Ukrainas bruņoto spēku triecieni pa Krimas tiltu draud Krievijai sarežģīt pussalas okupāciju
foto: IMAGO/SNA
Ukrainas bruņoto spēku tālas darbības rādiusa triecieni tiltam pārtrauks svarīgu saziņas kanālu Krievijas spēkiem, kas bāzējas okupētajā Krimā.
Pasaulē

Ukrainas bruņoto spēku triecieni pa Krimas tiltu draud Krievijai sarežģīt pussalas okupāciju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kerčas tilts, kas savieno Krieviju un Krimu, joprojām ir svarīgs pussalas okupācijas saglabāšanai. Ja Ukrainas bruņoto spēku tālie triecieni objektu sagraus, tad samazināsies Krievijas karaspēka spējas uzturēt okupāciju, vēsta ASV kara pētījumu institūta (ISW) ziņojums.

Ukrainas bruņoto spēku triecieni pa Krimas tiltu d...

"Ukrainas amatpersonas nesen paziņoja, ka Krievijas spēki ir samazinājuši militārās loģistikas transportēšanu pāri Krimas tiltam, iespējams, pateicoties centieniem izveidot loģistikas līnijas, kas savienotu Krievijas kontinentālo daļu un okupēto Krimu caur okupētajiem dienvidu reģioniem Doneckas, Zaporižjas un Hersonas apgabaliem. Tomēr tilts pāri Kerčas šaurumam, visticamāk, joprojām ir svarīgs Krievijas īstenotās Krimas okupācijas turpināšanai," teikts ziņojumā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklājis tiltu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, taču okupēto Krimas pussalu, pārbraucot pāri tiltam ar Krievijā ražoto kravas automašīnu "Kamaz".

Putins pie "Kamaz" stūres atklāj Krimas tiltu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien atklājis tiltu, kas savieno Krieviju ar Ukrainai piederošo, taču okupēto Krimas pussalu, pārbraucot pāri tiltam ...

Analītiķi atzīmē, ka Ukrainas bruņoto spēku tālas darbības rādiusa triecieni tiltam pārtrauks svarīgu saziņas kanālu Krievijas spēkiem, kas bāzējas okupētajā Krimā. Tas, iespējams, sarežģīs viņu spēju saglabāt okupāciju un bāzēšanos pussalā.

Turklāt Krimas tilta sagraušana piespiedīs Krievijas militārpersonām paļauties uz garu maršrutu gar Azovas jūras ziemeļu piekrasti un padziļinās ievainojamās vietas Ukrainas bruņoto spēku uzbrukumiem.

Savos materiālos analītiķi citēja arī Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pāvaldes vadītāja Kirilos Budanova teikto, kurš runāja arī par piegādes ķēdi. Pēc viņa teiktā pietiekams skaits ASV nodrošināto tālas darbības rādiusa raķešu ATACMS varētu ļaut Ukrainas bruņotajiem spēkiem dot triecienu Kerčas tiltam un pārraut nozīmīgo Krievijas sauszemes sakaru līniju starp okupēto Krimu un Krieviju.

"Budanovs teica, ka Ukraina var izolēt okupēto Krimu, ko Krievijas militārpersonas izmanto kā aizmugures placdarmu, veicot tālas darbības rādiusa ATACMS raķešu triecienus tiltam pāri Kerčas šaurumam," citē daļu no HUR vadītāja ziņojuma.

Krievija 2024. gada jūlijā ANO Drošības padomes prezidentūras laikā vēlas apspriest Krimas apšaudes jautājumu.

Iepriekš medijs "RBC-Ukraine" ziņoja, ka Krievija uzskata, ka Azovas jūra tās kuģiem ir drošāka nekā Melnā jūra. Pārliecību par drošību dod slēgtais Kerčas šaurums un civilo kuģu klātbūtne, kas apgrūtina ieroču pielietošanu pret Krievijas karakuģiem.