foto: EPA/Scanpix
Lukašenko sev piešķir imunitāti pret kriminālvajāšanu
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Pasaulē
2024. gada 5. janvāris, 15:44

Lukašenko sev piešķir imunitāti pret kriminālvajāšanu

Jauns.lv

Pēdējos gados Aleksandrs Lukašenko ir saskāries ar nopietniem izaicinājumiem savai varai un leģitimitātei. Nu viņš nodrošinājies, lai nākotnē neviens nevarētu viņu apšaubīt.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir parakstījis jaunu likumu, kas viņam piešķir mūža imunitāti pret kriminālvajāšanu un liedz ārzemēs dzīvojošiem opozīcijas līderiem kandidēt turpmākajās prezidenta vēlēšanās.

Likums teorētiski attiecas uz jebkuru bijušo prezidentu un viņa ģimenes locekļiem. Patiesībā tas attiecas tikai uz 69 gadus veco Lukašenko, kurš ar dzelzs dūri ir valdījis Baltkrievijā gandrīz 30 gadus.

Šķiet, ka jaunā pasākuma mērķis ir vēl vairāk nostiprināt Lukašenko varu un likvidēt potenciālos pretendentus nākamajās valsts prezidenta vēlēšanās, kas notiks 2025. gadā.

Likums ievērojami pastiprina prasības prezidenta amata kandidātiem un padara neiespējamu ievēlēt opozīcijas līderus, kuri pēdējos gados ir aizbēguši uz kaimiņvalstīm. Kandidēt varēs tikai tie Baltkrievijas pilsoņi, kuri pastāvīgi dzīvojuši valstī vismaz 20 gadus un kuriem nekad nav bijusi uzturēšanās atļauja citā valstī.

Baltkrieviju 2020. gada augustā satricināja masu protesti Lukašenko plaši apstrīdētās pārvēlēšanas laikā uz sesto termiņu, ko opozīcija un Rietumi nosodīja kā krāpniecisku.