Trīs svarīgi jautājumi par tulpju stādīšanu. Īstais laiks ir tieši tagad!
foto: Shutterstock
Kvalitatīvi tulpju sīpoli ir 3–4 cm lieli, sausi un stingri, bez plankumiem un plaisām.
Noderīgi ikdienā

Trīs svarīgi jautājumi par tulpju stādīšanu. Īstais laiks ir tieši tagad!

Anita Pīra

"100 Labi Padomi"

Lai pavasarī acis priecētu skaisti ziedošas tulpes, tagad ir īstais laiks tās stādīt. Rudens gadatirgos un veikalos ir plašs tulpju sīpolu piedāvājums, atliek tikai izvēlēties sev tīkamākās šķirnes un ķerties pie darba.

Kā izvēlēties labākos sīpolus?

Iegādājoties stādāmo materiālu, pievērs uzmanību ne tikai šķirnēm un ziedu fotogrāfijām uz etiķetes, bet arī pašiem sīpoliem – apskati tos un aptausti. Parasti to nav grūti izdarīt, jo sīpolus pārdod caurspīdīgos maisiņos. Kvalitatīvi sīpoli ir 3–4 cm lieli, sausi un stingri, bez plankumiem un plaisām. Tiem jābūt klātiem ar plānu, brūnu miziņu bez pelējuma pazīmēm. Biezs un ciets apvalks traucēs tulpei normāli izdīgt. Pārliecinies arī, ka sīpola kakliņš (augšpuse) ir blīvs, bet pamatne stingra un pie tās ir sausas saknītes. Neizvēlies tulpes, kas sākušas dīgt, jo rudenī pēc iestādīšanas asni var izaugt un augsnē nosals. 

foto: Shutterstock

Kā sagatavot dobi?

Tulpju dobei izvēlies līdzenu vietu, kur pēc sniega nokušanas vai lietus neuzkrājas ūdens. Tām patiks saulaina vai viegli noēnota vieta, kas aizsargātā no stipriem vējiem. 1 m2 dobes iestrādā 20 l komposta vai trūdzemes, 200 g pelnu, 50 g superfosfāta, 25 g amonija salpetra un 30 g kālija. Pārroc augsni lāpstas dziļumā, rūpīgi sadalot zemes kukuržņus, un izlīdzini ar grābekli.

Par to, kā un kur tulpes stādīt, lai tās ziedot parādītu savu īsto skaistumu, lasi “100 labu padomu” oktobra numurā. Tajā šoreiz arī daudz citu vērtīgu padomu par to, kādi darbi jāpaspēj izdarīt rudenī, piemēram, kā pareizi iepakot sala jutīgos augus uz ziemu, kāpēc burkānus sēt jau rudenī un kāpēc jāsalasa visi puvušie augļi no augļudārza.