foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraida bijušā Gruzijas prezidenta Saakašvili sūdzību
Mihails Saakašvili.
Pasaulē
2024. gada 23. maijs, 19:13

Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraida bijušā Gruzijas prezidenta Saakašvili sūdzību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) noraidījusi bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili sūdzību saistībā ar divām pret viņu ierosinātām krimināllietām.

Saakašvili tika apsūdzēts par uzbrukuma organizēšanu 2005. gadā parlamenta opozīcijas deputātam un par četru bijušo Iekšlietu ministrijas darbinieku, kas iepriekš bijuši notiesāti par slepkavību, nelikumīgu apžēlošanu 2008. gadā.  ECT vienbalsīgi atzina, ka Saakašvili nebija liegtas tiesības uz lietas taisnīgu izskatīšanu tiesā.

Ar piecām balsīm pret divām tiesa nolēma, ka nav pārkāpts arī cits Eiropas cilvēktiesību konvencijas pants, kas paredz, ka cilvēku nedrīkst notiesāt par darbībām, kas nav noziedzīgas.

Saakašvili savā sūdzībā arī apgalvoja, ka viņam izvirzītās apsūdzības bijušas politiski motivētas, tomēr viņš nav iesniedzis pietiekamus pierādījumus, kas liecinātu par netaisnību šo lietu izskatīšanā tiesā.  ECT savukārt atzina, ka apsūdzības ir "nopietnas un pamatotas".

2018. gadā Saakašvili aizmuguriski tika notiesāts uz sešiem gadiem cietumā saistībā ar uzbrukumu deputātam. Vēl trīs gadi viņam tika piespriesti par slepkavības lietā notiesāto amnestiju. 

Kad Saakašvili atgriezās Gruzijā 2021.gada oktobrī, viņš tika aizturēts un tagad izcieš deviņu gadu cietumsodu.

Tomēr jau labu laiku eksprezidents veselības apsvērumu dēļ Tbilisi atrodas privātā klīnikā.