Pasaulē
2024. gada 11. jūnijs, 11:51

Volta Disneja pasaulē tiks atvērta jauna atrakcija, kurā attēlota pirmā tumšādainā Disneja princese

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Uzņēmuma ASV atrakciju parku kūrortā tiks atvērta jauna atrakcija ar pirmo tumšādaino Disneja princesi, un daži Disneja sekotāji to uzskata par piemērotu aizstājēju agrākajam braucienam, kas balstīts uz filmu, kurā bija rasistiski tropi.

Jaunā atrakciju parka atrakcija atjaunina "Tianas" sižetu no 2009. gada animācijas filmas "Princese un varde", un šogad tā tiek atvērta telpā, kuru iepriekš aizņēma "Splash Mountain". Ūdens brauciena tēma bija "Song of the South" ("Dienvidu dziesma"), 1946. gada Disneja filma, kas piepildīta ar rasistiskām klišejām par afroamerikāņiem un plantāciju dzīvi.

"Tiana's Bayou Adventure" saglabā "Splash Mountain" DNS kā baļķu braucienu, taču tajā ir ietverta mūzika, dekorācijas un animācijas varoņi, kurus iedvesmojusi 20. gadsimta 20. gadu Ņūorleānas filma. Tas sabiedrībai tiks atvērts šomēnes Volta Disneja pasaulē Floridā un šogad nedaudz vēlāk Disnejlendā Kalifornijā.

foto: Ekrānuzņēmums
Disneja paziņojums, ka tas pārveidos savu ilggadējo braucienu "Splash Mountain" par "Tiana's Bayou Adventure", tika veikts 2020. gada jūnijā pēc sociālā taisnīguma protestiem.

"Mazām tumšādainām meitenēm Tiana ir nozīmējusi daudz. Kad mazs bērns var redzēt kādu, kas izskatās kā viņš, tam ir nozīme," sacīja Nīls Lesters, Arizonas štata universitātes angļu valodas profesors, kurš rakstījis par Tianu.

Disneja paziņojums, ka tas pārveidos savu ilggadējo braucienu "Splash Mountain" par "Tiana's Bayou Adventure", tika veikts 2020. gada jūnijā pēc sociālā taisnīguma protestiem, ko izraisīja Džordža Floida nāve, kad viņu aizturēja Mineapolisas policija. Toreiz Disnejs sacīja, ka izmaiņas jau bijušas iesāktas. Taču tas notika, kad uzņēmumi visā ASV pārdomāja vai pārdēvēja desmitiem gadu vecus zīmolus visā pasaulē notiekošo protestu laikā.

Filma "Dienvidu dziesma" ir dzīvās darbības, multfilmu un mūzikas sajaukums, kurā piedalās vecāks tumšādains vīrietis, kurš strādā plantācijā un baltādainam pilsētas zēnam stāsta pasakas par sarunām ar dzīvniekiem. Filma ir kritizēta par tās rasistiskajiem stereotipiem, un tā nav tikusi izrādīta kinoteātros gadu desmitiem, un tā nav pieejama uzņēmuma straumēšanas pakalpojumā "Disney+".

Disnejs ir kritizēts par rasistiskiem tropiem iepriekšējās desmitgadēs uzņemtajās filmās. Vārnu varoņi no 1941. gada filmas "Dambo" un karalis Luijs no 1967. gada filmas "Džungļu grāmata" tika uzskatīti par afroamerikāņu karikatūrām. Arī Amerikas pamatiedzīvotāju attēlojums 1953. gada filmā "Pīters Pens" un Siāmas kaķi, kas bieži tiek uzskatīti par Āzijas stereotipiem, no 1955. gada filmas "Lady and the Tramp" arī ir izsmieti.

Ne visi ir pārliecināti, ka brauciena atvēršana, kas balstīts uz "Tianas" stāstu, atrisinās Disneja pagātnes problemātiskos rasu attēlojumus.

Atjaunojot "Splash Mountain" par "Tiana's Bayou Adventure", nevis pilnībā demontējot atrakciju, Disney ir saistījis "Dienvidu dziesmu" ar "Princesi un vardi". Abas ir fantāzijas, kas lielākoties klusē par rasu realitāti nošķirtajos laikmetos, ko tie attēlo, sacīja Ketija Kapurča, Teksasas štata universitātes angļu valodas profesore, kas daudz rakstījusi par Disneju.