foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Tramps noraida Putina priekšlikumus kara pabeigšanai Ukrainā
Ukraiņu karavīri Orehovā 2024. gada 25. jūnijā.
Pasaulē
2024. gada 28. jūnijs, 12:46

Tramps noraida Putina priekšlikumus kara pabeigšanai Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumi militārā konflikta noregulēšanai Ukrainā ir nepieņemami, paziņojis bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.

"Nē, tie nav pieņemami. Bet paskatieties, šis karš nekad nesāktos, ja mums būtu līderis šajā karā. Viņš (pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens) visus pielaida, viņš iedeva Ukrainai 200 miljardus vai vairāk. Tā ir liela nauda, es nedomāju, ka agrāk jebkad ir bijis kaut kas līdzīgs," pirmajās ASV prezidenta galveno kandidātu debatēs sacīja Tramps.

Pēc viņa teiktā, Ukraina jau zaudējusi ļoti daudz karavīru un civiliedzīvotāju, kā arī zaudējusi "lieliskās pilsētas ar zelta kupoliem, kurām ir pa tūkstošiem gadu". "Viņš (Baidens) ir nostādījis mūs sliktā situācijā attiecībās ar Ukrainu un Krieviju, jo Ukraina neuzvar šajā karā," uzsvēra Tramps.

Viņš atkal solīja uzvaras gadījumā vēlēšanās pārtraukt karu jau pirms inaugurācijas, norādot, ka ASV nevajadzētu tērēt naudu saistībā ar notiekošo. Viņaprāt, karš nesāktos, ja Krievija respektētu prezidentu Baidenu. Vienlaikus Tramps pieļāva, ka esošais Baltā nama saimnieks "mudinājis Krieviju iesaistīties karā", vēsta "The Moscow Times".

"Es jums pastāstīšu, kas notika. Viņš tik slikti izrīkojās ar Afganistānu, tas bija tāds briesmīgs, laikam apkaunojošs brīdis valsts vēsturē <... > Kad Putins to ieraudzīja, viņš teica: "Ziniet ko, mēs domājam, ka mēs ieiesim (Ukrainā)," sacīja Tramps.

Jūnijā Putins pirmo reizi piedāvāja apstākļus kara beigām Ukrainā. Pēc viņa teiktā, viņš dos pavēli par uguns pārtraukšanu un sāks miera sarunas, ja Kijiva izvedīs karaspēku no Krievijas armijas neokupētajām Luhanskas, Doneckas, Zaporižjas un Hersonas apgabala daļām, kā arī oficiāli atteiksies no iestāšanās NATO. Tāpat Kijivai jāveic demilitarizācija un "denacifikācija", bet Rietumiem jānoņem sankcijas Krievijai, paziņoja Putins.

Tāpat kļuvis zināms, ka Trampa galvenie padomnieki viņam piedāvājuši plānu konflikta noregulēšanai, saskaņā ar kuru Ukraina saņems vairāk bruņojuma tikai miera sarunu uzsākšanas gadījumā, bet Krievijai Vašingtona piedraudēs ar atbalsta pastiprināšanu Kijivai, ja Maskava atteiksies no miera dialoga. Turklāt uguns pārtraukšanu paredzēts panākt, balstoties uz "dominējošajām frontes līnijām". Pēc padomnieku teiktā, Tramps kopumā šo ideju uztvēris pozitīvi.