Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 13:14

VIDEO: Krievijas armija savos gaļas uzbrukumos sūta arī sievietes; ukraiņu droni dzimumus nešķiro

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas armijā dienējoša sieviete un divi citi jauni krievu iebrucēji frontē satikās ar Ukrainas bruņoto spēku 47. brigādes FPV dronu.

Video redzams, ka krievu okupante pamana ukraiņu dronu un pamet savu pie koka ieņemto pozīciju. Viņa metas bēgt, bet drons seko. Sieviete ar automātu neveksmīgi mēģina to notriekt, līdz bezpilota lidaparāts ietriecas koku zaros un eksplodē līdzās okupantei, kura gūst ievainojumumu un pēcāk veļas pa zemi.

Sievietei talkā nāk divi citi okupanti, kuri novērtē gūtos ievainojumus, to visu fiksē Ukrainas bruņoto spēku novērošanas drons.

foto: Ekrānuzņēmums
Pa labi krievu karavīrs, kurš mēģina notriekt ukraiņu FPV dronu, pa kreisi ievainota krievu iebrucēja.

Spriežot pēc drona uzņemtā video, redzams, ka iebrucēja guvusi ievainojumu rokā un viens no karavīriem viņai to pārsien. Tikmēr atlidojis ir jau cits ukraiņu FPV drons, ko līdzās esošie krievi ar triecienšautenēm mēģina notriekt. Kad drons uzsāk savu virzību, lai veiktu uzbrukumu, okupanti mēģina no tā izvairīties un ātri pamest iespējamā trieciena vietu. Arī šis mēģinājums ir neveiksmīgs un drons uzsprāgst viņiem līdzās. Redzams, ka tālu netikuši, zem kokiem guļ likvidētie okupanti.

Sievietes Krievijas bruņotajos spēkos Ukrainā

Kā zināms Krievijas militārais formējums "Espanjola", kas ietilpst Aizsardzības ministrijai pakļautajā privātajā militārajā kompānijā "Redut", savās rindās uzņem sievietes ne tikai kā snaiperes, mediķes un sakarnieces, bet arī triecienvienībās. Sievietēm arī tiek piedāvāti līgumi vienībās, kas ir saistītas ar droniem un radioelektronisko cīņu.

Karam Ukrainā sievietes tiek vervētas arī citā "Redut" formējumā bataljonā "Borz". Bataljona sastāvā plānots izveidot divas sieviešu vienības - snaiperu un dronu operatoru vienības. Krievijas Aizsardzības ministrija karošanai pret Ukrainu vervē arī cietumnieces. Pirmās ziņas par to izskanēja 2023. gada pavasarī.

2024. gada maija beigās Krievija atbrīvojusi no cietumiem sieviešu grupu, lai karotu Ukrainā, ziņo laikraksts "The New York Times".

Avīze atsaucas uz bijušajiem ieslodzītajiem, kuri uztur kontaktus ar tiem, kas joprojām atrodas cietumā. Pēc viņu teiktā, militārie vervētāji ir savākuši vairākas sievietes no cietuma netālu no Sanktpēterburgas. Pagaidām nav skaidrs, vai viņu atbrīvošana ir atsevišķs gadījums, pilotprogramma vai plašāka vervēšanas viļņa sākums.

2022.gada sākumā Krievijas cietumos atradās aptuveni 30 000 sieviešu. Vervētāji 2023.gada rudenī sāka apciemot sieviešu cietumus visā Krievijas Eiropas daļā. Tomēr līdz šim notiesātās sievietes, kas stājušās militārajā dienestā, bez oficiāliem paskaidrojumiem ir palikušas ieslodzītas.

"Notiesāto sieviešu vervēšana notiek laikā, kad Krievijas valdība ķeras pie arvien netradicionālākām shēmām, lai piesaistītu brīvprātīgos no Krievijas sabiedrības marginālās daļas, mēģinot izvairīties no vēl viena nepopulāra iesaukuma. Šīs vervēšanas shēmas ir vērstas ne tikai pret ieslodzītajiem, bet arī pret parādniekiem, noziegumos apsūdzētajiem un ārzemniekiem," norāda avīze.

Pagaidām nav zināms, kādus pienākumus iesauktās sievietes veiks frontē. Vervētāji ieslodzītajām piedāvāja līgumus, lai viņas vienu gadu kalpotu par snaiperēm, kaujas mediķēm un frontes radistēm. No 400 ieslodzītajām līgumu parakstīt piekrita tikai aptuveni 40.

Viņām tika piedāvāta apžēlošana un aptuveni 2000 eiro mēnesī, kas ir aptuveni desmit reizes vairāk nekā minimālā alga Krievijā. Sievietes pieņēma lēmumu doties uz fronti, cita starpā arī Krievijas cietumos valdošo skarbo apstākļu dēļ.

Krievu okupantu zaudējumi Ukrainā

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz 2. jūlija rītam sasnieguši 545 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1280 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 8107 tankus, 15 566 bruņutransportierus, 14 655 lielgabalus un mīnmetējus, 1114 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 874 zenītartilērijas iekārtas, 360 lidmašīnas, 326 helikopterus, 11 641 bezpilota lidaparātu, 2335 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 19 787 automobiļus un autocisternas, kā arī 2452 specializētās tehnikas vienības.