foto: AP/Scanpix
Vai Baltkrievija gatavojas karam? Lukašenko devis skaidru atbildi
Krievijas vadonis Vladimirs Putins un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko 2024. gada 29. janvārī Sanktpēterburgā.
Pasaulē
2024. gada 6. aprīlis, 05:46

Vai Baltkrievija gatavojas karam? Lukašenko devis skaidru atbildi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka Baltkrievija gatavojas karam, vēsta BBC krievu dienests.

Šonedēļ Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievija nevēlas karot, bet gatavojas karam. To viņš sacīja darba brauciena laikā Grodņā ierēdņiem un sanākušajiem vietējiem iedzīvotājiem.

"Nevienam neticiet, ka mēs gribam karot. Mēs gatavojamies karam, es par to runāju atklāti. "Gribi mieru - gatavojies karam" - ne jau es to izdomāju. Tas ir ļoti pareizi teikts," sacīja Lukašenko.

"Ja no turienes (no Rietumvalstīm — BBC) kāds gaudo un mūs kritizē, ziniet: mēs darām pareizi. "Ja tur mūs sāks slavēt, nelaime."

Baltkrievija ir faktiski vienīgā valsts pasaulē, kas atklāti atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā. Lukašenko piešķīra valsts teritoriju kā placdarmu Krievijas militārpersonām. Viņš arī apgalvoja, ka ir gatavs iesaistīties karā, ja Ukraina uzbruks Baltkrievijai.

2023. gadā Minska un Kremlis vienojās, ka Baltkrievijas teritorijā atradīsies Krievijas kodolieroči (iepriekš Baltkrievija bija bezkodolu lielvalsts, tomēr tās statuss mainījās pēc izdarītajiem grozījumiem valsts Konstitūcijā).

Somijas Starptautisko attiecību institūta ES Austrumu kaimiņu un Krievijas pētniecības programmas direktors Arkādijs Mošess uzskata, ka Lukašenko paziņojumu var uztvert no vairākām pusēm.

"Var redzēt tajā signālu Putinam, ka, "Vladimir Vladimirovič, es esmu ar jums, es jūs nekad neesmu pievīlis, un tagad arī nepievilšu." "Bet mēs taču to dzirdam vairākus gadu desmitus,” saka Mošess. "Var uzskatīt, ka tā ir atbilde uz pastiprināto Rietumu retoriku."

Pēc eksperta domām, Lukašenko vēstījumam vispirms ir iekšpolitisks raksturs.

"Lukašenko saprot, ka pēdējā pusotra gada laikā viņa reitings Baltkrievijas iekšienē nostiprinājies uz tā rēķina, ka viņš spējis veiksmīgi pārdot vismaz pusei iedzīvotāju domu, ka tas ir tikai tāpēc, ka viņš ir valsts priekšgalā, Baltkrievija joprojām nav tieši iesaistīta karadarbībā, lai gan no starptautisko tiesību viedokļa tā ir agresora valsts."

Tāpēc, kā uzskata Mošs, tādējādi Lukašenko sūta jaunu signālu saviem atbalstītājiem, piedāvājot "vēl spēcīgāk saliedēties" ap Baltkrievijas līderi, lai tādējādi izvairītos no dalības karā.