejas pārbūvei un labāki pagaidu risinājumi ir laipni gaidīti.”

Talsos paliek bez interneta un televīzijas

Uz vairākām dienām Talsu Ziemeļu ielas iedzīvotāji šonedēļ palika bez interneta un televīzijas, jo tur nozāģētais koks uzkrita uz sakaru operatora „Tet” gaisa kabeļu līnijas, sociālajā tīklā „Facebook” vēsta talseniece Svetlana Brahmane, kura jau vairākus gadus nesekmīgi mēģina panākt, lai „Tet” kabeļus ierok zemē. Pie publicētā video viņa ierakstījusi:

„Tādā stāvoklī ir „Tet” gaisvadu līnija pēc koka nozāģēšanas Ziemeļu ielas sākumā. Sen jau kabelis bija jāierok. Ko dara „Tet” un pašvaldība, lai Ziemeļu ielas iedzīvotāji normāli varētu atvest kurināmo pie savām mājām un nebūtu jāuztraucas par to, ka noraus „Tet” kabeli, jo tad taču tūlīt sekos sods. Ja 2. oktobrī no rīta sakari vēl bija, tad pēcpusdienā pazuda internets un televīzija. Tagad visi kaimiņi bez TV un interneta! Un „Tet” sola bojājumus novērst līdz 5. datumam, tātad četras dienas nezināsim, kas notiek Latvijā un pasaulē.” Video redzams, ka „Tet” kabelis vienviet notrūcis un uzkritis piemājas dārzu krūmiem un kokiem, bet citviet tas vispār ir uz zemes pie piebraucamajiem ceļiem un tam pāri braukā automašīnas. Talseniece atgādina,, ka tagad ir 21. gadsimts un šādām gaisvadu līnijām pilsētās vairs nevajadzētu būt un izsaka neapmierinātību ar to, ka „Tet” par saviem pakalpojumiem pieprasa bargu maksu, bet infrastruktūru nespēj sakārtot. 

Ventspilī iereibis vīrs vicinās un šaudās ar vērmahta automāta kopiju

foto: reklāmas foto
Otrdien, 1. oktobrī, ventspilniekus biedēja kāda iereibušu personu trijotne, kura visus satrauca, vicinot Otrā pasaules kara laika vērmahta automāta kopiju.
Otrdien, 1. oktobrī, ventspilniekus biedēja kāda iereibušu personu trijotne, kura visus satrauca, vicinot Otrā pasaules kara laika vērmahta automāta kopiju.

Ventspils pašvaldības policija informē, ka tā otrdien, 1. oktobrī, īsi pēc pusdienlaika saņēma informāciju, ka gar Ventspils 6. vidusskolu iet trīs personas reibuma stāvoklī, kur vienam no vīriešiem rokās ir šaujamierocim līdzīgs priekšmets. Minūtes laikā likumsargi minētās personas (divus vīriešus un vienu sievieti) aizturēja Kuldīgas ielā: „Veicot lietas apstākļu apzināšanu, tika noskaidrots, ka vienam no aizturētajiem rokās bija Air soft (kaujas imitācijas) spēlēs izmantojama ieroča kopija, kas pieejama brīvā tirdzniecībā. Notikumu vietā ieradās Valsts policijas amatpersonas, kuras turpināja veikt lietas apstākļu noskaidrošanu.” Aizturētās personas tika nogādātas Valsts policijā un vīrietim, kurš „lepojās” ar pneimatisko ieroci piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums

Noskaidrots, ka pirms aizturēšanas ar pneimatisko ieroci bruņotais pilsonis sašāvis Ventspils novada domes ēkas pagalma logu, tā uz laiku paralizējot pašvaldības darbu. Pirms tam arī izplatījās baumas, ka ar automāta kopiju bruņotais vīrs it kā iegājis 6. vidusskolas telpās un bērniem nozadzis mobilos tālruņus. Tomēr Valsts policija norāda, ka līdzās esošās 6. vidusskola un Ventspils Valsts ģimnāzijā vīrietis neesot ne ālējies, ne arī ko zadzis. Viņš pat neesot iegājis izglītības iestāžu telpās, apgalvoja abu skolu direktori.

Pēc paāvaldības publicētās informācijas noprotams, ka iereibušais „varonis” vicinājies ar par 325 eiro nopērkamo „Umarex Legends MP-40” automātisko pneimatisko ieroci, kas ir Otrā pasaules kara laiku vācu kareivju automāta MP-40 versija ar gāzes balonu – „īsts sveiciens no pagātnes”, kā vēsta tirgotāja reklāma internetā: „Šī modeļa raksturīgā pazīme ir divu oglekļa dioksīda baloniņu (12 g) vienlaicīga lietošana. Tādējādi nodrošinot ilgstošāku šaušanu. Gāzes baloniņi tiek uzstādīti 50 BB lodīšu ietilpības aptverē.”

Pakaļdzīšanās dzērājšoferiem Daugavpilī

Bet Daugavpils pašvaldības policistiem pagājušā mēneša nogale bija saspringta ar to, ka tei nācās dzīties pakaļ vairākiem dzērājšoferiem. Likumsargi informē: „Septembra nogalē ar salīdzinoši neilgu laika atstarpi Daugavpils pašvaldības policijas amatpersonas aizturēja vairākus dzērājšoferus.

29. septembrī pašvaldības policijas videonovērošanas posteņa darbinieku uzmanību piesaistīja personu kompānija pie vienas no Centra apkaimes kafejnīcām. Tika konstatēts, ka persona, iespējams reibuma stāvoklī, ir sēdusies pie transportlīdzekļa stūres un uzsākusi braukšanu. Turklāt autovadītājs neievēroja ceļu satiksmes noteikumus un šķērsoja krustojumu pie aizliedzošā sarkanā luksofora gaismas signāla. Informācija tika nodota pilsētas pašvaldības policijas mobilajai ekipāžai. Sekojot videonovērošanas posteņa darbinieku norādēm, transportlīdzeklis tika panākts un apturēts. Transportlīdzekļa vadītājs, 1996. gadā dzimis vīrietis, uzvedās ļoti nervozi, kā arī bija jūtama alkoholam raksturīga smaka. Skaidrojot situāciju izrādījās, ka autovadītājs tiešām bija lietojis alkoholu un sēdies pie stūres reibumā, kā arī viņam nemaz nebija autovadītāja apliecības. Vīrietis tika aizturēts un nodots Valsts policijas amatpersonām turpmāko procesuālo darbību īstenošanai.

Savukārt 20. septembrī pašvaldības policijas dežūrdaļā tika saņemta informācija no iedzīvotājiem par kādu „Volvo” markas automašīnu, kuras vadītājs iespējams atrodas reibuma stāvoklī. Informācija tika nodota visām pilsētā patrulējošajām ekipāžām. Pašvaldības policijas amatpersonas pamanīja minēto automašīnu braucam pilsētas Centra apkaimē. Tika mēģināts transportlīdzekli apturēt ar zižļa palīdzību, uz ko autovadītājs nereaģēja. Nekavējoties tika uzsākta pakaļdzīšanās ar dienesta automobili, izmantojot bākugunis un speciālos skaņas signālus, kā arī ar skaļruņa palīdzību tika pieprasīts autovadītājam apturēt transportlīdzekli, kas arī pēc neilga brīža tika izdarīts. Tika konstatēts, ka vadītājs, 1978. gadā dzimis vīrietis, ir sēdies pie stūres reibumā. Persona nodota Valsts policijas amatpersonām turpmāko procesuālo darbību īstenošanai.”