foto: AP/Scanpix
Eiropas Parlamenta vēlēšanās kreisās partijas gūs panākumus Ziemeļeiropā
Somijas galēji kreisās partijas "Kreiso alianse" vadītāja Li Andersone svin veiksmīgo rezultātu Eiropas Parlamenta vēlēšanās
Pasaulē
2024. gada 10. jūnijs, 00:21

Eiropas Parlamenta vēlēšanās kreisās partijas gūs panākumus Ziemeļeiropā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Svētdien notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās Ziemeļvalstīs savas pozīcijas nostiprinājušas kreisās partijas un zaļie, kamēr labējo partiju popularitāte mazinājusies, liecina nobalsojušo aptaujas un balsu skaitīšanas rezultāti.

Somijā vislielāko pārsteigumu sagādāju galēji kreisā partija "Kreiso alianse", kas ieguvusi 17,3% balsu, liecina oficiālie rezultāti pēc 99% balsu saskaitīšanas.

Tas ir par 10,4 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā, un kreisajiem taga pienāksies trīs no 15 Somijai atvēlētajām vietām.

Tomēr uzvarējusi premjerministra Petri Orpo pārstāvētā konservatīvā Nacionālās koalīcijas partija, kas ar 24,7% balsu nodrošinājusi sev četras vietas EP.

Atbalsts Nacionālkonservatīvajai Somu partijai, kas pārstāvēta Orpo vadītajā koalīcijas valdībā, dramatiski krities un ieguvusi 7,6% balsu, par 6,2 procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, un tagad tai būs jāsamierinās tikai ar vienu mandātu.

Dānijā saskaņā ar sabiedriskās raidorganizācijas DR veikto nobalsojušo aptauju uzvarējusi galēji kreisā Sociālistiskā tautas partija, kas ieguvusi 18,4% balsu, par 5,2 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā.

Savukārt Zviedrijā trešajā vietā ar 15,7% balsu izvirzījusies Zaļā partija, palielinot savu atbalstītāju skaitu par 4,2 procentpunktiem, liecina sabiedriskās televīzijas SVT veiktā nobalsojušo aptauja.