Sildošais, aromātiskais karijs - ideāla recepte, kā izmantot cukīni
foto: Shutterstock
Pasniedz ar rīsiem un pārkaisi ar sakapātām koriandra lapiņām.
Garšīgi

Sildošais, aromātiskais karijs - ideāla recepte, kā izmantot cukīni

Ieva Salmane

"100 Labi Padomi"

Karijs ir garšvielām bagāta mērce, ko pasniedz gan ar gaļu, gan dārzeņiem. Tā ir raksturīga maltīte plašā Dienvidāzijas reģionā. Šim ēdienam ir tik daudz variāciju, ka būtībā nav iespējams pateikt, kas ir vai nav autentisks karijs.

Cukīni karijs

Ja cukīni gadījies lielāks, vispirms pārgriez to gareniski uz pusēm un izkasi no vidus mīkstumu ar sēklām. Turku zirņi dos ēdienam papildu sātu, bet tos var aizstāt ar pākšu pupiņām, lēcām, kartupelīšiem vai zaļajiem zirnīšiem.

1 stunda
4 personām

4 nelieli cukīni
400 g vārītu vai konservētu turku zirņu
400 ml kokosriekstu piena
1 sīpols
1 citrons
6 ēdk. eļļas
1 zaļā čili pāksts
4 ķiploka daiviņas
neliels svaiga ingvera gabaliņš
1 ēdk. tomātu pastas
1 ēdk. cukura
2 ēdk. koriandra lapu
2 tējk. Garam masala
1 tējk. malta kumīna
1 tējk. maltas kurkumas
1 tējk. malta koriandra
1 tējk. saldās paprikas pulvera
1 tējk. sāls
¼ tējk. maltu krustnagliņu

1. Cukīni sagriez kumosa izmēra gabalos. Lej pannā 2 ēdk. eļļas un augstā temperatūrā apbrūnini cukīni. Izņem no pannas un noliec malā.

2. Sīki sagriez sīpolu un čili, sakapā ķiploku un ingveru. Lej pannā vēl 2 ēdk. eļļas pievieno sakapātos dārzeņus un 4 minūtes sutini. Neļauj tiem sabrūnēt.

3. Pielej vēl 2 ēdk. eļļas un pannas saturu papildini ar kumīnu, kurkumu, krustnagliņām, koriandru, Garam masala un saldo papriku. Cep vēl 2 minūtes, līdz garšvielas kļuvušas ļoti aromātiskas.

4. Pieber turku zirņu un samaisi tos ar garšvielām. Iemaisi tomātu pastu. Pielej kokosriekstu pienu, pieber sāli un cukuru. Visu uzvāri. Liec pannā atpakaļ arī apcepto cukīni, pierīvē citrona miziņu un pielej 1 ēdk. citrona sulas. Samaisi, pagaršo, vai nevajag papildināt sāli vai cukuru. Pasniedz ar rīsiem, pārkaisi ar sakapātām koriandra lapiņām.

Lai arī recepte nav sarežģīta, ir dažas būtiskas lietas, kuras, gatavojot kariju, obligāti jāzina; tās atradīsi oktobra “100 labos padomos”, kas nopērkami preses tirdzniecības vietās. Žurnālā arī rudenīga ķirbja siera kūkas recepte, mājās gatavots burgers ar ķirbju čatniju, rolāde Ogrīte un citas receptes ēdieniem, ko celt galdā oktobrī.